måndag 16 november 2015

Något felades Wawrinka - utklassad av Nadal i London


Att Rafael Nadal besegrar Stanislas Wawrinka är i sig inte anmärkningsvärt.
Det hade han nämligen gjort i 13 av deras 16 tidigare möten inför kvällens match i ATP-finalen i London.
Men sättet på vilket den 30-årige schweizaren förlorade ikväll gör i alla fall mig konfunderad.
Det var som om något felades honom.
Då han tappade serven till 3-5 i första set gick luften ur Wawrinka.
Efter det var han energilös, ofokuserad och irriterad.
Eftersom han rörde sig mycket dåligt kom Wawrinka gång efter annan fel till bollen och radade upp oprovocerade missar.
Jag vet inte om världsfyran besvärades av skada eller sjukdom - var så fallet ska han inte heller kritiseras - eller om han vaknat upp på fel sida. Gäller det sistnämnda uppträdde han respektlöst mot publik, tv-tittare, sponsorer och sitt team där coachen Magnus Normans uppmuntrande ord från läktaren inte hade någon effekt.
Rejäla bakslag drabbar alla spelare ibland men det är sällsynt att de viker ner sig på detta sätt i en match av så stor betydelse som denna hade.
6-3, 6-2 till spanjoren som förlorat tre av deras fyra senaste möten men nu alltså fick en oväntat lätt resa i sin första gruppspelsmatch.
I samma grupp tog hemmafavoriten och världstvåan Andy Murray tidigare ikväll sin femte raka seger (6-4, 6-4) mot David Ferrer.

Lagtävlingar en härlig krydda i de individuella idrotterna

SvD idag
Det är alltid något speciellt med landskamper i individuella idrotter.
Ibland blir det lite extra speciellt.
Som i helgens Fed Cup-final mellan Tjeckien och Ryssland.
Där kom avgörandet i den avslutande dubbeln då hemmaduon efter stor dramatik i 02-arenan i Prag såg till att tjeckiskorna försvarade fjolårets titel och tog den nionde i historien.
Där tändes också en stjärna som ”stal” rubrikerna från två av damtennisens största namn.
Visserligen är Karolina Pliskova rankad elva men hon är ljusår från berömmelsen som sjätterankade landsmaninnan Petra Kvitova och ryska världsfyran Maria Sjarapova åtnjuter.
Ja, 23-åriga Pliskova står normalt i skuggan även av nionderankade landsmaninnan Lucie Safarova och hade gjort så också i helgen om Safarova – finalist i årets Franska mästerskap – inte tvingats lämna återbud på grund av sjukdom.
Pliskova var inställd på att följa matchen från bänken men kastades istället in i hetluften. Hon gjorde FC-debut så sent som i början av året och hade inför finalen bara två singlar bakom sig i dessa sammanhang.
Det var liksom upplagt för att hon skulle vara den svaga länken och att megastjärnan Maria Sjarapova i ett av sina sällsynta Fed Cup-framträdanden skulle bärga Rysslands femte titel och den första sedan 2008.
Sjarapova besegrade programenligt Pliskova första dagen och gav också Ryssland ledningen med 2-1 då hon igår tillfogade Kvitova hennes blott tredje förlust på de 26 senaste Fed Cup-singlarna.
Då klev Pliskova in i bilden.
Hon kvitterade till 2-2 genom seger mot ryska tvåan Anastasia Pavlychenkova och säkrade ihop med Barbora Strycova titeln då paret vann den avgörande dubbeln mot Elena Vesnina/Pavlychenkova (4-6, 6-3, 6-2)
Att ryska kaptenen Anastasia Myskina i sista stund valde att spräcka det förhandsnominerade paret genom att sätta in Pavlychenkova istället för Ekaterina Makarova ihop med Vesnina är besynnerligt. Visserligen har Makarova på grund av skada inte spelat match sedan US Open i september men om  hon nu ansågs vara ett så osäkert kort skulle hon inte ha varit med i truppen. Hon är en bättre dubbelspelare än Pavlychenkova och har två Grand Slam-titlar ihop med Vesnina.
Nu fick Pavlychenkova gå in i den avgörande dubbeln en halvtimme efter det att hon försatt möjligheten att avgöra finalen.
Maria Sjarapova led på bänken. Trots två singelsegrar blev det ingen triumf för den 28-åriga ryskan som sedan debuten 2008 spelat bara fem matcher. I de fyra tidigare har det handlat om första omgången.
Förlusten i finaldebuten kan i bästa fall göra henne sugen på revansch nästa år.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD.