lördag 1 oktober 2016

Mikael Ymer på väg lämna platsen i skuggan av brorsan - som nu får stark draghjälp


Mest ljus faller fortfarande på Elias Foto: Johan Hedsberg
Under åren har Mikael Ymer stått i skuggan av storebrorsan Elias.
Han har också haft honom som en förebild och Elias har i många avseenden fungerat som vägvisare.
Att det på lördagen är Mikael och inte Elias som spelar semifinal i en Challenger i Rom innebär inte att det nu är ombytta roller – Elias är fortfarande överlägsen Sverigeetta och har en längre meritlista.
Däremot är jag övertygad om att 20-årige Elias (som föll i kvarten i Rom) kommer ha nytta av att två år yngre Mikael nu inte bara spelar i samma kategori turneringar utan också hävdar sig mycket starkt där.
Plötsligt har Sverigeettan fått vad han saknat, en landsman som om en inte alltför avlägsen framtid lär vara redo att ta upp kampen om vem som är bäst i svensk herrtennis.
Att flåset i Elias nacke inte kommer från bara en landsman utan från brorsan och bäste kompisen kommer säkert att sporra honom ytterligare. De har här på Challenge berättat om den stimulerande konkurrensen mellan dem och att de har en förmåga att plocka ut det bästa av den andre.
Om svensk herrtennis varit starkare skulle Elias under de senaste åren kunnat ta rygg på de framför honom istället för att själv behöva dra lasset vilket nu varit fallet.
Att han nu får draghjälp av lillebrorsan kommer att göra det jobbet både lite lättare och roligare.


Glädjande dubbelframgångar - Lindstedt är i sin 41:a final


39-åringen har en 20:e titel i sikte
Svensk tennis fortsätter att skörda dubbelframgångar på olika nivåer.
Segerrikast i stora sammanhang i år är Johanna Larsson som i förra veckans WTA-turnering i Seoul och i par med Kirsten Flipkens spelade hem sin andra dubbeltitel för säsongen och den sjätte totalt.
Den här veckan kan vi konstatera att:
•Robert Lindstedt spelar sin 41:a (!) final på ATP-touren. Vid sin sida i Shenzhen har han lika spelskicklige som oberäknelige italienaren Fabio Fognini, en av tennisens många spelare som inte tagit tillvara på talangen de begåvats med. Paret inledde med att slå förstaseedade Treat Huey/Max Mirnyi och möter i finalen andraseedade Oliver Marach/Fabrice Martin. Lindstedt har tagit 19 titlar med åtta olika partners och har nu möjlighet att spela hem den första i år och den första i par med Fognini.
•Andreas Siljeström spelar om några timmar semifinal i ATP-turneringen i Chengdu där han och kanadensaren Adil Shamasdin inledde med att slå ut andraseedade Juan Sebastian Cabal/Robert Farah och nu ställs mot Pablo Carreno Busta/Mariusz Fyrstenberg.
Siljeström kan nå sin fjärde ATP-final, den senaste kom tidigare i år i Atlanta i par med Johan Brunström (som av familjeskäl inte spelar denna vecka). Svenskduon har i år tagit tre titlar och varit uppe i ytterligare två finaler på Challengertouren.
•Patrik Rosenholm och Daniel Appelgren finalbesegrade Markus Eriksson/Milos Sekulic i Danderyds Future. På vägen fram till parets andra Future-titel för året besegrades också Davis Cup-paret Fred Simonsson/Isak Arvidsson. Noterbart är att dessa hade matchboll mot sig redan i första omgången mot Karl Friberg/Jonas Eriksson Ziverts. Om en månad spelar Sverige ödeskval i DC mot Israel.