torsdag 12 maj 2016

Arvidsson öppnar dörren till att bli nästa Fed Cup-kapten


Spelade 15 (!) år i Fed Cup-laget
Exproffset Sofia Arvidsson är intresserad av jobbet som Sveriges nya Fed Cup-kapten. 
– Fed Cup har alltid legat mig varmt om hjärtat så om jag på något sätt skulle kunna hjälpa Sverige tillbaka mot elitdivisionerna någon gång så skulle det vara roligt, säger Arvidsson till Challenge.
I går blev det klart att Lars-Anders Wahlgren i sommar slutar som förbundskapten för de svenska tennisdamerna.
Jag lanserade igår förslaget att förbundet inte anställer en ny heltidsanställd förbundskapten utan Arvidsson som Fed Cup-kapten vars roll begränsas till matcherna och träningslägren inför dem. 
Sofia Arvidsson är som klippt och skuren för jobbet och det glädjer mig verkligen att hon inte ställer sig avvisande till förslaget.
Med sin långa erfarenhet från proffstennisen kan den 32-åriga halländskan bli en ovärderlig tillgång för svensk damtennis även i övrigt. Utan en heltidsanställd förbundskapten skulle förbundet kunna satsa på ett team av ledare med begränsade och skräddarsydda uppdrag. Åsa Svensson, Maria Lindström och Maria Strandlund Tomsvik är några exempel på personer vilka skulle kunna skapa en stark konstellation som ger de unga löftena bästa tänkbara uppbackning.
Sofia Arvidsson säger att hon inte har någon speciell coach/tränare som förebild men däremot har hon en klar bild av hur en bra ledare är:
-Jag uppskattar samma egenskaper hos tränare som jag gör hos människor. Sådana som trots alla framgångar är ödmjuka och inte rädda för att lyssna och lära sig nya saker för att utvecklas. Finns några sådana i Sverige men vill inte nämna någon ifall jag råkar glömma någon.
Arvidsson coachades under ett antal år av Lars-Anders Wahlgren.
– Vi hade några riktigt bra år ihop som spelar och tränare. Om jag ska säga något så var ”Walen” inte rädd för att lyssna på vad jag tyckte och tillsammans hittade vi ofta en bra väg.
Just nu befinner sig Arvidsson i USA där hon coachar Sverigetrean Susanne Celik på några ITF-turneringar. Celik är förstaseedad i denna veckas 25 000-dollarturnering där hon idag säkrade en plats i kvartsfinal efter att ha vänt 0-1.
Men nej, Arvidsson är inte Celiks privata coach utan gör ett tillfälligt inhopp så någon risk för dubbla
Challenge i onsdags
lojaliteter finns inte om Fed Cup-jobbet blir verklighet.
Om inte blir hon kanske privat coach. Efter många år på WTA-touren och med hårt späckade scheman ser hennes tillvaro nu helt annorlunda ut.
– Vet inte riktigt vad jag vill. Går igenom en stor omställning. Men jag har ju samlat på mig mycket erfarenhet under åren på proffstouren. Delar gärna med mig av det till tjejer och killar som vill gå samma väg. Men det ska ju helst vara i svensk tennis.
Arvidsson har öppnat dörren för Svenska tennisförbundet.
 Nu är det bara att hoppas att ordföranden Thomas Wallén och de andra i styrelsen tar tillfället i akt och bjuder in en av svensk damtennis största spelare genom tiderna.

Utklassad världsetta jublade då han äntligen tog ett game


"Titta - jag kan ju spela tennis"
Scenen i Masterturneringen i Rom var närmast komisk.
Överlägsne världsettan Novak Djokovic sträckte leende armarna mot skyn och åskådarna jublade.
Matchen hade pågått i runt en halvtimme och serben hade just tagit sitt första game.
Det gav honom 1-0 i andra set.
Det första hade Thomas Bellucci tagit med 6-0 på 24 minuter under vilka Djokovic vann åtta poäng.
Frågorna dök förstås upp då Djokovic blev nollad i ett set för första gången sedan mötet med Roger Federer i Cincinnati 2012.
Skulle han låta sig slås ut för att få mer vila inför Franska mästerskapet?
Ville han inför årets andra Grand Slam-turnering undvika en kraftmätning mot Rafael Nadal?
Nej! Djokovic samlade ihop sig och såg till att den vänsterhänte brassen förlorade tjugonde matchen i följd mot spelare på topp-tio.
0-6, 6-3, 6-2 till de senaste årens särklassige dominant som nu alltså möter Nadal i kvarten. Duon har lagt beslag på de elva senaste titlarna i Rom. Nadal har sju, Djokovic fyra och då bland annat de två senaste årens.
*
Noterbart i övrigt:
•Thomas Johanssons adept David Goffin slog ut Tomas Berdych med – 6-0, 6-0! Nu väntar Andy Murray.
•Eftersom regerande Parismästaren Stanislas Wawrinka inte heller förra året imponerade stort i grusturneringarna inför Roland Garros behöver han och coachen Magnus Norman kanske inte oroa sig så mycket. Men resultaten visar att det finns en del att jobba på. Kvartsfinal i Monte Carlo, förlust i första matchen i Madrid och idag ut mot Juan Monaco i åttondelsfinal där schweizaren hade en semi att försvara.
•Nadal vände 0-1 mot Nick Kyrgios som åtminstone i andra set besvärades av en höftskada.
•Dominic Thiem – i vars team coachen Joakim Nyström ingår – besegrade inte oväntat Federer.
•Fransmannen Lucas Pouille gick in som lucky loser och säkrade i dag en plats i kvarten efter seger mot David Ferrer.
•Thomas Högstedts nya adept Madison Keys är för första gången i kvartsfinal i en storturnering på grus.
•Johanna Konta som inledde med att besegra Johanna Larsson och följde upp med seger mot världssjuan Roberta Vinci föll mot japanskan Misaki Doi.
•I förra veckans damturnering i Madrid var Simona Halep enda seedade spelare som nådde kvarten. I Rom är det fyra: Serena Williams (1), Garbine Muguruza (3), Svetlana Kuznetsova (9) och Timea Bacsinszky (11).