onsdag 9 september 2015

Hyllade Lagerbäck vet hur sågade Hamrén känner sig

Vem skulle vilja vara i Erik Hamréns kläder dessa dagar?
Definitivt inte Lars Lagerbäck. Han vet ju hur det känns.
Svart eller vitt ger mer klick än nyanserade beskrivningar
Även om det är i sin roll som förbundskapten Hamrén blir kritiserad, bespottad och hånad tar   
förstås också privatpersonen Erik Hamrén stryk av alla hårda omdömen i tidningar, tv, radio och på nätet. 
Och det är personen Hamrén det är lätt att känna med nu då såväl krönikörer som andra proffstyckare och förbannade fans dömer ut honom som förbundskapten.
Är han en så dålig förbundskapten som det nu framställs?
Jag vet inte. Kan alldeles för lite om själva spelet för att uttala mig om det varit fel på laguppställningar, taktiken eller något annat.
Självklart måste Hamrén i sin roll tåla kritik men visst skulle den väl väga tyngre om kritikerna redan på förhand talade om att det eller det gjorts fel och att det därför kommer att gå åt h-e för landslaget.
Det krävs ingen kunskap för att vara facit-i-hand-expert.
Förlust=dissa. Seger=hissa.
Svart eller vitt.
Lätt som en plätt.
Det svänger snabbt – inte minst i journalistikens värld - och sällan ges en mer nyanserad bild av verkligheten, ja, så som den egentligen ser ut alltså.
Sådant ger ju inga klick.
Är det inte att göra det för lätt för sig att kräva Hamréns avgång efter 1-4-förlusten?
Ligger inte ansvaret på spelarna – de som till skillnad från Hamrén aktivt kan påverka ett resultat ute på planen?
Hur som helst kan Hamrén trösta sig med att den värsta stormen lär bedarra snart och vem vet, när äventyret i EM-kvalet är slut blir han kanske till och med geniförklarad.
Om även om det inte blir så utan att han istället får sparken så finns det ju alltid möjlighet att han en dag får upprättelse.
Så som skett med Lars Lagerbäck. För sex år sedan sågades Lagerbäck mycket hårt i media. Han hade innan dess fört Sverige till fem raka mästerskapsslutspel men då hoppet om en plats i Sydafrika-VM försvann beskrevs detta som ett fiasko och ett antal krönikörer krävde Lagerbäcks avgång.
Han avgick.
Att samma krönikörer nu hyllar Lars Lagerbäck för succén med Islands landslag är i sig inte anmärkningsvärt. Men att den succén samtidigt föranlett en radikal omvärdering av Lagerbäcks insats som svensk förbundskapten är häpnadsväckande.
Så håll ut Hamrén – de som nu dissar dig hårdast kan vara de som en dag hissar dig mest.
Challenge 18 mars 2015
Fotnot: Bättre att förekomma än att förekommas: Jo, jag har själv kritiserat Erik Hamrén och då handlade det om hans ledarskap i ett annat perspektiv än det rent fotbollstekniska. Väntad reaktion från nickedockan Hamrén.
 Håller fast vid att det visade prov på dåligt omdöme att utse Zlatan till lagkapten och ovanpå det vägra att kritisera Zlatan för dennes uppmärksammade verbala attack mot en domare.
Sannolikt vilar Hamréns framtida öde i sin lagkaptens händer och då Zlatan direkt efter Österrike-matchen uttalade sitt förtroende för Hamrén kunde de högst ansvariga på Svenska fotbollförbundet obekymrat vifta bort avgångskraven.
Den dag Zlatan eventuellt vill se förnyelse är de nog idel öra.




Lindstedt och Ymer håller svenskhoppet vid liv i NY

Lindstedt tog idag åttonde raka segern i par med Inglot

Då Robert Lindstedt och britten Dominic Inglot började att kampera ihop i somras var det inget som pekade på att en succé-duo bildats.
Men så är det.
Paret gick i dag fram till semifinal i US Open där de på vägen besegrat bland andra världstreorna Marcelo Melo/Ivan Dodig och i dagens kvartsfinal sjätteseedade Rohan Bopanna/Florin Mergea (7-6, 6-3).
Lindstedt har i år haft nio olika partners på touren men det är först ihop med Inglot de stora resultaten kommit. Men det började med förluster i första omgången i såväl Hamburg som Kitzbühel, båda turneringarna på grus vilket kombinerat med att de inte hunnit bli samspelta kan förklara den tröga starten.
I US Open-genrepet i ATP-turneringen i Winston Salem lossnade det rejält. Titeln var Lindstedts 19:e och hans första sedan fjolårets seger i Australian Open i par med Lukasz Kubot.
Nu är den 38-årige svensken bara två segrar ifrån ytterligare en Grand Slam-titel. I semi väntar 12-seedade fransmännen Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert.
Noterbart: förstaseedade världsettorna Bob och Mike Bryan föll i första omgången mot Steve Johnson/Sam Querrey som i semin på övre halvan möter Jamie Murray/John Peers, seedade åtta.
**
Ibland går det bra utan att titta på bollen
Dubbelt grattis till Mikael Ymer (bilden intill). Han fyller 17 år i dag och firade med att gå fram till kvartsfinal i pojksingeln där han är tredjeseedad.
**
Inledningen av damturneringen bjöd på en rad skrällar och bara tre av topptiospelarna överlevde andra omgången. Nu är bara två kvar. Att det i kvällens kvartsfinal tog stopp för världsfyran Petra Kvitova var emellertid ingen jätteskräll. Segraren Flavia Pennetta , rankad 26, har nämligen en förmåga att lyfta sig i US Open där hon varit i minst kvartsfinal i sex av sina sju senaste starter. Vid seger i semifinalen mot världstvåan Simona Halep går italienskan fram till sin första Grand Slam-final i singel.
**
Pennettas landsmaninna Roberta Vinci är framme i sin första singel-semifinal i dessa sammanhang. 43-rankade Vinci har haft en gynnsam lottning och den enda seedade spelare – Eugenie Bouchard – hon haft på sin lott tvingades lämna återbud på grund av skada.
**
Överlägsna världsettan Serena Williams har inte tappat set på sina fyra tidigare möten med Roberta Vinci och det finns inte på kartan att hemmafavoriten ska förlora semifinalen. Williams facit mot tänkbara finalmotståndare: Pennetta: 7-0, Halep: 6-1. Det enda som kan stoppa den snart 34-åriga amerikanskan från en Grand Slam är alltså att nerverna spökar till den grad att hon slår ut sig själv.