torsdag 22 september 2016

Han ser fördel i att vara döv - unge talangen får svensk hjälp för att nå världstoppen


Duckhee Lee är Sydkoreas näst bäst rankade spelare
Han heter Duckhee Lee, är 18 år, kommer från Sydkorea, ligger redan 186 på rankningen och är ett
spännande framtidsnamn.
Men det finns en sak som skiljer Lee från de andra unga talangerna: han är döv sedan födseln.
”Dövhet ses som ett handikapp men det bekymrar mig inte eftersom jag tycker att det är min största fördel gentemot motståndarna”, har han sagt i en intervju med amerikanska Vice.
”Det är min speciella gåva som de andra spelarna inte har. Jag blir aldrig distraherad av publiken, motståndaren eller någonting annat. Det innebär att jag kan koncentrera mig mycket bättre på mitt spel”.
Sedan några veckor tillbaka samarbetar Duckhee Lee och hans team i Sydkorea med Nina Wennerström på Wesport.
– Han (Lee, min anmärkning) är ödmjuk, trevlig och ger alltid hundra procent. Han har vad som krävs för att klättra på rankningen och bli en toppspelare, säger Wennerström till Challenge.
Wennerström ser stor potential i Lee
Rafael Nadal är en av många på tenniscirkusen som imponeras av den unge talangens framfart och säger att Duckhee Lee är en stor inspirationskälla och förebild.
Wennerström stämmer in: 
– Att han ser sin dövhet som en fördel berättar mycket om honom som person. Han är en stor förebild inte bara för tennisspelare och andra idrottare utan för oss alla.
Den 175 centimeter långe sydkoreanen är jämngammal med Mikael Ymer, har tio Future-titlar och några semifinaler i Challengers på meritlistan.
Han kvalade i år till tre av de fyra Grand Slam-turneringarna och överlevde första kvalomgången i US Open.

          



Ris och ros för förslagen som ska ge Davis Cup nytt ansikte


•Spel i två dagar istället för tre.
•Bäst av tre set istället för bäst av fem.
•Neutral plan i finalen.
Det är tre av de förslag som Internationella Tennisförbundet (ITF) i går la fram för att utveckla Davis Cup.
Det första förslaget är klockrent, det andra är nödvändigt om det första går igenom medan förslaget om neutral plan i finalen kan kastas i papperskorgen. 
Davis Cup är ITF:s flaggskepp vars framtida resa redan är oviss och absolut inte behöver mer motvind.
Hemma- och bortaplan är en del av tjusningen med DC och det skulle sannolikt inte gå att bygga upp en motsvarande stämning och inramning på neutral spelort.
Visst finns det andra idrotter – bland andra fotbollens Champions League-final – med detta upplägg men nej,  till exempel skulle årets final mellan Kroatien och Argentina inte ha förutsättningar att bli en lika stor fest i till exempel London eller Paris som den har att bli i den stad där kroaterna väljer att lägga finalen.
Förslaget att Davis Cup ska övergå till Fed Cup-format är efterlängtat (I inslaget här efterlyser jag just denna förändring). Det finns ingen som helst vits med att spela två singlar på söndagen om matchen redan är avgjord.
Går denna förändring igenom är det nödvändigt att korta matcherna till bäst av tre set. Ett nödvändigt ont är en bättre beskrivning. Det är just långa och dramatiska femsetsmatcher som utgör några av de mest minnesvärda klassikerna i DC-historien.
Eller varför inte en kompromiss: behålla bäst av fem set men spela först till fyra game. På så sätt skulle det dessutom finnas en större spänning i seten redan från första poängen.
Ett förslag jag saknar från ITF är en utökning av lagen från fyra till fem spelare. Det skulle bland annat göra det mindre riskfyllt att ställa upp med ett renodlat dubbelpar. Som fallet är nu finns risk att ett lag tvingas sätta in en dubbelspecialist i en femte och avgörande match.
*
ITF föreslår förändringar även i Fed Cup men det handlar - frånsett om förslaget av neutral plan i finalen - om mindre förändringar jämfört med i DC.
•En World Group med 16 lag istället för som nu åtta lag i World Group I och åtta i World Group II.
•Semifinaler och final samma vecka.