lördag 26 september 2015

Visst kan en 541-rankad spelare vara stor förebild


Fjärde Future-titeln och den första inomhus. Foto: Emil Holmgren
Markus Eriksson kommer aldrig att bli en stor och hyllad stjärna.
Ändå är han bästa tänkbara förebild för unga talanger.
Den 25-årige göteborgaren är ett proffs ut i fingerspetsarna och gör allt han kan för ett få ut max av sin potential.
Det innebär att ”Mackan” den dag han slutar kan se tillbaka på karriären med gott samvete och vetskapen att han gett sitt yttersta.
Sett ur det perspektivet är det av underordnad betydelse om han är nöjd eller missnöjd med sina resultat.
Hur många exproffs känner att de gjorde allt som stod i deras makt?
Alltför ofta träffar vi på föredettingar som säger att de skulle ha varit betydligt seriösare om de fick möjlighet att leva om sin karriär och då kunnat dra lärdom av misstagen de gjorde första gången.
På ett sätt är det förstås helt naturligt om unga killar och tjejer inte lever tennis 24/7 utan att de satsar kanske 80 eller 90 procent för att övriga tiden ha en mer normal tillvaro och då tillåter sig att falla för lockelser som inte alls gynnar deras idrottande.
Men då går det inte heller att efter karriären säga att man gjorde allt för att lyckas.
Markus Eriksson har inget stort register och hans spel är lite kantigt och stereotypt. Ändå är det riktigt kul att se honom spela. Det är slit och släp och kamp om i stort sett varje poäng vilket kompenserar avsaknaden av läckra volleyundanläggningar och annat artisteri.
Förra sommaren nådde Markus sin hittills bästa rankning – 347 – men i dag är han inte bättre än 541 på listan och det trots att han fortfarande har sin vardag på Future-touren.
Där tog han i dag sin fjärde titel genom att i Falu Future besegra slovaken Adrian Sikora med 6-4, 3-6, 6-3. Det var Markus första titel sedan februari förra året och han skrek ut sin glädje efter matchbollen.
Det var lika skönt att se och höra som då han under matchen knöt näven och peppade sig själv.
Där har många svenska spelare– inte minst de yngre - mycket att lära. En del av dem lallar omkring på banan och tar förluster med en axelryckning. Det är som om de inbillar sig att Futuretouren bara är ett mellanstopp på vägen mot toppen trots att flertalet av dem kommer att fastna på just Future-nivå.
Så kan det eventuellt bli även för Markus Eriksson som så här långt vunnit bara tre av sina tio matcher på Challengertouren.
Men han har i alla fall fajterhjärtat och inställningen som krävs för att ta sig vidare.
Så visst värmde det väl lite extra att just ”Mackan” – i konkurrens med bland andra 19 landsmän – stod som segrare i Falun.