söndag 13 mars 2016

Två bannlysta spelfuskare utkastade på RC Hotel Open

SvD i går
Två män som efter spelfusk stängts av från tenniscirkusen har kastats ut från Challengerturneringen i Jönköping.
Detta sedan de enligt uppgift gett vadslagare förhandsinformation om ställningen i matcherna.
–Vi agerade direkt då vi identifierat individerna och fick bekräftat att de är bannlysta från alla tävlingar, säger Martin Claesson som är turneringsdirektör för nystartade RC Hotel Open som är Sveriges tredje största herrturnering.
 Avvisningen av de två männen gick lugnt till. De förnekade inblandning i spelfusk men vägrade att visa upp id-handlingar och avslöjades genom fotoidentifiering.
–Det här visar både betydelsen av den förhandsinformation vi fått från ATP och att vår organisation är mycket vaksam, säger Claesson.
Inför turneringen fick Claesson Tennis Integrity Units (TIU) lista över personer som är portade från tenniscirkusen på grund av inblandning i spelfusk.
Hur upptäckte ni att de här två männen finns på listan?
– En av våra funktionärer fattade misstankar då männen under en match satt med sina mobiltelefoner och skickade sms direkt efter en avslutad poäng. Eftersom det är fem sekunders fördröjning på livesändningarna på nätet kunde männen sprida förhandsinformation till bettare.
–Dessa kunde alltså spela på utgången av nästa poäng trots att den i själva verket redan var avgjord.
Vad hände sedan?
– Vi fotade männen och jämförde bilderna med personerna på listan och kunde konstatera att de finns med där. Då konfronterade jag dem och även om de förnekade spelfusk protesterade de inte då vi slängde ut dem.
Har du fått indikation på att det varit onormalt höga insatser på någon av matcherna i turneringen?
- Nej, hittills har vi inte fått någon sådan rapport, svarar Claesson.
Tidigare i år avslöjade The Guardian att två domare i hemlighet stängts av sedan de i samarbete med spelsyndikat fördröjt poängräkningen i de handenheter som domarna på lägre nivå använder. På så sätt har syndikaten kunnat göra stora insatser på poäng som redan är avgjorda.
Arbetet för att stoppa spelfusket i tennis har intensifierats efter årets Australian Open då BBC:s och Buzzfeeds artiklar om uppgjorda matcher väckte stor internationell uppmärksamhet.
Även om inga konkreta bevis lades fram var uppgifterna mycket besvärande för TIU och ATP som anklagades för att ha nonchalerat den utredning som innehöll detaljerad information om matchfixning.
Rapporten pekar ut 28 personer med kopplingar till spelsyndikat i Ryssland och Italien.
”Bevisen var verkligen starka men de (ATP och TIU, SvD:s anmärkning) vidtog inga åtgärder. De kunde ha blivit av med ett nätverk av spelare vilket nästan helt hade rensat upp sporten”, sa Mark Phillipps som ledde utredningen.
Under Challengerturneringen i Jönköping skärps bevakningen nu ytterligare.
- Vi har nu med egna ögon sett att spelfusk förekommer och våra funktionärer kommer att vara om möjligt ännu mer observanta.
Fotnot: Artikeln publicerad i SvD igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar