fredag 15 januari 2016

Vilken smakstart på året, Ida!

Ida vann också dubbeln i Malmö i par med Kajsa Stegrell. Foto:Senad Honic
För en vecka sedan spelade hon hem titeln i Salk Opens ITF-klass.
I dag segrade hon i den första upplagan av av EuroElite ITF Junior Malmö Open.
Snacka om rivstart på 2016 för 17-åriga framtidshoppet Ida Jarlskog från Allmänna Tennisklubben Lund (ATL).
I runt och ett halvt år har Jarlskog inte alls kunnat göra sig rättvisa på grund av återkommande skadeproblem. Men nu, skadefri och oerhört spelsugen, visar Jarlskog att hon blir att räkna med på allvar.
Hon tappade inte sett set i Malmö och släppte faktiskt bara strögame ifrån sig i fyra av sina fem matcher, bland annat då i dagens final där oseedade polska överraskningen Dzik Rogozinska tog bara ett game.
Totalt tio hemmaspelare återfanns i startfältet och förutom Ida nådde även Sandra Örtevall kvarten.
På pojksidan blev det inte lika stora svenska framgångar som i Salk Open där 17-årige Jonas Eriksson Ziverts tog titeln.
I EuroElite ITF Junior Malmö Open (ursäkta men går det att få till ett snärtigare namn 2017 :) var Johan Garpered med sin kvartsfinal bäst av de tolv hemmahoppen.
De här stora internationella juniorturneringarna på hemmaplan är mycket värdefulla för svensk tennis och arrangörsklubbar som Salk och Fair Play ska ha en stor eloge för sina åtaganden.
Om drygt en månad slår KLTK upp portarna i Kungliga hallen för en ny upplaga av Kungens Kanna och Drottningens Pris som startade 1901 respektive 1950. Turneringarna är öppna för 14-åringar, ifjol fanns 27 nationer representerade och precis som då kommer nu ett antal av världens bästa 14-åringar till Stockholm.

Smal svensk topp breddar vägen till OS för Johanna

Skada oroar inför årets första Grand Slam-turnering
Skadad och utslagen!
Men här kommer några uppmuntrande ord till Sverigeettan Johanna Larsson:
Du kommer med all sannolikhet att få spela OS i Rio – även om kraven från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inte uppfylls.
Besvärad av en höftskada föll Larsson i semifinalen i WTA-turneringen i Hobart. För att inte riskera något inför Australian Open – inleds på måndag – lämnade den 27-åriga norrländskan återbud till dubbelsemifinalen.
Rankad 54 är hon enda svenska spelare som i dagsläget klarar Internationella tennisförbundets (ITF) kvalgräns.
Men Larsson uppfyller inte SOK:s betydligt hårdare krav (se listan i slutet av artikeln) för att få en OS-biljett.
Pingisspelaren Matilda Ekholm befann sig i en liknande situation inför London-OS 2012, förvägrades en OS-plats och stämde SOK (för att senare dra tillbaka stämningsansökan då ärendet drog ut på tiden).
Varför skulle då inte också Larsson bli ratad av SOK?
Därför att Sverige i så fall skulle sakna representation i tennis under Rio-OS och det kommer inte att ske om Larsson klarar ITF:s kvalgräns som lär ligga runt 70 (rankningen 6 juni gäller).
Så här står att läsa om SOK:s uttagningskriterier:
”För övrigt ska nämnas att ett förbund som inte får med någon deltagare till OS på grund av reglerna, trots klarade internationella kriterier, så kan SOK´s styrelse sänka kvalifikationskraven. Ett sådant eventuell beslut ska föregås av samråd med berörd förbundsledning”.
I veckan har jag pratat med SOK:s ordförande Stefan Lindeberg och sportchefen Glenn Östh (som är SOK:s grenansvarige i tennis). Även om ingen av dem på stående fot garanterar Sverigeettan en OS-plats är deras budskap glasklart:
Om så behövs kommer SOK att sänka sina ursprungliga krav för att Sverige ska vara representerat i tennis. Till detta finns ett förbehåll om att den aktuella spelaren ska anses ge sporten positiv PR. Det ger i och för sig utrymme för godtycklig tolkning men att Larsson som enda svenska singelspelare på topp-100 ger sporten bra PR är naturligtvis odiskutabelt.
*
Ekholm en av dem som fick nobben
Inför London-OS 2012 var det upprörda känslor i flera specialförbund sedan SOK vägrat att ta ut
idrottare som klarat de internationella kvalgränserna.  Argast var nog pingisspelaren Matilda Ekholm. Inte heller Sofia Arvidsson höll måttet - tyckte SOK. Sofia fick till slut sin välförtjänta plats i singel men först sedan hon och Robert Lindstedt lyckats ta en plats i mixed.
Med pingis- sim- och friidrottsförbundet som drivande krafter krävde specialförbunden en översyn av SOK:s uttagningskriterier. Eftersom SOK:s styrelse sa sig vara inne på samma linje fanns stor enighet och beslut om en översyn fattades på SOK:s årsmöte i april 2013.
I mina ögon är det självklart att en idrottare som klarat de internationella kvalet också ska bli uttagen. Men nej, resultatet av utredningen blev mer av en kompromiss. SOK kan stoppa idrottare som klarat de internationella gränserna men förefaller i alla fall villigare än tidigare att frångå sin kravlista.
Återstår att se om det innebär slutet på hårda och mycket uppmärksammade strider av typen som vi såg exempel på inför Sydney-OS 2000. SOK vägrade i det längsta att ge Andreas Vinciguerra en OS-biljett. Först då tourdrivande spelarorganisationen ATP hotade med OS-bojkott om Vinciguerra inte tilläts spela grep ITF in och körde över SOK.
**
SOK och Svenska tennisförbundet har enats om följande uttagningskriterier till Rio-OS:
En spelare i singel har uppnått minst kvartsfinal i Grand Slam under 2015 och 2016.
En spelare i singel har vid minst två tillfällen uppnått minst kvartsfinal i Master Series (10 tävlingar) för herrar och Premier Series (10 tävlingar) för damer.
En spelare i singel har vid minst två tillfällen uppnått minst åttondelsfinal i ovanstående tävlingar och där spelarens resultat kan omvärderas till topp 8 nivå med ”OS räkning” i och med att en eller flera nationer har flera spelare i åttondelsfinal än vad nationen kan delta i OS med.
Vid bedömning av en spelares nivå skall segrar mot högt rankade spelare (spelare som vid tillfället matchen spelades innehar minst position topp 16 på aktuell världsranking) i så väl Grand Slam som alla Master och Premier Series tävlingar värderas som stärkande.
En spelare kan bli uttagen genom ”Framtidskriteriet” även om en annan aktiv med högre ranking uppfyller grundkriteriet. En spelare som tidigare deltagit i OS kan ej bli uttagen genom ”framtidskriteriet”.
Ett par i dubbel som uppnått minst kvartsfinal i en av Grand Slam tävlingarna 2015 och 2016.
En aktiv i dubbel som innehar en världsranking bland topp 10 på världsrankingen den 6 juni 2016. Partnern ska då hålla minst Grand Slam nivå. Dubbelspelet ska vara samspelt.
Ett par i dubbel som vid minst två tillfällen uppnått minst kvartsfinal i en Masters och Premier Series tävlingar.
I dubbel gäller även uttagning genom ”framtidskriteriet”.
En redan uttagen singelspelare får delta även i dubbel.