lördag 2 april 2016

Damerna hetare än herrarna Dags för fler hemmatävlingar

Sverigetvåan imponerar i Florida....
Damerna fortsätter att vara det största glädjeämnet i svensk tennis.
I dag spelar Rebecca Peterson semifinal i 50 000-dollar turneringen i Florida och Susanne Celik är klar för final i 25000-dollarturneringen i Kofu.
De båda svenskorna har haft en tuff inledning på 2016. Även om veckans framgångar inte kommer i de allra tyngsta ITF-turneringarna har Rebecca och Susanne på sina respektive nivåer mycket hård konkurrens av betydligt bättre rankat motstånd.
Att de plockar viktiga poäng är en sak men ännu värdefullare är att de nu får det självförtroende som säkert tagit lite stryk under säsongens första månader.
Ovanpå det kan svensk damtennis i stort dra fördel av framgångarna.
Bakom Peterson och Celik finns ett antal framtidshopp som sporras extra då det går bra för spelare som inte ligger alltför långt framför dem på rankningen.
Naturligtvis är 57-rankade Johanna Larsson – svensk tennis enda spelare på topp-100 i singel – den stora förebilden men avståndet till Jacqueline Cabaj Awad, Kajsa Rinaldo Persson, Cornelia Lister och de andra är så stort att Larsson för dessa inte fungerar som draghjälp på samma sätt som Peterson och Celik gör.
Apropå draghjälp: det är hög tid att de svenska tennisdamerna får åtminstone ett par stora ITF-turneringar på hemmaplan. I år har det tillkommit två svenska Challengers på herrsidan vilket självklart är bra. Att damerna inte ges samma förutsättningar är – ytterst diplomatiskt uttryckt – dåligt.
...liksom trean gör i Kofu
136-rankade Peterson, 20 år, har mött idel bättre rankade motståndare i Florida – där sex topp-100-spelare fanns i startfältet - och har inte tappat ett set på vägen fram till dagens semifinal mot förstaseedade Madsion Brengle. Amerikanskan slog tidigare i år ut Johanna Larsson i Australian Open, är med sin 60:e plats etablerad på WTA-touren och egentligen ”för stor” för denna kategori turneringar.
Celik, 21 år, är också utan setförlust – på sju matcher ! Rankad 309 kvalade hon in i Kofu där hon idag slog ut sjundeseedade Yuxuan Zhang. I finalen väntar sjätteseedade och 155-rankade kinesiskan Lin Zhu.


2 kommentarer:

 1. Haller helt med. Det borde finnas utrymme for ett par 50k ITF turneringar for damer i Sverige (utöver de två 25k som brukar arrangeras pa somrarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack! Ja och det är bara att hoppas att sponsorer tänker i våra banor :)
   Trevlig helg!
   Mvh
   Jonas

   Radera