fredag 11 september 2015

Lider med Serena Williams- kollapsen ändå inte oväntad

Serena Williams dallrande nerver blev till slut hennes fall

I historieböckerna kommer det bara stå att 43-rankade italienskan Roberta Vinci fredagen den 11 september 2015 krossade Serena Williams dröm om en Grand Slam.
Sett till kalla fakta stämmer uppgiften.
Italienskan vann ju med 2-6, 6-4, 6-4.
Men alla som såg matchen kan tillföra något viktigt till dessa fakta: att det i själva verket var Serena Williams som slog ut sig själv.
Jag ska inte påstå att det låg på lut men har liksom så många andra flaggat för risken att den snart 34-åriga amerikanskans dallrande nerver skulle kunna bli hennes fall.
Så blev det ikväll när nerverna svek henne totalt mot en spelare som var tillräckligt bra och kylig för att utnyttja läget.
Några siffror som beskriver matchen:
Vinnande slag: Williams: 50. Vinci: 19. Oprovocerade misstag: Williams: 40. Vinci: 20.
Matchen var alltså helt i händerna på Serena Williams.
På många av de poäng som hemmafavoriten inte bjöd på spelade hon istället lamslaget och hennes normala baslinjefyrverkeri var utbytt mot fuktskadade ettöressmällare som italienskan hanterade.
I det lägre tempot kunde Roberta Vinci – som inte tagit set i deras fyra tidigare möten – med sitt variationsrika spel avslöja att Serena Williams är mycket sårbar då hon mot denna typ av motstånd spelar på 50-60 procent av sin kapacitet.
Självklart ska Vinci ha cred. Framför allt därför att hon lyckades hålla nerverna i styr då hon vid 5-4 servade för matchen. Att hon varit kylig fram till dess är en sak men att inte darra fyra poäng ifrån årets i särklass största skräll är något annat. Starkt gjort och kanske har italienskan sin stora rutin att tacka.
Hur känner sig Serena Williams så här några timmar efteråt? Kanske som Usasin Bolt skulle göra om han med möjligheten att skriva historia ledde ett 100 meters-lopp i 95 meter för att sedan snubbla.
Osvuret är bäst då det gäller Serena Williams men visst känns det som att detta var hennes sista chans att ta en Grand Slam och det även om hon fortsätter att dominera stort i ytterligare några år.
Det blev 26 raka segrar i årets Australien Open, Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open. Bara två segrar återstod för att hon skulle bli första spelare sedan Steffi Graf 1988 att ta en Grand Slam.
Med Roberta Vinci i semi och Flavia Pennetta i final var det uppdukat för Serena Williams.
Jag hoppades verkligen att hon skulle lyckas. Främst för hennes egen skull. För fem år sedan kämpade hon under några dygn för sitt liv. Detta sedan hon drabbats av blodproppar i lungorna. När läget stabiliserats kunde Williams så småningom fortsätta rehabiliteringen efter sin svåra fotskada. Bara några veckor efter Wimbledon-titeln 2010 skar hon upp ena foten efter att ha trampat på glas. Hon var borta från tennisen i ett år och det fanns stunder då Williams trodde att karriären var över. Hon kom tillbaka, radade upp Grand Slam-titlar och var i US Open så nära att göra det som så få spelare lyckats med.
Också för tennisen hade det varit stort om Williams gått hela vägen på Flushing Meadows i New York.  Hon är en ikon som ger sporten enorm uppmärksamhet världen över och med med en Grand Slam på meritlistan hade hajpen runt henne blivit om möjligt ännu större.
På lördagen möts Roberta Vinci och Flavia Pennetta i US Open-final.
Det är kul för dem.
Och för italiensk tennis.


Upp till bevis för Federer i nattens US Open-semifinal

Federer siktar på sin första US Open-final sedan 2009
Världstvåan Roger Federer har inte tappat set på sin väg till nattens US Open-semifinal.
Men är den 34-årige schweizaren i själva verket fullt så bra som det sett ut?
Svar i natt då det är upp till bevis för honom mot kompisen och landsmannen Stanislas Wawrinka.
Det är klart att Federer i sina fem första matcher på Flushing Medaows varit precis så bra som det sett ut. Men vad jag menar är att det kan bero på att motståndet varit av slaget att den 17-faldige Grand Slam-segraren haft tid och utrymme att kunna glänsa lika mycket som på storhetstiden.
Om han kan göra det även mot de svåraste konkurrenterna eller om han då hamnar i den tidsnöd som får spelet att hacka återstår att se.
Det råder inget tvivel om att Federer såväl förra säsongen som denna spelat bättre än 2013 och det har bland annat resulterat i två raka Wimbledon-finaler. Men kalla fakta är också att hans senaste Grand Slam-titel daterar sig till juli 2012 (Wimbledon)
Wawrinka har inte imponerat rakt igenom i årets fjärde Grand Slam-turnering vilket med tanke på semifinalen är just det –  imponerande.
Under Magnus Normans ledning har schweizaren gått från att vara en mycket skicklig spelare som kunde svara för enstaka skrällar till en etablerad toppspelare som tar sig fram även då spelet inte stämmer riktigt som det ska.
I några av sina fem första matcher var det som om världsfemman tappade fokus och blev loj för att sedan hitta koncentrationen och tändningen som krävdes.
I natt finns inget utrymme för bristande koncentration hos Wawrinka som vann senaste mötet (kvartsfinalen i årets Franska mästerskap) mot Federer men ligger under med 16-3 inbördes och som förlorat samtliga deras elva tidigare möten på hardcourt.
**
Semifinalen bjuder också på ett svenskmöte mellan coacherna Magnus Norman och Stefan Edberg.
Visst är det fantastiskt att dessa två – samt Jonas Björkman, Magnus Tideman och ytterligare några coacher – ser till att svensk tennis fortfarande låter höra tala om sig i stora sammanhang. Sättet på vilket Magnus slipat Wawrinka till en diamant är helt enastående. Stefans bedrift att ge historiens bäste spelare ett tydligt lyft är också mycket imponerande. Men hur mycket de än gnuggar volley kommer Federer aldrig att bli lika effektiv vid nät som svensken var.
**
Världsettan Novak Djokovic har 13-0 inbördes mot semifinalmotståndaren och titelförsvararen Marin Cilic. Oavsett utgång nu kommer Cilic nog att vara nöjd med sin turnering. Han kom för första gången i karriären till en turnering med 2000 poäng att försvara med allt vad det innebär av press som kan bädda för tidig sorti och jätteras på rankningen.
**
Räknat från US Open 2012 ser de fyra semifinalisternas främsta Grand Slam-meriter ut så här
Djokovic: Fyra titlar och ytterligare fem finaler.
Wawrinka: Två titlar och två semifinaler.
Cilic: En titel och tre kvartsfinaler.
Federer: Två finaler och tre semifinaler.






Beckers befängda kritik kan leda till upptrappad konflikt


Ogillar Federer eller alla som möter serve på halvvolley?
Världsettan Novak Djokovic coach Boris Becker har tidigare kritiserat Roger Federers personlighet.
Nu är det den 17-faldige Grand Slam-segrarens nya taktik som upprör Becker.
”Om han spelat så på min tid hade vi servat rakt på honom”, säger tysken.
Det var i Masters-turneringen i Cincinnati Federer visade upp sin nya taktik som han dessförinnan mest på skoj hade testat på träning. På motståndarens andraserve går han nästan ända fram till servelinjen och möter serven på halvvolley för att snabbt komma fram i nätposition.
Regelbrott? Nej!
Osportsligt? Nej!
Etikettsbrott? Nej!
Men på sistnämnda punkt svarar Becker ja.
”Om han (Federer, min ammärkning) spelat så mot McEnroe, Lendl, Connors eller mig hade vi sagt till honom: Roger, jag gillar dig men gör du så där en gång till servar jag rakt på dig”.
Nu är det förstås inte alls otänkbart att just de fyra nämnda spelarna hade gjort precis på det sättet men så valde ju Becker också att plocka exemplen från kategorierna stora och små rötägg.
Hur som helst är Beckers kritik i mina ögon inte bara obefogad utan också befängd.
Kommer han med den för att psyka Federer inför dennes kommande matcher mot Djokovic?
Det är ingen hemlighet att Federer och Djokovic starkt ogillat varandra.
Knappt har förhållandet hunnit förbättras åtminstone marginellt förrän Becker lägger nytt bränsle på den falnande elden.
Tysken har till och med gjort det två gånger. Först i sin bok – släpptes i somras - där han skriver att Federer inte alls är den Mr Nice Guy som han framstår som.
”Anledningen till att Roger Federer är en av idrottsvärldens bäst betalda utövare genom tiderna beror på att alla gillar honom. Men tänk på att ingen kan vara omtyck av alla. Han tjänar stora pengar på sin image men skulle han tjäna mindre om vi fick se mer av hans äkta känslor?”
Federer fick förstås frågan vad han anser om Beckers kritik och schweizaren svarade att han inte förställer sig utan alltid försöker vara sig själv.
Becker framförde sin kritik mot Federers nya taktik under inledningen av US Open där de båda kan mötas i final. Federers coach Stefan Edberg har självklart stor del i sin adepts taktik. Edberg och Becker var heta rivaler på 80-talet och även om där fanns en respekt som sakna(t)s mellan Federer-Djokovic var det inte mer än serve/volley-spelstilen (om än utförd på olika sätt) som förenade dem.
Matcher mellan Federer och Djokovic kittlar alltid lite extra. 
En US Open-final mellan dem på söndag skulle förmodligen gå utanpå det mesta vi sett.
**
Båda har svåra hinder framför sig i fredgskvällens semifinaler. Djokovic möter titelförsvarande Marin Cilic och Federer ställs mot landsmannen och kompisen Stanislas Wawrinka. (Artikel inför semifinalerna kommer senare i dag).
**
Damernas semifinaler skulle ha avgjorts natten mot i dag svensk tid men blev uppskjutna på grund av regn. Inget ont som inte har något gott med sig: vi kan se fram emot en makalös fredagskväll (start 17) med Flavia Pennetta-Simona Halep, Serena Williams-Roberta Vinci följt av de två herrsemifinalerna. 
**
Är jag för svenskfärgad i påståendet att det främst var britten Dominic Inglots svaga nätspel som gjorde att han och Robert Lindstedt inte övertygade i semifinalen mot Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert?