söndag 17 januari 2016

Svenskarna som satt stopp för hemmaseger down under

Vicht tog det tid innan Hewitt blev älskad i hemlandet där han nu tar farväl
Borta bra men hem...
Nej, det gäller definitivt inte Australiens stjärnor på herrsidan.
Vi får gå tillbaka 40 år för att hitta senaste hemmasegrare – Mark Edmondson – i Australian Open.
Så länge har publiken i de övriga tre Grand Slam-nationerna inte behövt vänta för att få hylla en hemmafavorit:
•Fram till för tre år sedan var det i och för sig britterna som väntat längst innan Andy Murray bröt den 77 år långa titelförbannelsen i Wimbledon.
•Andy Roddick triumferade i US Open 2003.
•Yanniack Noah tog titeln i Franska mästerskapet 1983 och trots finalförlusten tycker Mats Wilander att det är ett av hans karriärs finaste minnen eftersom han såg hur innerligt lycklig Noah var över segern.
Veteranen Lleyton Hewitt står inför sitt 20:e och sista Australian Open som i morgon inleds på Melbourne Park. Den tidigare världsettan är en av fem hemmaspelare som fått wild card. 2005 blev han förste australier sedan Pat Cash 1988 att gå till final i turneringen.
Hewitt stoppades i finalen av Marat Safin som tillskrev sin coach Peter Lundgren en stor del av äran och det var två svenskar som - till många av åskådarnas glädje – såg till att ärkeknölen Cash inte vann någon av sina två finaler. 1987 stod Stefan Edberg i vägen och året därpå var det Mats Wilander.
Att Lleyton Hewitt – nu rankad 306 – kommer att få ett storslaget avsked på Melbourne Park råder ingen tvekan om. Frågan är när det sker. Han har i alla fall alla möjligheter att övervinna första omgången där 134-rankade landsmannen James Duckworth väntar.
Kyrgios borde se på bollen istället för att gapa så mycket
Bland hemmaspelarna är naturligtvis Bernard Tomic och Nick Kyrgios de största hoppen. Precis som
i Pat Cash fall handlar det om två spelare som haft svårt att vinna sympati i det tennisfrälsta landet down under. Det är två hetsporrar som varit inblandade i en rad uppmärksammade incidenter och det gillas inte i Australien som hellre förknippas med gentlemän som Rod Laver, Ken Rosewall, Roy Emerson, Patrick Rafter och andra stjärnor som varit ”good sport”.
Hewitt? Jodå, även om han med sitt heta humör hade en hel del belackare under storhetstiden har han med sin enorma kampanda slitit sig till en plats i hjärtat hos även de äldre australiska tennisälskarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar