söndag 21 februari 2016

Coachen som hotade förälder undslapp med tillrättavisning

Challenge 29 december 2015
Nu har coachen som hotade en tennisförälder fått sin ”dom”.
Avstängning i x antal månader? Nej!
Förbud att närvara på x antal turneringar? Nix!
Så vad händer då med coachen som tog tag i förälderns öra och sa ”jag vet var du bor och jag kommer att ta dig”?
Jo, han har fått en tillrättavisning. Typ aja-baja, så där ska du inte göra.
Hur kunde det stanna vid en åtgärd som väl annars är vanligast förekommande i uppfostran av barn som gjort något mer eller mindre oskyldigt bus?
Jo, skandalen under Salk Open anmäldes inte till Svenska tennisförbundet som därmed var förhindrat att agera.
Arrangörsklubben kunde inte anmäla saken eftersom ingen av av klubbens ledare bevittnade tillfället där det förekom handgripligheter och hot. Den hotade föräldern – som i första skedet övervägde att polisanmäla händelsen – beslutade sig för att inte heller till förbundet anmäla det inträffade.
Förbundet fick in två rapporter (från Salk och den hotade föräldern) och det slutade med att de två berörda klubbarna hade samtal med de inblandade.
Ilska var min spontana reaktion.
För vad sänder det här för signaler till idrotts-Sverige där en del vuxnas osportsliga, omogna och fanatiska beteende redan ställer till med så mycket bekymmer och oro inom barn- och ungdomsidrotten? Är sådant här beteende numera så vanligt i barn- och ungsdomsidrotten att det är på väg att accepteras?
Med lite perspektiv på saken kom andra funderingar och frågeställningar,
Visst, en anmälan och påföljande utredning hade förmodligen resulterat i en avstängning och visst, en sådan hade naturligtvis statuerat exempel och sänt en signal om att det nu är hårdhandskar istället för silkesvantar mot alla som saboterar för sporten.
Pang, bom, punkt och slut och allt frid och fröjd?
Nej, det är långtifrån säkert.
Det här fallet berör ju i grunden också två unga killar som älskar att spela tennis och som satsar på att bli så bra som det någonsin går. Förhållandet mellan dem och delar av deras respektive ”team” var spänt redan tidigare och kulmen nåddes förhoppningsvis under bråket i Salk-hallen.
En ytterligare upptrappning av fejden med anmälan och förbundets påföljande utredning och dom skulle ha inneburit en långdragen process och minskade möjligheter till förbättrad relation.
De unga grabbarna kommer att mötas många gånger framöver och vem vet, en dag ska de kanske spela ihop i landslaget.
Förhoppningsvis fungerar tillrättavisningen som läxa och behöver luften mellan parterna rensas är det inte för mycket begärt att de träffas och pratar ut. Det handlar ju ändå om vuxna människor även om beteendet inte alltid tyder på det. Om inte annat borde de vid det här laget förstå att de gör bäst i att uppträda på ett sätt som gör att de unga talangerna behåller sin kärlek till tennis.
Är jag för godtrogen? Har full förståelse för de som menar att hot och handgripligheter måste anmälas och är alltså själv lite kluven. ”Kasta ut rötäggen” var min reaktion samma dag som skandalen inträffade.
Men med perspektiv på just detta fall och med de unga grabbarnas bästa för ögonen tycker jag ändå att den hotade pappan gjorde rätt som valde en mjukare linje – en uppfattning som förhoppningsvis inte behöver revideras efter någon av grabbarnas framtida möten.
Vad tycker Du?1 kommentar:

  1. Vilken cirkus. Självklart ska detta skötas bättre så att det blir ett bra avslut för de inblandade och en signal om att detta inte får förekomma.
    Tomas

    SvaraRadera