torsdag 9 juni 2016

Sverigeettan rasar på listan efter snabb sorti i Challenger


Är ändå ohotad Sverigeetta
För bara några veckor sedan hade han sin bästa rankning i karriären.
Efter dagens förlust i andra omgången i Challenger-turneringen i Caltanissetta rasar Elias Ymer på listan.
Det var i Caltanissetta han förra året tog sin första titel på Challengertouren. Segern gav 125 rankningpoäng och denna vecka skulle Elias försvara sin hittills största poängskörd i en turnering. Det gick inte alls. Förlusten (6-4, 6-4) mot hemmaspelaren Alessandro Giannessi innebär att Sverigeettan får med sig bara tio poäng.
För ett par veckor sedan låg Ymer 118, inför turneringen i Italien var han 125 och på måndag kommer han att ligga runt 150.
Det har alltså varit ett par tunga dagar för bröderna Ymer. Challenge kunde ju tidigare idag avslöja att 17-årige Mikael på onsdagen fick beskedet att hans comeback dröjer till i september.
För Elias gäller det nu att snabbt skaka av sig besvikelsen efter förlusten. Han hade bara 42 procent i förstaserveprocent och utnyttjade endast en av
sina tio breakbollar medan italienaren förvaltade tre av sina åtta.
Om Elias efter den tidiga sortin inte lägger in en turnering nästa vecka blir kvalet till Wimbledon hans nästa uppgift. Ifjol kvalade han in och har 35 poäng att försvara i säsongens tredje Grand Slamturnering.

Tufft besked för jättelöftet - comeback först till hösten


Mikael Ymers tålamod utsätts för hårda prövningar under skadeperioden
Mikael Ymers comeback dröjer ytterligare flera månader.
På onsdagens besök hos sjukgymnasten fick svensk tennis största framtidshopp besked att han inte kan börja tävla förrän i september. 
– Det var självklart ett mycket tråkigt besked även om vi hela tiden varit medvetna om att den här typen av skada tar lång tid att läka, säger Ymers coach Johan Hedsberg till Challenge.
Ymer har på grund av höft/bäcken-skadan inte kunnat spela en match sedan november förra året då han tvingades bryta mötet med storebrorsan Elias i Challengerturneringen i Brescia.
Under den senaste tiden har Mikael kunnat öka en tidigare ytterst lätt träningsdos något utan att få smärtor vilket gjorde att han och teamet runt honom hoppades att comebacken inte skulle vara alltför avlägsen.
Att den nu dröjer ytterligare ett antal månader är självklart oerhört tufft för en 17-åring som brinner för sin sport och som förra året visade resultat som gjorde att årets säsong såg hyperintressant ut för hans del.
Jag känner verkligen starkt för Micke och förstår om han ibland tycker att tennistillvaron är en enda lång uppförsbacke.
Tack och lov har han i Johan Hedsberg en både erfaren och empatisk coach med förmåga att stimulera och motivera. Hedsberg, de övriga på akademin Good to Great och familjen är självklart extra betydelsefylla för Ymer i den situation han nu befinner sig.
Den varar inte för evigt och då tillvaron återgått till det normala kommer Mikael Ymer definitivt att kunna ta med sig många positiva saker från den långvariga skadeperioden.
Men det är säkert en ganska klen tröst för honom just nu.
Att skynda långsamt är ju i regel inte tonåringarnas allra bästa gren.