söndag 13 mars 2016

Kajsa Bergqvist givet namn - i min drömtrio till styrelsen

Skulle vara fantastiskt att få henne slå ett slag för svensk tennis
Tidigare friidrottsstjärnan Kajsa Bergqvist är ett av de tre namn som jag vill se i den nya styrelse som Svenska tennisförbundet väljer på årsmötet i april.
Varför Bergqvist?
Därför att:
•Hon har lång erfarenhet från idrott på internationell toppnivå.
•Hon vet vad som krävs för att nå den nivån.
•Hon är ett hett och färgstarkt namn även efter sin framgångsrika karriär.
•Hon har en fantastisk förmåga att entusiasmera och inspirera vilka alla som sett någon av hennes föreläsningar skriver under på.
•Hon har ett brinnande tennisintresse.
•Hon finns inte med i någon falang i svensk tennis och är därmed inte heller obekväm.
Är hon intresserad av att sitta i styrelsen? Jag har inte frågat men hoppas att valberedningen gör det.
I mina ögon är Kajsa Bergqvist det perfekta namnet att ta över elitfrågorna i styrelsen efter Cecilia Dahlman som efter stridigheter med ordföranden Thomas Wallén avgår efter bara ett år.
Även Rebecka Hjorth och Anette Hedsberg lämnar styrelsen men av andra skäl och de lämnade sina besked till valberedningen långt innan konflikten mellan Wallén och Dahlman nådde sin kulmen.
Då jag för en tid sedan pratade med valberedningens ordförande Petra Tedroff var hon tydlig med att tre kvinnor skulle ersätta kvinnorna som lämnar.
Här är min drömtrio samt några andra namn som också skulle bli klara förstärkningar.
Elitidrott: Kajsa Bergqvist. Ett mycket bra alternativ hade kunnat finnas i exproffset Maria Lindström som emellertid meddelat att hon inte hinner.
Näringsliv/marknadsföring: Cecilia Lager. Styrelseproffs som bland annat sitter i  KLTK:s styrelse. Hängiven tennisspelare.
Caroline Sundewall, även hon styrelseproffs och ordförande i stiftelsen Streber Cup som under ett antal år stöttat svenska juniorer. Min etta på denna lista var egentligen Lena Apler som såväl i år som förra året röstades fram som Sveriges mäktigaste entreprenör. VD på Collector som varit men inte längre är titelsponsor för WTA-turneringen i Båstad.
Lisa Skeppstedt
Integration, jämställdhet, klubbar: Lisa Skeppstedt. Saknar konkurrens i "sin klass" och det där vi sett i ett större perspektiv hittar de allra viktigaste frågorna. Hittas lösningar på dessa får det per automatik positiva effekter även på andra områden. Skeppstedt har  varit en klippa i organisationen som driver ATP-turneringarna och WTA-turneringen i Sverige men lämnat den rollen. Har varit verksam i svensk tennis på en rad olika områden, besitter så här långt mer erfarenhet från operativa än strategiska roller och om det är en nackdel i sammanhanget väger den fjäderlätt mot alla fördelar.
Saknar du något eller några namn? Säkert! Alla har vi ju olika utgångspunkter och många i svensk tennis vill väl ha en representant för sin falang – jo, det finns många sådana även om det pratas om den fina gemenskapen i tennisfamiljen – i nya styrelsen.
Nina Wennerström skulle passa på många olika sätt men som vd för sportmanagementbolaget Wesport och turneringsdirektör för WTA-turneringen i Båstad går hon ändå bort på min lista. Nog för att Wennerström skulle kunna undvika lojalitetskonflikter men misstankar om dem hade hon inte kunnat värja sig mot och dessa hade bäddat för slitningar.
Under nu avslutade RC Hotel Open i Jönköping hörde jag i korridorsnacket att turneringsdirektören Martin Claesson är ett namn som valberedningen kan komma att föreslå. Andra år skulle det vara perfekt. Han är en framgångsrik entreprenör, har lång erfarenhet från tennis och eftersom Challengerturneringen – till skillnad från WTA-turneringen i Båstad – är en förbundstävling ligger rollen som turneringsledare inte Claesson i fatet.
Men det finns en annan faktor som gör det.
Martin Claesson är man.
Som bekant brukar det vara till hjälp för att komma in i styrelser men i år ser åtminstone jag det som ett hinder.
Valberedningen har ju tidigare klargjort att tre kvinnor ska väljas in.
Blir så inte fallet kommer frågorna:
Hittade ni verkligen inte tre kvinnor som ni anser håller måttet?
Försökte ni ens hitta tre kvinnor?
Det är frågor som Svenska tennisförbundet både vill och kan slippa.
Gör det!

Dramatisk final extra krydda som gav premiären mersmak

Tripp, trapp, trull och alla ser glada ut
Andrej Golubev räddade fyra matchbollar då han idag tog sin sjunde Challenger-titel.
I en dramatisk final i RC Hotel Open besegrade 28-åringen nio år yngre Karen Khachanov med 6-7, 7-6, 7-6.
Den 198 centimeter långe ryssen gjorde dubbelfel på en av matchbollarna och det var Golubevs större förmåga att spela ut på de viktiga poängen som avgjorde. Challenge träffade en annan segrare i Jönköping och du möter honom här:



Här är Sveriges framtida dubbelpar i Davis Cup!


Att det skulle bli svensk dubbelseger i RC Hotel Open var givet inför finalen. Där blev det Isak Arvidsson och Fred Simonsson som fick uppleva karriärens tyngsta titel efter seger i matchtiebreak mot Markus Eriksson/Milos Sekulic. Dessa hade tre raka segrar i matchtiebreak i ryggen inför finalen men var i slutskedet idag betydligt mer spända än Isak och Fred som vunnit sina tidigare matcher i raka set.
När Milos och Markus borstat av sig besvikelsen har de all anledning att vara nöjda med insatsen i Sveriges första Challenger på 20 år.
Så här glada var segrarna som jag tror kommer att bli Sveriges nästa Davis Cup-par. Överlägsne ettan Robert Lindstedt blir 39 år i veckan och Johan Brunström fyller 36 år i början på april. De håller fortfarande ungdomarna stången men naturligtvis inte för all framtid.


Två bannlysta spelfuskare utkastade på RC Hotel Open

SvD i går
Två män som efter spelfusk stängts av från tenniscirkusen har kastats ut från Challengerturneringen i Jönköping.
Detta sedan de enligt uppgift gett vadslagare förhandsinformation om ställningen i matcherna.
–Vi agerade direkt då vi identifierat individerna och fick bekräftat att de är bannlysta från alla tävlingar, säger Martin Claesson som är turneringsdirektör för nystartade RC Hotel Open som är Sveriges tredje största herrturnering.
 Avvisningen av de två männen gick lugnt till. De förnekade inblandning i spelfusk men vägrade att visa upp id-handlingar och avslöjades genom fotoidentifiering.
–Det här visar både betydelsen av den förhandsinformation vi fått från ATP och att vår organisation är mycket vaksam, säger Claesson.
Inför turneringen fick Claesson Tennis Integrity Units (TIU) lista över personer som är portade från tenniscirkusen på grund av inblandning i spelfusk.
Hur upptäckte ni att de här två männen finns på listan?
– En av våra funktionärer fattade misstankar då männen under en match satt med sina mobiltelefoner och skickade sms direkt efter en avslutad poäng. Eftersom det är fem sekunders fördröjning på livesändningarna på nätet kunde männen sprida förhandsinformation till bettare.
–Dessa kunde alltså spela på utgången av nästa poäng trots att den i själva verket redan var avgjord.
Vad hände sedan?
– Vi fotade männen och jämförde bilderna med personerna på listan och kunde konstatera att de finns med där. Då konfronterade jag dem och även om de förnekade spelfusk protesterade de inte då vi slängde ut dem.
Har du fått indikation på att det varit onormalt höga insatser på någon av matcherna i turneringen?
- Nej, hittills har vi inte fått någon sådan rapport, svarar Claesson.
Tidigare i år avslöjade The Guardian att två domare i hemlighet stängts av sedan de i samarbete med spelsyndikat fördröjt poängräkningen i de handenheter som domarna på lägre nivå använder. På så sätt har syndikaten kunnat göra stora insatser på poäng som redan är avgjorda.
Arbetet för att stoppa spelfusket i tennis har intensifierats efter årets Australian Open då BBC:s och Buzzfeeds artiklar om uppgjorda matcher väckte stor internationell uppmärksamhet.
Även om inga konkreta bevis lades fram var uppgifterna mycket besvärande för TIU och ATP som anklagades för att ha nonchalerat den utredning som innehöll detaljerad information om matchfixning.
Rapporten pekar ut 28 personer med kopplingar till spelsyndikat i Ryssland och Italien.
”Bevisen var verkligen starka men de (ATP och TIU, SvD:s anmärkning) vidtog inga åtgärder. De kunde ha blivit av med ett nätverk av spelare vilket nästan helt hade rensat upp sporten”, sa Mark Phillipps som ledde utredningen.
Under Challengerturneringen i Jönköping skärps bevakningen nu ytterligare.
- Vi har nu med egna ögon sett att spelfusk förekommer och våra funktionärer kommer att vara om möjligt ännu mer observanta.
Fotnot: Artikeln publicerad i SvD igår.