onsdag 11 maj 2016

Hon är min solklara favorit då ny Fed Cup-kapten utses


Sofia Arvidsson är omtyckt, respekterad och har stark lagkänsla
Sofia Arvidsson – där mitt självklara namn då en ny Fed Cup-kapten ska utses.
Efter drygt tre år slutar Lars-Anders Wahlgren i sommar sin tjänst som förbundskapten för de svenska tennisdamerna.
Behövs en ny heltidsanställd förbundskapten?
Jag tycker inte det och i synnerhet då inte under en period när förbundet har så skral ekonomi som nu är fallet.
Det räcker med en Fed Cup-kapten som tar ut laget och leder det någon vecka inför och under landskamperna. Det arbete som i övrigt legat på Wahlgren kan fördelas till sportchefen Johan Sjögren, juniorkaptener och tränare i klubbar och på akademier.
Exproffset Arvidsson skulle passa som hand i handsken för rollen som Fed Cup-kapten. Hon är rutinerad, respekterad, omtyckt och även i ett internationellt perspektiv en av Fed Cup-historiens mest lojala spelare.
Sofia är ingen tuff pådrivare men en trivselspridare av stora mått och skulle kunna bli precis vad Hans Olsson var för Sveriges Davis Cup-lag på det framgångsrika 1980-talet: en ledare som såg alla individer i laget, som inte gjorde skillnad på stjärnor och doldisar och som skapade en stark teamkänsla.
Mattias Arvidsson är ett namn som säkert kommer att dyka upp i diskussionen. Jag har största respekt för sympatiske Arvidsson och hans kunskap men att ha en landslagskapten som samtidigt är privat coach åt en av spelarna bäddar för konflikter.
Det finns alltid en risk att de övriga spelarna med eller utan grund anser att kaptenen ger ”sin” spelare fördelar. Vad gäller själva uttagningen skulle det i nuläget inte vara några problem i Arvidssons fall eftersom Johanna Larsson är självskriven i laget. Samma situation rådde då DC-kapten John-Anders Sjögren också var coach åt Mats Wilander. Lika smärtfritt gick det inte alltid under åren då kapten Carl-Axel Hageskog coachade Magnus Larsson.
Så nej, Sofia Arvidsson är mitt namn förutsatt att det handlar om ett uppdrag begränsat till landskamperna och lägren inför. Det skulle förvåna oerhört om Svenska tennisförbundet anser sig ha råd med ytterligare en heltidsanställd förbundskapten.
Tolka nu inte det som kritik mot Lars-Anders Wahlgren. Han har gjort ett bra jobb, fick uppleva ett kval till World Group I och kan konstatera att framtiden för svensk damtennis ser roligare ut än på många år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar