onsdag 24 februari 2016

Sveriges bästa 14-åringar får värdemätare mot världseliten

Ross Weibull vann alla sina singlar i lag-EM
Den kringflackande tenniscirkusen har sitt nästa stopp i Sverige.
Stora delar av världseliten kommer.
Men, nej, det handlar inte om några kända namn– däremot om ett stort antal av världens bästa 14-åringar som i Stockholm slåss om titlarna i Kungens Kanna och Drottningens Pris som inleds på lördag.
30 länder är representerade, på pojksidan saknas bara sex av de 20 bäst rankade spelarna och bland flickorna får vi se hälften av spelarna på topp-20.
Men så är tävlingen också en av världens största och mest prestigefyllda för 14-åringar.
I en motsvarande turnering utomlands hade i bästa fall en eller ett par svenskar lyckats kvalificera sig men nu kommer runt 35 hemmahopp att få chansen i antingen huvudturneringen eller i kvalet.
Jag hoppas förstås annat men befarar att årets upplaga i Kungliga Tennishallen främst blir ytterligare ett i raden av exempel på att svenska juniorer i den här åldern ligger mycket långt efter sina utländska konkurrenter.
Kan största hoppet Ross Weibull, Maria Petrovic eller kanske någon annan hemmaspelare bli undantaget som bekräftar regeln?
Även om flertalet svenskar inte håller måttet på denna nivå är turneringen mycket viktig för svensk tennis. Dels därför att de blågula hoppen förstår att deras stora framgångar i nationella turneringar inte ens ger en fingervisning om deras internationella konkurrenskraft och dels därför att den kan ge klubbarna, regionerna och förbundet en tankeställare.
Varför hänger svensk tennis inte med? Och spelar det någon roll sett i ett längre perspektiv eller säger resultaten för så här unga spelare inte ett dyft om vilka som har störst möjlighet att förverkliga proffsdrömmen?
Det är några frågor som jag kommer att ta upp under turneringen, dels här på Challenge men framför allt i studion lördagen den 5 mars då Sportway direktsänder finalerna. Magnus Ennerberg och Johan Porsborn refererar och analyserar de båda finalerna och i studion får jag besök av en rad tennisprofiler med starka åsikter.