tisdag 15 mars 2016

Därför lockar McEnroe & Co fortfarande många åskådare

SvD idag
Han är 57 år och det har gått 32 år sedan han vann sin sista tunga titel.
Ändå är John McEnroe fortfarande ett hett affischnamn.
I hur många andra idrotter skulle kunna sedan länge slocknade stjärnor kunna dra folk?
Det är inte bara McEnroe som gör det på Champions Tour som på onsdagen kommer till Stockholm för den femte upplagan av Kings of Tennis.
Där finns också Mats Wilander, Henri Leconte, Thomas Muster och Pat Cash (samt assisterande turneringsdirekören Thomas Enqvist som ska spela en dubbel).
Jag tror förklaringen till Champions Tour framgång är att vi där får uppleva det dagens proffstour saknar: spelare som genom att bjuda på sig själva skapar en show som passar inte bara tennisnördar.
Dessa får sitt lystmäte genom de olika spelstilarna som fanns förr. McEnroes och Cash serve/volley-spel mot Wilanders och Musters baslinjespel.
Leconte är clownen i sällskapet och retar gallfeber på McEnroe. Numera får amerikanen betalt för att bjuda på vredesutbrotten han förr bötfälldes för men just i matcher mot Leconte – som blandar storspel med spex - handlar det inte om konstlad ilska.
*
Kajsa Bergqvist är ett av de tre namn jag vill se i Svenska tennisförbundets nya styrelse som väljs på årsmötet i april. Den forna friidrottsstjärnan vet hur man når världsliten, är en hängiven tennismotionär och har inga kopplingar till någon falang i svensk tennis.
*
Förra veckans Challengerturnering i Jönköping visade att det inte bara är Elias Ymer som håller på denna nivå. Istället gav RC Hotel Open ett tydligt besked om hur betydelsefullt det är med denna typ av turneringar på hemmaplan.
*
Tränar- och coachkåren är starkt mansdominerad såväl i Sverige som internationellt. För sportens eget bästa måste det till en förändring. En av dem som jobbar för det är Judy Murray som la grunden till sonen Andy Murrays framgångar och på Kings of Tennis tränarsymposium delar med sig av sin erfarenhet.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens  SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar