söndag 22 november 2015

Därför är detta mästarmöte mer kittlande än de andra

Tennisens argaste rivaler möts ikväll i O2-arenan i London

Federer vs Djokovic.
Det finns inget mästarmöte som kittlar lika mycket som just detta.
Två förklaringar:
•De har inte mycket till övers för varandra.
•Åskådarna står på Federers sida.
Detta tillsammans skapar den där lilla extra nerv som höjer temperaturen.
Även om spelet kan vara nog så bra i möten mellan Federer och Nadal eller mellan  Djokovic och Murray finns i dessa matcher en ömsesidig respekt som ger mötena en vänskaplig karaktär.
Nej, jag menar definitivt inte att det handlar om vänskapsmatcher utan att stämningen mellan spelarna är så bra att de efter matchbollen kramar om varandra vid nät och utbyter hedersbetygelser.
Federer och Djokovic har mötts 42 gånger och vid bara några enstaka tillfällen har de avvikit från mönstret att efter matchen nöja sig med en kort handskakning (särskilt tydligt då Federer förlorat).
Tennis är en gentlemannasport men jag tycker att det ofta är alldeles för välkammat och skulle välkomna en mer oborstad spelare som rör om lite i grytan. Dessutom skulle detta öka möjligheterna att locka en ny grupp åskådare till tennis, de som är allmänt idrottsintresserade men inte riktigt förstår att uppskatta själva spelet fullt ut och tycker att det saknas en McEnroe i dagens topptennis.
Problemet för spelarna/sporten är de hårda reglerna. Minsta lilla utbrott och svenske toppdomaren Mohamed Lahyani eller någon av hans kollegor delar ut varning.
Mina tankar kring det där utvecklar jag i ett framtida inlägg, nu tillbaka till kvällens drömfinal.
Båda spelarna fick i går en lätt resa i semifinal:
Djokovic hade inte en breakboll emot sig mot Rafael Nadal. Genom att gå obesegrad genom gruppspelet underströk spanjoren att hans lyft under hösten inte varit en tillfällighet. Men insatsen mot världsettan visade att Nadal fortfarande har mycket jobb framför sig om han under 2016 ska slåss om förstaplatsen på rankningen.
Federer besegrade landsmannen Stanislas Wawrinka i en anmärkningsvärt medioker semifinal. Världsfyran Wawrinka verkade inte alls så tänd på uppgiften som man tycker att han borde ha varit. Frånsett i gruppspelsmatchen mot Andy Murray och i andra set mot David Ferrer har den 30-årige schweizaren varit blek. Tänker då inte bara på hans spel utan på hans uppträdande i stort. Det måste vara mycket frustrerande för hans coach Magnus Norman som själv var en slitvarg av gigantiska mått och som lagt ner mycket arbete för att få sin adept att bli en kämpe.
Roger Federer är ute efter sin sjunde titel i ATP-finalen, Djokovic har fem titlar och kan bli den förste i turneringens 46-åriga historia med fyra titlar i rad.
Federer har 22-21 inbördes, senaste segern kom häromdagen i gruppspelet och att Djokovic på presskonferensen sa att han gav bort segern gjorde ju inte att de båda kom närmare varandra.
Djokovic har vunnit fyra av deras sju möten i år då Federer stått för hälften av serbens totala antal förluster.
Det är bäddat för några timmars fantastisk underhållning.
Precis som det var förra året – då Federer tvingades lämna wo på grund av ryggskada.
Åskådarna kan bli en viktig faktor i finalen. Den 34-årige schweizaren kommer att bäras fram av publiken och för Djokovic gäller det att slå dövörat till.
Börjar han hyssja åskådarna blir det etter värre för honom.