lördag 29 oktober 2016

Nedflyttningen en logisk följd av utvecklingen - så skyll inte på DC-kapten Rosengren


Vem eller vilka ska lastas för att Sverige för första gången förpassats till division II i Davis Cup?
De som kommer på tanken att skylla på DC-kapten Fredrik Rosengren gör det alldeles för lätt för sig.
Ändå hör jag ganska ofta kommentarer om att Sveriges svaga DC-facit under de fyra senaste åren beror på Rosengren.
Hur menar de som tänker så? Att Rosengren på denna tid skulle plockat fram en eller ett par världsstjärnor trots att spelarmaterialet inte har den potentialen?
Nej, i mina ögon handlar det om ett kollektivt ansvar, från klubbnivå, vidare över regionerna och upp till Svenska tennisförbundet.
Det bedrivs mycket bra arbete i många klubbar där ungdomarna har kul tillsammans och får bra motion.
Men vad gäller att hitta och förädla talanger finns på killsidan ett enormt stort utrymme till förbättring. Någon sådan är inte i sikte så länge verksamheten fokuseras på bredd och de gedigna elitsatsningarna – ska inte förväxlas med tidigt specialisering - lyser med sin frånvaro.
Då Johan Brunström och Isak Arvidsson nyss förlorade dubbelmatchen mot Jonathan Erlich och Dudi Sela (3-1) var det svenska hoppet ute i ödeskvalet mot Israel. 0-3 i matcher och en svensk setvinst är ett endast marginellt sämre resultat än vad det fanns fog att tro på. Svensk herrtennis av i dag är inte bättre än så här så det finns ingen anledning att prata om fiasko.
Nästa år blir det division II-spel och möte med Tunisien vars ankare Malek Jaziri är rankad 61. Bakom 32-åringen är det tunnare så visst finns det visst hopp om att Sverige bryter den tre matcher långa förlustsviten och tar sin första seger sedan oktober 2015 då Danmark besegrades i ödeskval.
*
I artikelserien om nedmonteringen av det svenska tennisundret skrev jag att 1997 års hemmafinal mot USA blev ett ekonomiskt fiasko. Så var det också. Men nämnas ska ändå att det var folkligt, festligt och fullsatt i Scandinavium eftersom biljetterna reades ut till klubbarna.

Möt två 15-åriga jättelöften som siktar mot världstoppen

Många unga tennistalanger drömmer om att bli världsstjärnor. Några få visar tidigt att de har något extra. Challenge träffade i dag just två sådana jättelöften í Djursholm där ITF-turneringen Djursholm Ladies avgörs.

                                                      

70 år efter första bragden krävs ännu en av DC-laget


70 år efter den första 0-2-vändningen måste Sveriges Davis Cup-lag svara för bedriften ännu en gång – annars blir det historisk degradering.
Sverige har vänt 0-2 vid sex tillfällen - mer än något annat land - och ”Undret i Varberg 1946” och ”Bragden i Bratislava 1998” är två av klassikerna.
”Tokvändningen i Tel Aviv” kan väl i alla fall vara ett arbetsnamn om Sverige i helgen vänder 0-2-underläget till seger i ödeskvalet mot Israel.
Elias Ymer föll i går med 0-3 mot Amir Weintraub och Markus Eriksson med 0-3 mot Dudi Sela och i dag är det dubbelparet Johan Brunström/Isak Arvidsson som ska försöka hålla hoppet vid liv till söndagens två avslutande singlar.
Vid förlust mot Israel åker Sverige för första gången i historien ner i division II där i så fall Tunisien svarar för motståndet nästa år.
Här vändningarna som kanske kan gjuta mot i DC-kapten Fredrik Rosengren och hans spelare:
•1946 i Varberg: Sverige-Jugoslavien
•1992 i Vancouver: Sverige-Kanada
•1994 i Göteborg: Sverige-USA
•1995 i Köpenhamn: Sverige-Danmark
•1998 i Bratislava: Sverige-Slovakien
•2013 i Helsingborg: Sverige-Danmark