fredag 29 april 2016

Svensk tennis rykte skadat - av könsord och svordomar


Sportchef Sjögren slår larm
Svenska spelare har genom åren haft mycket gott rykte på tenniscirkusen.
Så inte längre enligt Svenska tennisförbundets sportchef Johan Sjögren.
Spelare som skriker könsord och grova svordomar, slänger racket och överhuvudtaget uppträder olämpligt på banan har fått Sjögren att reagera kraftigt.
Så här skriver han i sitt senaste månadsbrev på förbundets hemsida:
”Allt för ofta (främst på pojk och herrsidan) sticker de svenska spelarnas dåliga och självdestruktiva beteende och uppträdande ut i jämförelse med sina konkurrenter, enligt många av våra tränare som arbetar internationellt. Grova svordomar och könsord samt ”racket abuse” är inte ovanligt” skriver Sjögren.
Nu är det inte bara en del svenskar som tävlar internationellt som uppträder illa på banan. Liknande rapporter kom från årets JSM för 14- och 16-åringar i Göteborg.
Många spelare har hett temperament. En del kan hålla ilskan och frustrationen inom sig utan att spelet påverkas negativt. Andra klarar det inte. För den sistnämnda kategorin kan det vara nödvändigt med ett utbrott för att återfå fokus. Sådana utbrott upprörs i alla fall inte jag över.
När en spelare däremot fortsätter att skrika och gnälla och det går ut över spelet blir det ett problem.
Sjögren menar att just detta beteende är påtagligt hos svenska spelare.
” Att bli förbannad på banan kan vi alla mer eller mindre bli, men det som är påtagligt för våra egna spelare är det destruktiva negativa snacket som gör att spelarna drar ned sig själva i ”skiten” i stället för att öppna ventilen, bli förbannad, stänga ventilen och kriga på ännu mer med ett jävla anamma”, skriver sportchefen.
Flera personer som var på JSM i Göteborg säger att de såg ett stort antal ungdomar med mycket negativ attityd. ”Jag har aldrig spelat så här jävla dåligt”, skrek en pojke – inte en utan ett flertal gånger under sin match. Andra skrek om otur eller att motståndaren fått in en lyckträff.
Just den där bristande respekten för motståndaren är långt värre än något annat.
Johan Sjögren vill nu införa nolltolerans mot dåligt uppträdande:
”Vi måste här få till en förändring och för att det ska ske krävs det att vi på alla nivåer arbetar gemensamt med att ändra attityden på banan något som också Proffslistan tar upp. Här är det viktigt att våra domare och tävlingsledare är med på resan. För att få bästa möjliga effekt efterlyser vi en ”nolltolerans” i samband med exempelvis klubb-, region- och förbundsträningar och tävlingsresor”.
Bilden som Johan Sjögren beskriver är nedslående. Sveriges tre världsettor Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander fick stor respekt för inte bara sina framgångar utan också för att de uppträdde korrekt och mycket sportsligt.
Den bilden av svensk tennis har levt vidare genom alla år. Naturligtvis har det funnits några enstaka hetsporrar som vid några enstaka tillfällen inte kunnat tygla sitt temperament men det har på intet sätt förminskat deras sportslighet.
Att Sverige blivit en B-nation i tennis har vi vant oss vid och det är bara att acceptera.
Att det finns så många bland dagens svenska spelare som uppträder så illa att sportchefen  ser anledning att slå larm är betydligt allvarligare – och kan inte accepteras.

1 kommentar:

  1. Håller helt med att det gnälls för mycket när svenska juniorspelare är på banan. Att de tillåts göra det på hemmaplan inför tränare, föräldrar och förbund är katastrof. På hemmaplan lägger man grunden som man sedan tar med sig internationellt. Förbundet har alltid haft en kravlista på sina spelare de tar ut till landslagsuppdrag, men i princip aldrig någonsin följt dessa direktiv. Hade man börjat göra detta hade det funnits anledning att kommentera detta. På fredagen beter sig spelare som svin på banan i en final arrangerad av förbundet, för att på lördagen blir uttagen till att representera Sverige ?

    SvaraRadera