onsdag 16 november 2016

Solna TK lever som man lär - möt några nyckelpersoner och profilerna i elitserielaget


Klubben för alla och Klubben med hjärta.
Så lyder texten på två av de banderoller som hänger på väggen i Solna TK:s hemmaarena.
Det är stora ord att leva upp till och Solna TK lyckas verkligen.
Rullstolstennis, tennis för särskolan, kurser för nyanlända och för barn som inte har en naturlig koppling till sporten är bara några av verksamheterna som bedrivs i klubben där 300 av de 500 medlemmarna är juniorer.
Just juniorerna står i fokus. Att detta ännu inte märks på klubbens Elitserietrupp är föga förvånande. För att överhuvutaget kunna göra ett allvarligt försök att klättra i seriesystemet satsade STK på etablerade spelare och laget gick från divison IV till Elitserien på fyra år. Fjolårets nykomling slutade fyra i tabellen och satsar hårt på Elitserien, inte minst därför att det stimulerar klubbens unga talanger och samtidigt skapar en extra feststämning runt matcherna.
Att en dag ställa upp med ett elitserielag bestående av enbart egna produkter stannar vid en dröm för i stort sett alla - om inte alla - klubbar och STK-ledningen har redan fått erfara att närliggande storklubbar lockar de största talangerna.
Kollegan Torbjörn Dencker och jag har under några dagar följt Solna TK på nära håll och här träffar ni några av nyckelpersonerna bakom klubbens utveckling och så förstås profilerna i elitserielaget som på torsdagen möter KLTK borta.

                              


Idrottsgalans jury levde upp till det starka favoritskapet


Känner sig hemtam i juryrummet
Ett stort och hjärtligt grattis till Idrottsgalans jury.
Åter tar de tolv jurymedlemmarna i överlägsen stil hem utmärkelsen ”Årets Kalkon”.
Priset tilldelas juryn eftersom den lyckats förbigå Magnus Norman bland de fyra kandidaterna i kategorin ”Årets Ledare”.
Challenge motivering till varför Idrottsgalans jury därmed åter tilldelas kalkon-priset:
”Juryn visar upp en extraordinär trångsynthet då den lyckats rata en ledare som i stenhård konkurrens röstats fram som ATP-tourens bäste coach 2016. Juryns förmåga att år efter år nonchalera en av världens största sporter vittnar också om en inkompetens som saknar motstycke. Den totala avsaknaden av kunskap om vad som händer på tennistouren är av absolut högsta klass”.
Åter: Stort Grattis!
Att juryn lyckats förbigå Magnus Norman de tre senaste åren är värt ett extra erkännande.
Stan Wawrinka var 28 år, låg 17 på rankningen och hade inte nått några stora framgångar då samarbetet med Norman inleddes 2013.
Sedan dess har Wawrinka tagit bland annat tre Grand Slam-titlar (i år i US Open där han finalbesegrade klare världsettan Novak Djokovic),
Wawrinka klättrade in på tiobästalistan kort efter att samarbetet med Norman inleddes och sedan dess har schweizaren etablerat sig i toppen där han har bara Andy Murray och Djokovic framför sig.
Sägas ska förstås att juryn var storfavorit till utmärkelsen men att leva upp till favoritskapet på sättet som skett är fantastiskt.
Sätter vi in juryns prestation i år i ett historiskt perspektiv blir det utan tvekan en plats i täten. Men den överträffar ändå inte insatsen från 2002. Då räckte Thomas Johanssons Grand Slam-titel i Australian Open inte till en plats bland de fyra nominerade i kategorin ”Årets manlige idrottare” och inte heller till en plats i kvartetten kandidater som var nominerade till ”Årets prestation”.
Där hittade vi istället Carolina Klüft (som vann), Erik Johansson, Susanne Ljungskog och Richard Richardsson.
Faktum är att Thomas Johansson inte ens var inbjuden till Idrottsgalan.
Ett rekord som kan bli svårslaget.
Men osvuret är ändå bäst då det gäller Idrottsgalans jury.
*
Fotnot: De fyra nominerade till priset Årets Ledare är Lars Lagerbäck, Pia Sundhage, Torsten Hansson och Håkan Carlsson.