onsdag 19 oktober 2016

Karlovic imponerar på sitt sätt men Ymer är mer sevärd


Visst kan Mikael Ymer vara nöjd med sitt Stockholm Open
Ivo Karlovic och Mikael Ymer är två motpoler.
Den ene är stereotyp. Den andre oförutsägbar.
Vem kollar du helst på ?
Ja, det är nog bara Karlovic familj och närmaste vänner som fastnar för den 37-åriga kroaten.
Jag menar absolut inte att vara nedlåtande mot kroaten utan är imponerad av honom. Att med ett så begränsat register och dålig rörlighet vara rankad 21 är oerhört starkt. Han kan förstås mer än att serva men frågan är vad han varit utan sitt vapen. 16 ess i dagens match mot Mikael Ymer.
Vid 1-2 i skiljeset slog den 211 centimeter långe kroaten fyra dubbelfel – men tog ändå gamet!
Där verkade det som om Micke tappade hoppet om att följa upp skrällen mot Fernando Verdasco med ytterligare en knall. Fram till mitten på tredje set utstrålade den 18-årige talangen stor mental styrka men tyvärr veknade han sedan något i huvudet och under några game kunde han inte tygla ilskan eller frustrationen.
Det är i och för sig inte anmärkningsvärt. Det finns många exempel på även mycket rutinerade spelare som mycket tidigare än så misströstar mot Karlovic.
Mikael Ymer är som bäst i långa bolldueller men här fanns det inte möjlighet för honom att få till önskad rytm. Det hade förmodligen inte spelat någon roll om matchen spelats i morgon men visst hade det varit bättre gör honom att få mer än knappt ett dygn på sig för att landa och ladda om efter skrällen mot Verdasco.
*
Under veckan i Kungliga hallen kommer jag försöka att hinna blogga en del men fokus ligger självklart på jobbet med If Stockholm Opens hemsida. Det är lika kul som inspirerande och några av jobben hittar du här:

*
*








Bedrövligt att hete Ymer är utfryst av SOK - förbundets undfallenhet är oroväckande


Hete Mikael Ymer ska självklart ha SOK-stöd. Foto: Karolina Brunström
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) satsar i år drygt två miljoner kronor på svensk tennis.
Med det är SOK största och mest värdefulla sponsor till Svenska tennisförbundet.
Men Sveriges hetaste spelare får inte ett öre.
Mikael Ymer har nämligen inte tagits till nåder efter avstängningen som drabbade honom i början av året.
Tokigare än så blir det inte. Jo, förresten att Svenska tennisförbundet inte markerat sitt missnöje med SOK:s agerande är faktiskt ännu mer hårresande.
Challenge kunde i början av året avslöja att Mikael Ymer sparkats från SOK:s satsning. SOK valde att kalla det en timeout. Att förbundets sportchef Johan Sjögren gjorde samma ordval för att beskriva utsparkningen  visar att han är mer mån om att hålla sig på god fot med SOK än om att försvara det heta framtidshoppet.
Bedrövligt förstås.
Saken blir ännu mer infekterad av att Mikael Ymer tränar på akademin Good to Great som inte har något samarbete med förbundet där det bestäms hur SOK-pengarna ska fördelas.
Vad hade Sjögren sagt till SOK om det istället varit till exempel Mikaels storebror Elias som kastats ut från SOK:s program? Tack vare SOK-stödet har Elias under året bland annat haft coachhjälp av Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren.
Challenge 13 januari i år - läs artikeln här
Jag menar absolut inte att det upplägget i sig varit fel men är samtidigt övertygad om att Elias inte skulle ha fått lika stor del av SOK:s medel om han i likhet med brorsan tränat på GTG.
Micke har i år varit borta nio månader på grund av skada och ska inom kort göra de där fys- och medicintesterna som av någon anledning krävs för att få uppbära SOK-stöd. Tanken var att han skulle gjort testerna i våras men då satte skadan hinder i vägen. Med lite fingertoppskänsla hade SOK redan då tagit tillbaka Mikael i programmet, med det lämnat en signal om att de står bakom honom och så hade de där testerna kunnat klaras av vid senare tillfälle.
Oavsett om han så inte klarar att lyfta en enkiloshantel på nästa test är det klart att Mikael Ymer ska in i SOK:s program igen.
Organisationen är som sagt oerhört värdefull för svensk tennis men med det inte sagt att pengarna nu används på bäst sätt. SOK:s sportchef Glenn Östh och hans kollegor har själva inte kunskapen som krävs för att avgöra var pengarna kommer bäst till sin rätt. Det kan tennisen själv bäst. Men vem och vad är då tennisen? Förbundet? GTG? Regioner? Klubbar? Andra?
Nu är det förbundet som avgör vem som ska ha vad.
Det optimala skulle förstås vara att Östh och hans kollegor informerar sig om vad de olika parterna i svensk tennis vill med sin verksamhet och utifrån den egna kunskapen och långa erfarenheten från elitidrott bestämmer vem och vad som är värt att satsa på.
Den part som tycker att bredd och klubbutveckling står högst på agendan kan då inte räkna med klirr i kassan medan den som bedriver elitsatsning får en uppbackning som ökar möjligheten för svensk tennis att komma tillbaka.
Det ska bli oerhört intressant att se hur mycket Mikael Ymer får i stöd då han är tillbaka i SOK:s program.
Att han snart är tillbaka där tar jag för givet.