fredag 1 april 2016

"Det är för lite fokus på individuell fysisk utveckling"


Hur ska Sverige åter bli en tennisnation att räkna med – på allvar?
Det är grundfrågan i den serie som Challenge inleder i dag och där jag kommer att träffa en mängd experter som ger sin syn på vad som kan göras bättre inom just deras område.
Eftersom det inte finns någon patentlösning eller självklara svar är serien tänkt att fungera som ett diskussionsforum där många parter ska komma till tals.
Även om det inte finns bara ett sätt på vilket man kan bli bra i tennis finns det i alla fall några måsten. Det optimala är att dessa bildar en röd tråd som följs.
Min uppfattning är att det saknas en röd tråd i svensk tennis.
För att bli bra i tennis är stark fysik en förutsättning. Hur får man det och vad i den fysiska träningen är viktigast?
Challenge har träffat Ali Ghelem, Robin Söderlings fystränare som här ger sin syn på saken:


2 kommentarer:

 1. Förutom fys träning finns det stora luckor i mental träning. Speciellt när det gäller stadighet (consistency). Spelarna kan alla slå hårda fina slag, men de kan bara göra det 3-4 gånger i rad. Toppspelarna slår inte hårdare (jag har mätt med radar, både grundslag och servar), de rör sig inte drastiskt snabbare (har även gjort mätningar där). Men de kan slå både 10 och 20 slag i rad utan att missa. Där är en jätteskillnad. Consistency har att göra med fysik men i ännu högre grad det mentala. Consistency tränas nästan inte alls.

  SvaraRadera
 2. Beror på vem du mäter på... över 10 slag har inte mkt att säga i modern tennis. Speciellt inte om du inte hinner med att flytta dig så du befinner dig där bollen är.
  90% av tennis spelas med färre än 10 slag på ATP touren.
  Träffa banan ska vara avklarat före 15 års ålder. från 15 och uppåt så måste den fysiska kapaciteten ökas om man ska ha en chans på ATP eller WTA touren.

  From the French Open, we have roughly 20,000 men’s points to look at, which doesn’t count double faults. About 35% of those points lasted only one stroke: an ace, a service winner, or an error of some sort on the return. Only 15% of the points went 8 strokes or longer, and fewer than 10% reached 10 strokes.
  Power is the name of the game... sedan ska du kunna upprätthålla det i 5 set.

  SvaraRadera