tisdag 31 maj 2016

Genialt eller dåraktigt att anlita honom som coach?


Inget snack om vem som bestämmer i coachtrojkan
Vad tror ni om Milos Raonic beslut att utöka sin coachstab med John McEnroe?
Jag tror att det kan vara ett smart drag men även om den 57-årige amerikanen inte är lika lynnig som under storhetstiden finns ändå risk för uppslitande bråk.
Och: vilken roll får Carlos Moya och Raonic tekniktränare Riccardo Piatti då McEnroe nu kliver in i bilden?
Den frågan kräver ingen betänketid: Moya och Piatti blir marionetter i händerna på amerikanen som inte tolererar att bli ifrågasatt.
Men han har ett spelsinne långt utöver det vanliga och kan se de där små detaljerna som gör så stor skillnad. Den tidigare världsettans första uppgift blir att hitta det för Raonic optimala grässpelet till Wimbledon.
–  Han har inte lyckats så bra på gräs som en spelare av hans storlek borde kunna göra. Jag tror att han kan vinna Wimbledon, säger McEnroe om sin 196 centimeter långe adept som visserligen var i semifinal för två år sedan men annars inte överlevt tredje omgången i Wimbledon.
** 
Challenge kunde tidigare i år berätta att Johanna Larsson kommer att få spela OS i Rio. I dag blev det officiellt.
**
Nej, det blev inte mycket spel i Franska mästerskapet i dag heller. Bra för tidningarnas redigerare som slapp hamna i tidsnöd. När det sker kan det bli fel. Ibland riktigt fel. Under ett av de Franska mästerskap jag bevakade för SvD fick redigeraren krönikan bara några minuter före deadline. Han hann inte läsa igenom texten utan såg bara några ord i början och satte rubriken:
Magnus Norman föll mot Roland Garros”.

Hon vet hur Williams ska tas Väljer Murray pokermask?


Visst saknas Henin och hennes sköna backhand
Inget ont som inte har något gott med sig.
Så kan ju i alla fall vi åskådare och tv-tittare se på tisdagens fantastiska spelschema i Franska mästerskapet.
Måndagen regnade bort vilket innebär att vi nu har att se fram emot både åttondels- och kvartsfinaler.
Här tre av de på förhand mest intressanta matcherna:
Serena Williams mot Elina Svitolina. Den 21-åriga ukrainskan coachas av forna världsettan och fyrfaldiga Paris-segraren Justine Henin som vet hur man besegrar Williams på grus.
Den allroundkunniga belgiskan vann fyra (två i Franska mästerskapet) av deras fem möten på underlaget.
Även om Svitolina inte har alla redskap Henin förfogade över kommer hon få hjälp att lägga upp en bra taktik.
Som alltid är Williams sin egen värsta fiende, ju närmare hon kommer en 22:a Grand Slam-titel desto större är risken att nerverna börjar spöka.
Storfavoriten Novak Djokovic (och de andra på övre halvan) får efter måndagens inställda matcher ett mer pressat spelschema än konkurrenterna på undre halvan. 
Nu handlar det för Djokovic om att inte offra mer kraft och tid på banan än vad som är nödvändigt för att vinna. Den överlägsne världsettan kan ibland tappa fokus och släppa ett set ifrån sig utan att det i slutänden har någon betydelse - det skulle denna gång kunna straffa sig.
Samtidigt gäller det för serben att inte tänka tanken att han måste vinna snabbt, spelare som går in med den känslan stressar sig själva och överger ofta sitt naturliga vägvinnande spel. Roberto Bautista Agut är inte ofarlig men har samtidigt inte vad som krävs för att skrälla - om Djokovic är sitt rätta jag.
Världstvåan Andy Murray mot hemmafavoriten Richard Gasquet är i mina ögon dagens go´bit. Fransmannen med sin lika effektiva som eleganta backhand är för första gången i kvarten på Roland Garros där han vid flera tillfällen underpresterat inför trycket från hemmapubliken. 
Denna kommer eventuellt att få stor betydelse idag. Att Gasquet får kompakt stöd råder ingen tvekan om och frågan är hur långt åskådarna är beredda att gå för att knäcka Murray. 
Det är nog bäst för skotten att han lämnar Grin-Olle-masken på hotellet och istället ikläder sig pokerfajset.
De – få - gånger han gör det utstrålar världstvåan från Dunblane en helt annan auktoritet och trygghet än annars.
Att möta en hemmaspelare är annars inget som brukar bekomma Murray. Efter förlusten mot Gael Monfils för tio år sedan i Paris har skotten 15 raka segrar mot hemmaspelare i Grand Slam.
Jag är beredd på att det kommer bli tuffa förhållanden för mig där ute men har inget emot det. Jag har spelat många matcher mot franska spelare i tuffa förhållanden och brukar kunna hantera det okej”.
Utöver det har vi ytterligare en rad härliga matcher att se fram emot.
Ja, om vädergudarna vill förstås.