fredag 1 juli 2016

Någon som undrar vad Celik kommer ha på sig i semin...?


Radar upp segrar på hemmaplan
Roger Federer spelar årets Wimbledon i en figursydd tröja med två diskreta veck. Klassiskt elegant och som vanligt ett stilfullt val av schweizaren.
Hemmafavoriten Andy Murray är lite mer vågad. Såväl på brittens tröja som på hans byxor finns revärer. Längden på byxorna ser ut att vara något kortare än de han burit tidigare år.
Kan ni tänka er att läsa något liknande på ATP:s hemsida? Eller någon annanstans för den delen?
Nej, just det – otänkbart.
Däremot ägnar WTA på sin hemsida stort utrymme åt ett modereportage med mängder av bilder och beskrivningar på Serena Williams och de andra stjärnornas klädsel under Wimbledon.
Det är långtifrån första gången WTA tar fokus från spelarnas form, chanser och prestationer för att istället berätta om spelarnas look.
Om det varit jag eller någon annan man som gjort det hade det naturligtvis blivit liv i luckan – med all rätt.
Därför förvånar det att damspelarnas egen organisation kommer undan med samma sak.
Jag är inte förbannad eller upprörd. WTA och damspelarna får göra precis som de vill men jag förstår inte syftet. I artikeln med rubriken Wimbledon Fashion Preview står bland annat att läsa:
Anyone for tem...eh, fashion?
"Serena Williams will try to defend her title in the NikeCourt Premier Dress, whose mock neck is a new aesthetic in the world number one's tennis fashion. The skirt design is the continuation of Williams' looks from the previous 2016 Grand Slams, while two tiers of pleats in the back add a special flash of style”.
Jaha! Och?
Nej, sådana där artiklar riskerar bara att slå  tillbaka mot damtennisen. Spelarna lever för tennis och ska bedömas utifrån sina prestationer och annat som rör det sportsliga.
Att innehållet på hemsidan till absolut största delen handlar om just detta är självklart.
Men när ett modereportage får fyra gånger så stort utrymme som det som sammanlagt ägnats Maria Sjarapovas dopning – och dess följder för tennisen – är det någon som värnar om annat än sporten.
Men om vad?
Klädsponsorerna?
Spelarnas sponsorkontrakt?
Möjligheten att genom gratis marknadsföring bli ännu rikare kan ju vara ett skäl till att modeintresserade Williams och de andra stjärnorna inte agerar för att få WTA att upphöra med fixeringen vid klädsel och utseende.
Jag vet inte om modereportage och liknande skadar damtennisen men de gör definitivt ingen nytta för sporten.
Och den som ändå tycker det kan ju som sagt tänka tanken att det är jag eller någon annan man som skrivit Wimbledon Fashion Preview eller något av de andra modereportagen.
*
Bättre att förekomma än att förekommas: Då Federer kom in i vita långbyxor till Wimbledonfinalen 2007 nämndes detta faktiskt. Likaså har det vid några tillfällen skrivits om hans speciella Wimbledonkavaj.
*
På lördagen spelar Susanne Celik semifinal i ITF-turneringen Pålsjö Ladies i Helsingborg. Den 21-åriga Sverigetrean tog förra veckan titeln i Swedish Ladies och har tappat bara ett set på sina åtta matcher i de två turneringarna. Setförlusten kom mot bulgariskan Dia Evitmoa i andra omgången i Pålsjö Ladies. I semifinalen väntar jämnåriga kvalspelaren Joana Eidukonyte från Litauen.
Det är i skrivande stund okänt vilken klädsel Susanna Celik väljer i semifinalen.
Kanske WTA vet?




"Nu är jag tillbaka i livet" - känslosam seger för del Potro


Nu är det bara att hoppas att del Potros handled inte börjar spöka igen
Han har en Grand Slam-titel och ytterligare 17 titlar på meritlistan.
Vad är då en plats i tredje omgången i Wimbledon?
Jo, det kanske allra största som hänt en spelare som varit ytterst nära att ge upp karriären på grund av skada.
– Jag har suttit hemma i ett par år. Nu är jag tillbaka i livet, säger argentinaren Juan Martin del Potro efter 3-1-segern mot världsfemman Stanislas Wawrinka.
 Det är en efterhängsen handledsskada som hållit 2009 års skrällsegrare i US Open borta från touren.
2014 spelade han fyra turneringar, förra året två.
– Det har varit en mycket tuff tid och jag har tvivlat många gånger, säger den 27-årige argentinaren som spelar sin första Grand Slam-turnering sedan Australian Open 2014. Han ligger 165 på rankningen där han var fyra för sex år sedan var fyra under några veckor. Men det var också den säsongen handledsskadan tvingade honom till ett nio månader långt uppehåll.
Sedan dess har skadan till och från och i olika hög grad hindrat honom.
- Nu känns det som om jag äntligen kan få tala om min tennis istället för om handledsskadan. Det här är min andra eller tredje karriär, säger del Potro efter sin första seger mot en topptiospelare sedan Master-slutspelet 2013 då han i gruppspelet besegrade nian Richard Gasquet.



Drömarenan blir verklighet - juniorernas behov prioriteras


Norman, Kulti och Tillström kan snart sätta spaden i marken
De hade en dröm och ett blankt papper.
Där skissades en affärsplan.
Det är nu sex år sedan Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström satte upp målet att starta en framgångsrik tennisakademi – med en egen anläggning.
Mycket har hänt sedan dess och akademin Good to Great är lika väletablerad som respekterad.
I dag togs nästa steg då Good to Great på en presskonferens berättade att det nu är klart för byggstart av den nya arenan. Som sig bör hölls presskonferensen just där den storslagna arenan ska byggas: Rinkebyvägen 20 i Danderyd, norr om Stockholm.
Det här bli en helt fantastisk arena som kommer att betyda väldigt mycket för svensk tennis”, säger Sverigetvåan Rebecca Peterson, det stora affischnamnet bland de fem spelarna i Team Catella.
Här berättar Nicklas Kulti om arenan och om sin och akademins syn på hur talanger ges bäst förutsättningar att lyckas. (beklagar att ljudkvalitén är på samma nivå som svenska filmer och hörlurar rekommenderas):