tisdag 7 juli 2015

Stämpeln som dumdryg diva svider säkert mer än böter


Nick Kyrgios fick i dag böter för sitt uppträdande i förlustmatchen mot Richard Gasquet.
Den 20-årige australiern bötfälldes dock enbart för att ha svurit och inte för att han demonstrativt skänkte bort ett game i andra set.
För det kunde Kyrgios ha fått böter på 20 000 dollar eftersom han bröt mot Internationella tennisförbundets (ITF:s) regel att en spelare ska göra sitt bästa för att vinna en match.
Det gjorde Kyrgios definitivt inte - i det gamet.
Borde han då inte ha fått dryga böter?
Jag är kluven. Att Kyrgios uppträdde barnsligt, oproffsigt och respektlöst råder ingen tvekan om men vi har under åren sett exempel på spelare som klarat sig undan böter trots att de tankat i ett set och ibland i en hel match.
Sådana blunders kan i sig förstås inte rättfärdiga att Kyrgios klarade sig undan. Men frågan är om tankning i ett game är liktydigt med att spelaren inte gör sitt bästa för att vinna matchen. Att den 29-rankade australiern inte gjorde ens minsta antydan till att försöka vinna det omtalade gamet är solklart men är inte heller representativt för hans insats i stort.
Okej, andra set var över på 24 minuter och ja, Kyrgios uppträdande då lämnade mycket i övrigt att önska men det handlade i mina ögon ändå inte om en uppenbar tankning.
Samtidigt är det förstås närmast skrattretande att Kyrgios klarade sig undan med 2 000 dollar i böter samtidigt som Gasquet fick 3 000 dollar i böter då han i ilskan slog sönder racket.
Böterna märks inte ens i någon av spelarnas plånböcker men jag hoppas att den massiva kritik Kyrgios fått både svider och fungerar som en läxa.
Men det är upp till honom och hans närmaste omgivning att hantera saken.
Om Kyrgios varit åtminstone halvmogen skulle han självklart bett om ursäkt redan på presskonferensen men istället förstärkte han med sin spydiga attityd bara bilden av sig att vara en dumdryg diva.
Allra hårdast är kritiken mot honom i Australien, den fantastiska tennisnationen som under åren fått fram mängder av stjärnor och några av sportens största gentlemän.
Sedan har det förstås funnits några undantag. Ärke-rötägget Pat Cash är självklart det främsta. Han var så illa omtyckt i hemlandet att Mats Wilander och Stefan Edberg hade ”hemmaplan” i Australian Open-finalerna mot Cash. Bernard Tomic går mer i Cash än i till exempel gentlemannen Rod Lavers fotspår och detsamma verkar bli fallet med Kyrgios.
Eller så växer fjolårets sensationsman - till kvarten efter skräll mot Rafael Nadal - så småningom upp. Men att döma av vad han säger nedan kan det komma att ta sin tid:



Apropå Pat Cash: Han är inbjuden till SkiStar Swedish Open för att spela uppvisningsdubbel med andra slocknade stjärnor. Förra året var John McEnroe där. Jeff Tarango 2016?
**
Jag lider med Serena Williams. I dag tvingades hon i tre set höra till Victoria Azarenkas skrik och i semifinalen måste hon lyssna till Maria Sjarapova. Ur hälsoperspektiv en mardrömslottning för världsettan. Men annars en drömlottning. Hon har nu 17-3 inbördes mot Azarenka och har vunnit 16 raka matcher mot Sjarapova efter ryskans senaste seger – 2004!


Dimitrov söker coach igen

Det började så bra i Stockholm för Dimitrov/Rasheed
Världselvan Grigor Dimitrov bryter med coachen Roger Rasheed.
Deras samarbete inleddes under If Stockholm Open hösten 2013 där Rasheed fick se sin nye adept ta karriärens första ATP-titel.
Dimitrov, som innan dess ingick i akademin Good to Great och då hade sin träningsbas i Stockholm, tog tre ATP-titlar förra säsongen då han också var i semifinal i Wimbledon och kvartsfinal i Australian Open.
Första halvan av årets säsong har det gått betydligt tyngre för den 24-årige bulgaren. Två semifinaler i 250-turneringar är hans bästa resultat på ATP-touren och åttondelsfinalen i Australian Open är främsta notering i Grand Slam. I Franska mästerskapet föll han direkt och i Wimbledon blev det respass i tredje omgången.