torsdag 7 maj 2015

Så ska Björkman ge Murray lyftet mot ännu högre höjder


Glada miner hos Murray och Björkman efter drömstarten på samarbetet
Även om han i flera år funnits bland ”De fyra stora” har Andy Murray endast vid några
enstaka tillfällen överglänst sina tre rivaler i de största turneringarna. Med nye coachen Jonas Björkmans hjälp ska den skotske världstrean nå nya höjder i karriären.
Murray har två Grand Slam-titlar – US Open 2012 och Wimbledon 2013 – samt ett OS-guld på hemmaplan i London för tre år sedan. Ett i sig fantastiskt facit men ändå inte i närheten av de meritlistor Novak Djokovic, Roger Federer och Rafael Nadal kan visa upp.
Dessutom har den 27-årige skotten minus mot samtliga tre i inbördes möten. 8-18 mot Djokovic, 5-15 mot Nadal och 11-12 mot Federer.
Samtidigt är det Murray som har störst utrymme av dem att bredda registret och utveckla spelet. Det är här Björkman kommer in. Duon fick en smakstart på samarbetet då Murray i förra veckan tog karriärens första grustitel, om än i mycket beskedligare konkurrens än den i veckans Masters-turnering i Madrid och de andra större turneringarna.
Jag bad Jonas Björkman att sätta ned de tre punkter som han kommer lägga störst vikt vid för att Murray ska lyfta ytterligare en nivå.
Här Jonas svar:
 1.”Han ska söka sig fram lite oftare. Få en bättre position vid nät och finslipa volleytekniken”
2.”Mer aggressivitet i returtagningen”.
3.”Andraserven, öka hastigheten, få bättre djup i den och hålla upp vänsterarmen mer”
 Det blir extra intressant att följa Murray under resten av säsongen för att se hur Björkman gör avtryck i skottens spel. Andraserven har alltid varit hans akilleshäl, den blir ofta både kort och lös vilket gör att motståndaren kan skaffa sig ett övertag i bollduellen. Murray är en fantastisk kontringsspelare som har sin trygghetszon några meter bakom baslinjen men han är så allroundkunnig att de offensiva kvaliteterna borde kunna visa sig oftare än vad de gör.
Sen  har vi det här med humöret.
Murrays kroppsspråk lämnar en del i övrigt att önska
Under samarbetet med forne världsettan Ivan Lendl tycktes Murray göra sig kvitt den där putande underläppen, huvudskakningarna och de uppgivna gesterna. Men efter brytningen med Lendl är det tillbaka. Då det tar emot tittar Murray som en fjunig junior ofta mot sitt team på läktaren och under åren har flera av hans coacher fått höra både det andra från sin adept. Förhoppningsvis lyckas Jonas Björkman få ordning även på den biten. Det är mycket möjligt att Murray inte förlorar så mycket på att uppträda som han gör, åtminstone inte om det handlar bara om en fasad som ger en felaktig bild om vad som döljer sig där under. Men ibland slänger han bort ett game i frustration. Det håller mot många spelare men kan vara skillnaden mellan vinst och förlust mot Djokovic, Federer och Nadal. Dessa tre och alla andra skulle förstås bli både förvånade och konfunderade om Murray plötsligt visar upp ett stenansikte även då spelet inte flyter som han vill.
Även att han nöjer sig med ett kort vredesutbrott som får bort frustrationen skulle vara ett steg på vägen.
Jonas Björkman står inför en både tuff och härlig utmaning. En världstrea som fortfarande har mycket kvar att utveckla är ju ett fint utgångsläge för svensken vars blotta närvaro säkert bidrog till att Murray i München äntligen kunde lägga en grustitel till meritlistan.
Startfältet i Madrid är förstås långt tuffare. Överlägsne världsettan Djokovic återbud, tvåan Federers snabba sorti och fyran Nadals avsaknad av självförtroende väcker vissa ändå förhoppningar i skottens läger. På andra underlag hade han seglat upp som favorit under dessa förutsättningar. På grus har han mer att bevisa. Närmast i kväll mot spanjoren Marcell Granollers.