fredag 13 februari 2015

Få fällningar för matchfixing - RF:s åtgärder ändå viktiga

SvD 19 oktober 2011

Ett 50-tal tennisproffs misstänks vara inblandade i matchfixing.
Uppgjorda matcher är jämte dopning sportens största problem och flertalet fuskare går fria.
Jag tror tyvärr att vi får fortsätta leva med det.
Italienarna Potito Starace och Daniele Bracciali utreds av Internationella tennisförbundet (ITF) för misstänkt matchfixing – i matcher som spelades 2011 respektive 2007. Att italienska förbundet nu stängt av de båda i 40 dagar kan vara en fingervisning om att fällande domar är att vänta.
Österrikaren Daniel Köllerer och serben David Savic har tidigare stängts av på livstid för uppgjorda matcher men flertalet utredningar läggs ner i bristen på bevis.
Det är fullt naturligt eftersom det är mycket svårt att leda i bevis att en spelare tankat (förlorat medvetet). Även i fall då det varit helt uppenbart att en spelare lagt sig har han eller hon friats.
Ett av många exempel: I en mindre ATP-turnering hade en toppspelare tagit första set mot en lågt rankad motståndare. Ändå satsades enorma summor på den lågt rankade spelaren som också vann. Totalt omsatte matchen sju miljoner euro vilket är tio gånger mer än normalt än för en match av den karaktären.
Spelbolaget Betfair insåg snabbt att allt inte stod rätt till, stoppade spel på matchen, vägrade att betala ut vinstpengar och inledde tillsammans med Tennis Integrity Unit (TIU)  en undersökning som lades ner.
Under If Stockholm Open 2011 skrev jag om det fallet i SvD - 41 tennisnamn på svarta listan - som också publicerade namnen på de spelare som misstänktes för inblandning i läggmatcher.
Jisses vilket liv det blev. Tennisens högst ansvariga ville absolut inte kännas vid listan och förnekade officiellt att det hölls ett vakande öga över de namngivna spelarna.
Men det gjorde man och det gör man fortfarande över de nu 50-tal spelare som finns med på den svarta listan.
Det är bra.
Likaså är det mycket välkommet att Riksidrottsförbundet (RF) nu agerar för att motverka matchfixing i svensk idrott. I dag lanserar RF en tipslinje - här kan du tipsa- där vem som helst kan lämna uppgifter om matchfixing eller otillåten vadhållning.
Nej, det kommer förstås inte att eliminera problemet.
Men alternativet att inte försöka göra det skulle vara som att sluta med dopningstester på grund av att alla fuskare ändå inte åker fast.