lördag 24 januari 2015

Dukat för tv-fest med Dimitrov i huvudroll

Grigor Dimitrov omgiven av två fans under fjolårets If Stockholm Open

Grigor Dimitrov mot Andy Murray.
Det är väl inget snack om vilken match som sticker ut då det nu är dags för åttondelsfinaler i Australian Open.
Bara att krypa upp i tv-soffan på söndagsförmiddagen och hoppas på ett antal timmars fantastisk underhållning.
Murray har 4-2 inbördes och stortrivs i Melbourne där han de fem senaste åren nått tre finaler och har en kvartsfinal som sämsta resultat. På sitt bästa humör är skotten härlig att se men alltför ofta talar hans kroppsspråk och minspel emot honom. Det är då som om han bär all världens problem på sina axlar och tycker att det är omgivningens - speciellt coachens - fel.
 Låt oss hoppas att Murray vaknar på rätt sida.
Glimrande teknikern Dimitrov är alltid en njutning att skåda, han har alla verktyg i lådan och gör tennisen till en skönhetsupplevelse även för dem som ännu inte är riktigt bitna av sporten – men som kan bli det.
**
Liksom Murray är Tomas Berdych utan setförlust i årets första Grand Slam-turnering där han ställs mot Bernard Tomic. Även det kan bli en höjdare. Berdych har 2-0 inbördes efter segrar i Wimbledon såväl förra året som 2013. Man vet aldrig vad gäller Tomic men vi kan ju hoppas att han lever upp till löftet att från denna säsong fokusera på tennis istället för att falla för lockelserna runt den.
**
Det känns som upplagt för att italienaren Andreas Seppi ska få en reaktion efter skrällen mot Roger Federer. Hemmafavoriten Nick Kyrgios kan utnyttja det. Federers tidiga sorti är den hittills enda riktigt stora knallen i herrsingeln.
**
På damsidan har favoritfallen varit desto fler och fyra topp-tio spelare är redan borta, senast i raden tjeckiska världsfyran Petra Kvitova som i dag förlorade mot Madison Keys. Femman Ana Ivanovic och nian Angelique Kerber fanns bland de totalt elva seedade som åkte ut direkt. Även om jag på förhand hade världsåttan Caroline Wozniacki som främsta hot mot megafavoriten Serena Williams kom det inte som en jätteknall att danskan tvingades tacka för sig redan i andra omgången. Men så mötte hon ju också tidigare världsettan Victoria Azarenka som efter sitt långa skadeuppehåll rasat på rankningen och är oseedad.
**
Det är inte ofta Serena Williams har revansch att fordra på spelare utanför topp-20. Men det har hon i åttondelsfinalen mot 24-rankade spanjorskan Garbine Muguruza som skrällde mot världsettan i fjolårets Franska mästerskap.
**
Johanna Larsson är obesegrad i år – i dubbel alltså. Larsson och holländskan Kiki Bertens inledde säsongen med titel i Hobart och är framme i tredje omgången i Australian Open. Duon Samantha Stosur/Svetlana Kuznetsova är i alla fall på papperet en övermäktig uppgift (start 0100 i natt).
**
Bodenfödda Larsson var i ungdomen en lovande längdskidåkare och har sagt att hon nog skulle ha satsat på sporten om familjen inte valt att flytta söderut. Där försvann möjligheten att få synas i svensk tv från morgon till kväll...
**
Mikael Ymer är seedad nia i pojksingeln som drar igång i natt.
**
Till sist, även om Grigor Dimitrov är en artist utöver det vanliga lär han vare sig på söndagsförmiddagen eller någon mer gång bjuda på det här som vi fick se under fjolårets If Stockholm Open. Det lär ingen göra. Men det är klart, när det gäller Dimitrov är osvuret bäst: