fredag 29 april 2016

Ymer och en coach bryter - men tillfällig lösning kvarstår


Är inne i viktig fas i utvecklingen
Sverigeettan Elias Ymer och coachen Dan Eklund bryter samarbetet.
Ymer och Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren fortsätter ihop – men hur länge?
Det skulle förvåna om inte även deras samarbete upphör under säsongen och att Ymer då anställer en coach som följer honom på heltid.
Först som sist ska sägas att det inte ligger någon schism bakom brytningen mellan Ymer och Eklund.
Dan Eklund har upplevt resandet och livet i kappsäck som slitsamt. Det har gjort att han på senare tid haft svårt att hitta motivationen att offra så mycket av sitt privatliv.
Han går nu tillbaka till arbetet han varit tjänstledig ifrån.
Fredrik Rosengren kommer att resa med Elias på Grand Slam-turneringarna plus ytterligare några turneringar.
Detta är långtifrån ett optimalt upplägg för Sverigeettan som är rankad 132 och som befinner sig i en mycket viktig utvecklingsfas i karriären.
Han skulle behöva en heltidsanställd coach som är med honom veckans alla dagar och som kan lägga upp både en kort- och en långsiktig planering.
Årets upplägg har varit mer av karaktären ”vi-gör-det-bästa-för-tillfället” i väntan på en permanent coachlösning.
Challenge andra december 2015
Så kändes det redan då det i början på december förra året blev klart att Fredrik Rosengren skulle bli Ymers nye coach.
Men just då var huvudsaken ändå att Elias hade en coach överhuvudtaget. Hans åtta månader långa samarbete med Galo Blanco hade just brutits och osäkerheten inför framtiden var stor.
För att ge Elias nödvändig arbetsro valde Svenska tennisförbundet att låta Davis Cup-kapten Rosengren bli huvudansvarig för Sverigeettans satsning och kort senare anslöt Elias ungdomstränare Dan Eklund till teamet.
Det var kanon – då!
Men inte på sikt och det har inte så mycket med Rosengren och
Challenge tredje december 2015
Eklund att göra som med själva upplägget i sig.
Det skulle förvåna om inte Elias Ymers agent Fraser Wright jobbar hårt för att senare i år kunna presentera en coach som ska arbeta heltid med Sverigeettan.
Fotnot: Texten är ändrad från versionen som publicerades i går. I den stod "Nu talar allt för att det blir ett spanskt exproffs med meriter från främst Challengertouren som tar över Eklunds roll i teamet runt Sverigeettan". Där var jag fel ute. I dag på morgonen har jag fått information om att den lösningen inte varit aktuell och därför är texten uppdaterad. I denna uppdaterade version finns också förklaringen till varför samarbetet mellan Ymer och Eklund brutits.



Svensk tennis rykte skadat - av könsord och svordomar


Sportchef Sjögren slår larm
Svenska spelare har genom åren haft mycket gott rykte på tenniscirkusen.
Så inte längre enligt Svenska tennisförbundets sportchef Johan Sjögren.
Spelare som skriker könsord och grova svordomar, slänger racket och överhuvudtaget uppträder olämpligt på banan har fått Sjögren att reagera kraftigt.
Så här skriver han i sitt senaste månadsbrev på förbundets hemsida:
”Allt för ofta (främst på pojk och herrsidan) sticker de svenska spelarnas dåliga och självdestruktiva beteende och uppträdande ut i jämförelse med sina konkurrenter, enligt många av våra tränare som arbetar internationellt. Grova svordomar och könsord samt ”racket abuse” är inte ovanligt” skriver Sjögren.
Nu är det inte bara en del svenskar som tävlar internationellt som uppträder illa på banan. Liknande rapporter kom från årets JSM för 14- och 16-åringar i Göteborg.
Många spelare har hett temperament. En del kan hålla ilskan och frustrationen inom sig utan att spelet påverkas negativt. Andra klarar det inte. För den sistnämnda kategorin kan det vara nödvändigt med ett utbrott för att återfå fokus. Sådana utbrott upprörs i alla fall inte jag över.
När en spelare däremot fortsätter att skrika och gnälla och det går ut över spelet blir det ett problem.
Sjögren menar att just detta beteende är påtagligt hos svenska spelare.
” Att bli förbannad på banan kan vi alla mer eller mindre bli, men det som är påtagligt för våra egna spelare är det destruktiva negativa snacket som gör att spelarna drar ned sig själva i ”skiten” i stället för att öppna ventilen, bli förbannad, stänga ventilen och kriga på ännu mer med ett jävla anamma”, skriver sportchefen.
Flera personer som var på JSM i Göteborg säger att de såg ett stort antal ungdomar med mycket negativ attityd. ”Jag har aldrig spelat så här jävla dåligt”, skrek en pojke – inte en utan ett flertal gånger under sin match. Andra skrek om otur eller att motståndaren fått in en lyckträff.
Just den där bristande respekten för motståndaren är långt värre än något annat.
Johan Sjögren vill nu införa nolltolerans mot dåligt uppträdande:
”Vi måste här få till en förändring och för att det ska ske krävs det att vi på alla nivåer arbetar gemensamt med att ändra attityden på banan något som också Proffslistan tar upp. Här är det viktigt att våra domare och tävlingsledare är med på resan. För att få bästa möjliga effekt efterlyser vi en ”nolltolerans” i samband med exempelvis klubb-, region- och förbundsträningar och tävlingsresor”.
Bilden som Johan Sjögren beskriver är nedslående. Sveriges tre världsettor Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander fick stor respekt för inte bara sina framgångar utan också för att de uppträdde korrekt och mycket sportsligt.
Den bilden av svensk tennis har levt vidare genom alla år. Naturligtvis har det funnits några enstaka hetsporrar som vid några enstaka tillfällen inte kunnat tygla sitt temperament men det har på intet sätt förminskat deras sportslighet.
Att Sverige blivit en B-nation i tennis har vi vant oss vid och det är bara att acceptera.
Att det finns så många bland dagens svenska spelare som uppträder så illa att sportchefen  ser anledning att slå larm är betydligt allvarligare – och kan inte accepteras.