tisdag 17 maj 2016

Friberg, Lister, Madaras, Örtevall, Ymer och jodå - ytterligare några...


Fokuserad Cornelia Lister.  Foto: Bengt Helmersson
Elias Ymer tog ett steg mot huvudturneringen i Paris, Karl Friberg fick i Båstad uppleva sin första seger i en Future, Dragos Madaras slog ut förra veckans Futursegrare,  Cornelia Lister är ett av 14 hemmahopp i andra omgången i Båstad och i ATP-turneringen i Nice skrällde succéparet Johan Brunström/Andreas Siljeström – som nu är i semifinal!
Ja, där en kort sammanfattning om vad som idag hänt på olika nivåer i svensk tennis.
Både trodde och hoppades i morse att också få skriva att Rebecca Peterson överlevt första kvalrundan i Franska mästerskapet men nej, det ske..., blev inte så och i ett annat inlägg skriver jag om Petersons insats.
Här några detaljer om sakerna i kortsammanfattningen ovan:
*
Elias Ymer hade inga som helst problem med Dimitri Popko från Kazakstan. 6-3, 6-3 till den 20-årige Sverigeettan som i andra omgången möter ett år äldre italienaren Matteo Donati. Han är rankad 270, har tagit samtliga sina fem ITF-titlar på just grus men inte heller låtit höra tala om sig i större sammanhang än just så.
*
17-årige Karl Friberg nådde en milstolpe då han vann sin första match på ITF-touren. Friberg är en av fyra hemmahopp som fått wild card till turneringen i Båstad där han besegrade landsmannen Christoffer Solberg. Nu väntar japanen Kaichi Uchida, finalist i förra veckans Future i Båstad.
*
Här kan du se och höra Karl Friberg i intervjun jag förra året gjorde med honom vid en träff med Karl och de andra killarna i Team Catella:
*
Dragos Madaras, 18 år, tog revansch på Julien Cagnina för förra veckans förlust. Vann nu med 2-1 mot den förstaseedade belgaren.
*
Åtta av de 16 hemmaspelarna är klara för andra omgången i herrturneringen i Båstad.
*
Förra veckans Båstad-finalist Cornelia Lister är bland de sex svenskor (av 14 startande) i andra omgången i damturneringen i den svenska tennismetropolen. Lister har sällskap av bland andra kvalspelarna Sandra Örtevall och Rebecca Gustafson (hon tog i går sin första seger på ITF-touren).
*
Sist men inte minst: I ATP-turneringen i Nice slog Brunström och Siljeström idag ut fjärdeseedade paret Chris Guccione/Andre Sa. Inte nog med det. Bara några timmar senare fick paret wo mot Denis Kudla/Julio Peralta och är nu framme i semifinal.

Peterson kroknade i Paris


Grusade förhoppningar i Paris
Rebecca Petersons dröm att kvala in till en Grand Slam sprack snabbt i Franska mästerskapet.
Sverigetvåan tappade inte bara det grepp hon kopplade i första set utan kroknade också rejält i skiljeset mot amerikanskan Sachia Vickery som vann med 2-6, 6-3, 6-2.
Jag vet inte om något felades Peterson men hennes insats från 2-0 i avgörande set var anmärkningsvärt blek.
Det var som om hon saknade all fart i fötterna och därför ofta kom fel till bollen med rader av inte bara oprovocerade utan också grova missar.
Detta var hennes tredje Grand Slam-kval och Petersons enda matchvinst kom då hon i fjolårets US Open debuterade i dessa sammanhang.

Tidigare världssjuan spelar liten ITF-turnering i Båstad


Vill visa att gammal är äldst
En tidigare världssjua förgyller veckans ITF-turnering i Båstad.
Patty Schnyder, 37 år, har en Grand Slam-semifinal och sex kvartfinaler på meritlistan – hon är van att spela på tennicirkusens största scener men befinner sig nu långt från rampljuset.
ITF-turneringen i Båstad har 10 000 dollar i prispengar och ingår i kategorin turneringar där vi framför allt ser unga löften som drömmer om en proffskarriär.
Den avslutade temperamentsfulla Schnyder efter Franska mästerskapet – för fem år sedan. Ja, det var i alla fall vad vi trodde då. Förra sommaren gjorde den vänsterhänta schweiziskan comeback i en turnering i Darmstadt.
”Jag har längtat efter att tävla. Jag slutade inte helt 2011 utan har spelat i tyska ligan”, förklarade Schnyder sin återkomst.
Hon fick under en tid kvala till även de minsta ITF-turneringarna men visade så småningom att en del av de gamla takterna satt i och då började klättringen på rankningen där hon idag är 436.
Schnyder möter i andra omgången hemmaspelaren Paulina Milosavljevic som kvalat in.