måndag 21 mars 2016

Wilander blir coach igen- hjälper USA:s stjärnskott

Madison Keys är det stora framtidshoppet i amerikansk tennis

Mats Wilander gör comeback som coach.
Den tidigare världsettan ska hjälpa amerikanska stjärnskottet Madison Keys och de gör sin första turnering ihop i denna veckas storturnering i Miami.
– Madison har en fantastiskt stor potential. Jag har alltid gillat henne. Hon har ett skönt spel och visar ett djävlar anamma så det här ska bli spännande, säger Wilander till Challenge.
Han har tidigare coachat Marat Safin, Tatiana Golovin och Paul-Henri Mathieu och var 2002-2010 Sveriges Davis Cup-kapten.
Även om han inte jobbat som coach sedan dess följer Wilander proffstennisen på nära håll som expertkommentator på Eurosport där serien Game set och Mats är mycket uppskattad av tittarna.
Madison Keys är 21, rankad 24 och USA:s stora hopp.
Bland landsmaninnorna har hon bara systrarna Serena och Venus Williams samt Sloane Stephens framför sig på listan där Keys är yngst av de tolv amerikanskorna på topp 100.
Redan för två år sedan tog hon på gräset i Eastbourne sin första WTA-titel och ifjol nådde hon bland annat semifinal i Australian Open och kvartsfinal i Wimbledon.
Vilka tre punkter i hennes spel kommer du främst att fokusera på?
– Först och främst handlar det om att hon ska spela mer varierat. Hon och Serena Williams slår hårdast av damerna men jag vill få Madison att få lite mer topppinn i sin forehand än vad hon har nu.
– Sen vill jag att hon utnyttjar sin serve bättre. Hon har en bra första- och andraserve och kan slica, kicka och slå platt. Med sin teknik och styrka kan hon bredda banan mer än vad de andra tjejerna kan, säger Mats och fortsätter:
– Det handlar alltså inte om att slå ess utan om att veta hur man ska utnyttja serven för att sätta upp poängen. Det var precis det Becker fick Djokovic att tänka på när de började samarbeta.
Den tredje punkten menar Wilander ligger på det mentala planet.
– Det handlar om att vinna den känslomässiga matchen varje gång, att bli mindre upprörd och förbannad än din motståndare. För att återknyta till Djokovic tycker jag att den största skillnaden är att han nu vinner de känslomässiga matcherna som han förr ofta förlorade.
Hur är Keys mentala styrka?
– Jag känner henne ännu inte så väl att jag kan svara på det. Men jag vet att hon gillar att spela på de större banorna och det är ett bra tecken. Hon och andra amerikanskor spelar med en väldigt stor press på sig och speciellt då USA nu har bara systrarna Williams kvar i toppen.
Wilander och Keys har tidigare haft ett träningsläger på en och en halv vecka och på tisdagen inleder de uppladdningen inför WTA-turneringen i Miami.

Bristande kommunikation skapar irritation och oro

Går Wallén på magkänsla?
Sent ska syndaren vakna.
Bättre sent än aldrig.
Båda talesätten kan användas på Svenska tennisförbundets agerande för att informera tennis-Sverige om varför styrelsen föreslår en höjning av medlemsavgiften från 33 till 50 kronor.
Förslaget blev känt redan för drygt en vecka sedan och det genom Fair Play som på hemsidan - Läs här - förklarade att klubben inte kommer att ställa sig bakom förslaget.
Först ikväll går förbundsordföranden Thomas Wallén på tennis.se ut med information om varför styrelsen föreslår en höjning.
Det är så bakvänt det kan bli.
Det krävs inte ens en utbildning i kommunikation och information utan räcker med sunt förnuft för att förstå att information om varför höjningen anses nödvändig ska ges samtidigt som förslaget presenteras.
Nu framstår det istället som att Wallén är nödd och tvungen att förklara sig.
Om och i så fall i vilken omfattning det klantiga handhavandet påverkar årsmötets inställning till själva sakfrågan kan man bara spekulera i.
Så här ser jag på saken:
Betalar gärna 17 kronor mer för en produkt:
•Om den blivit så mycket bättre att jag anser den är värd prishöjningen.
•Om jag känner trygghet i att ökningen leder till en produkt som är bättre för mig personligen eller till en produkt som jag vill ska vara så bra som möjligt.
Att kvalitén på svensk tennis inte höjts är väl alla ense om.
Den andra punkten är knepigare. Den handlar om förtroende.
Här menar jag att Wallén & Co gravt underskattat den historiska aspekten.
Ett flertal tidigare förbundsstyrelser har hanterat ekonomin på ett så undermåligt sätt att det fått efterverkningar på senare styrelser. Oavsett om hela styrelsen är ny och oavsett vilka som sitter i den finns en misstro mot dess kompetens att använda medlemsavgifterna på ett sätt som tillvaratar medlemmarnas intressen och inte – som ofta skett – hamnar i svarta hål.
Om förbundsstyrelen bara tagit hänsyn till detta hade den självklart varit extremt noga med att informera tennis-Sverige om hur pengarna ska användas.
Fair Play och andra kritiker menar att styrelsen ska redogöra för det innan ett beslut om eventuell höjning kan fattas.
Wallén och styrelsen menar att det är först med pengarna säkrade som man vet vad de räcker till.
I mina ögon är det just dessa olika förhållningssätt som skapat sprickan. Inte de 17 kronorna i sig.
Förändras inte läget fram till årsmötet 23 april blir saken en förtroendefråga.
Då riskerar historien att ligga Wallén & Co i fatet.
*