måndag 7 mars 2016

Önskar att Sjarapova istället berättat att hon ska lägga av

Hennes dopingskandal skadar tennisen svårt
Då Maria Sjarapova igår meddelade att hon under måndagen skulle hålla presskonferens tog ryktet fart:
”Den ryska tennisikonen har beslutat sig för att sluta efter alla efterhängsna skador”
Jag önskar att det hade varit så.
Sjarapovas erkännande att hon testat positivt gör sporten långt mer skada än om hon beslutat sig för att lämna den.
Visst, hon är det största namnet i damtennisen bakom Serena Williams och ur PR-synpunkt oerhört värdefull för sporten. Men den lucka som skulle ha uppstått efter henne hade fyllts på mycket kortare tid än det tar att tvätta bort dopningsstämpeln.
Det var under årets Australian Open som den snart 29-åriga ryskan testade positivt för substansen meldonium, samma substans som svenskan Abeba Aregawi testade positivt och som blev dopningklassat så sent som vid årsskiftet.
Sjarapova säger att hon tagit meldonium sedan 2006 men helt missat att preparatet förbjöds vid årsskiftet.
Att hon och hennes gigantiska stab - med rådgivare på alla tänkbara områden – ska ha missat detta förefaller märkligt och i synnerhet få eftersom substansen fanns på Wadas bevakningslista under 2015.
Sjarapova ska i alla fall ha heder för att hon inte lägger skulden på andra.
– Jag tar fullt ansvar för det här. Det är min kropp och det är jag som ansvarar för vad jag stoppar i min kropp, sa hon på dagens presskonferens.
Vidare sa hon:
– Jag har gjort ett jättestort misstag. Jag har svikit mina fans och jag har svikit min sport. Jag vill inte avsluta min karriär så här.
Frågan är om hon kommer att tvingas göra det.
Med tanke på hur illa och i vissa fall omoraliskt tennisen genom åren skyddat en del dopade spelare befarar jag att de styrande lär hitta förmildrande omständigheter i Maria Sjarapovas fall.
Att WTA-touren så här flera timmar efter ryskans presskonferens fortfarande inte publicerat nyheten på sin hemsida är beklämmande men tyvärr föga förvånande.
Det kan förefalla konspiratoriskt men med tanke på hur det sett uti historien är det svårt att göra sig kvitt frågan:
Hade vi fått veta att Sjarapova testat positivt om hon själv inte berättat?

Med mindre tennis i huvudet spelar Rosenholm avslappnat

Klar för huvudturneringen i Jönköping
Lika kul som det är att Patrik Rosenholm kvalade in i RC Hotel Open, lika tråkig är Fred Simonssons förlust i kvalfinalen.
Fred hade i andra sets tiebreak matchboll mot spanjoren Roberto Ortega-Olmeda och ovanpå det möjlighet att i skiljeset gå fram till 4-1 med dubbelbreak.
Då kom genomklappningen.
På ett sätt inte helt oväntat eftersom vi sett sådana här exempel tidigare men ändå lite förvånande med tanke på att den så lovande 21-åringen fram till dess utstrålat mental styrka, inte minst då han ruskade av sig besvikelsen efter den missade matchbollen och bröt direkt i tredje set.
Fred Simonsson har kanske den högsta högstanivån av alla svenska spelare men det hjälper inte så länge de djupa svackorna finns där. Han arbetar med en mental coach och får de två bara ihop pusslet blir Fred absolut att räkna med.
Många tennisproffs lever sin sport 24/7 vilket säkert passar en del men jag tror ändå att majoriteten spelare skulle få ut mer av sin satsning om inte hela deras tillvaro hängde på resultat och rankning.
Tillbaka efter en lång skadeperiod stirrar sig 28-årige Patrik Rosenlund inte blind på proffskarriären och det bidrar säkert till att han spelat mycket avslappnat i Challenger-kvalet.
Idag besegrade han Dzmitry Zhyrmont som servade för matchen i skilje.
Förra året vann Patrik en av sju kvalmatcher i Challengers och detta är första gången sedan 2014 som han går in i huvudturneringen i dessa sammanhang. Nu väntar sjundeseedade Mirza Basic som är rankad 132.
Bara någon minut efter att Patrik slagit in matchbollen träffade Torbjörn Dencker och jag honom för en intervju som du kan se här.
Dencker och jag jobbar ihop under veckan, det blir lite studiosnack och intervjuer med spelare och färgstarka profiler i svensk tennis och jag kommer på Challenge att länka till det mesta.