torsdag 19 november 2015

Duon behövs i Elitserien - Pim-Pim "slog ut" Federer


Fyra respektive etta på Sverige-rankningen.Foto: Bengt Helmersson
Fjolårsfinalisten Helsingborgs TK har det på papperet kanske starkaste laget i damernas Elitserie.
Men det återspeglas inte i tabellen.
HTK är utan poäng efter de tre första omgångarna och har endast nykomlingen ATL efter sig.
Även om Helsingborg inte kommer att kunna blanda sig i toppstriden kan klubben få stor inverkan på den.
Se här:
Regerande mästaren Fair Play, överraskningen GLTK och Salk har full pott.
Då GLTK besegrade HTK saknade skånelaget överlägsna Sverigeettan Johanna Larsson och fyran Sofia Arvidsson.
Då seriens storfavorit Fair Play i tisdags utklassade HTK med 6-0 spelade Larsson/Arvidsson endast en dubbel.
Då Salk om en vecka möter HTK borta kan det mycket väl bli så att såväl Larsson som Arvidsson spelar singel vilket skulle minska stockholmsklubbens chanser avsevärt.
Inför serien meddelade HTK att Larsson och Arvidsson ska spela en del matcher och eftersom deras medverkan efter tre av sju omgångar inskränkt sig till en dubbel är chansen – eller risken sett ur Salk:s perspektiv – stor att de spelar kommande onsdag.
Jag hoppas att det blir så.
Ju fler matcher de största namnen är med i desto bättre för serien och för svensk tennis i stort. Johanna Larsson är med sin 55:e plats på rankningen Sveriges enda singelspelare på topp 100, hon tog i somras titeln i Collector Swedish Open och är en förebild för unga talanger.
Att dessa får möjlighet att se henne live är viktigt och det betyder också mycket för spelare i de andra elitserielagen att få mäta krafterna med Johanna.
Sofia Arvidsson var under många år svensk damtennis största stjärna men har rasat på rankningen. Med sin 314:e plats är hon ändå näst bästa svenska i Elitserien eftersom Rebecca Peterson och Susanne Celik inte spelar för klubbar i högsta serien.
SvD i tisdags
Dessutom är Arvidsson i likhet med Larsson ett välbekant namn som unga talanger ser upp till.
Det är också mycket viktigt att Elitserien kan visa upp Sveriges bästa spelare om den ska uppmärksammas i media.
Därför är det bara att hoppas att bröderna Elias och Mikael Ymer (båda har dragits med skadeproblem under hösten) spelar en del matcher för sitt Salk vilket definitivt skulle öka förutsättningarna för mer än små blänkare i riksmedia.
Så här långt är det en 33-årige föredetting som blivit mest omskriven. Men så är tidigare världsnian Joachim ”Pim-Pim” Johansson också ett namn som även de utanför den trängre kretsen känner igen.
När jag häromdagen frågade SvD:s sportchef Marcus Alexandersson om han ville att min tisdagskrönika skulle handla om Roger Federer och dennes mål att ta en sjunde titel i ATP-finalen eller om ”Pim-Pims” comeback i serien tvekade Marcus inte en sekund.
Dagen efteråt ringde en allmänt idrottsintresserad vän och sa: ”Va, finns det en Elitserie i tennis?”
Så visst har de kända namnen stor betydelse.