söndag 8 februari 2015

Peterson enda ljusglimt- Dahlbo får sista ordet


Här en sammanfattning av Sveriges insats i helgens Fed Cup-match mot Schweiz (siffrorna hyfsades till 1-3 efter seger i den avslutande och betydelselösa dubbeln.
Hör också Stefan Dahlbos hälsning till tennis-Sverige där han lämnar som förbundsordförande på årsmötet i april."Jag har haft förtroendet" Dahlbo först ut i Duellen


Varför avgick inte Stefan Dahlbo som ordförande i Svenska tennisförbundet redan för fyra år sedan då han delgavs misstanke om grov ekonomisk brottslighet? Det är en av frågorna jag ställer till Dahlbo i premiären av Duellen där jag kommer att känna bland andra en del av idrottens makthavare på pulsen.
(Inspelningen bröts då vi skulle avrunda efter en kvart och den som är intresserad av slutorden kan höra dem i videobloggens sammanfattning av Fed Cup-matchen mellan Sverige och Schweiz).

(

Edberg är läsarnas favorit men vill inte bli ordförande

I alla läger populäre och respekterade Stefan Edberg skulle vara perfekt som ordförande i Svenska tennisförbundet menar bland annat många Challenge-läsare som här får negativt besked av den forne världsettan. Foto: Arne Forsell, Bildbyrån.

 Mängder av Challenge-läsare har under de senaste veckorna messat och mejlat mig om samma sak:
Att Stefan Edberg bör väljas till ny ordförande i Svenska tennisförbundet.
Jag tycker att det skulle ha varit ett utmärkt val.
Men tyvärr:
- Ordföranden har en viktig roll men nej, den är inget för mig. Jag är redan med och hjälper svensk tennis på de sätt jag vill och kan, säger Stefan till Challenge.
Klara besked från den forne världsettan så valberedningen kan bespara sig det samtalet (om de nu tänkt ringa).
Stefan är precis den typ av ledare som förbundet behöver för att reparera sitt skamfilade rykte.
Han går hem i alla läger och är djupt respekterad i såväl sportsliga kretsar som inom näringslivet. Han är ett stort namn även internationellt och skulle kunna göra smånationernas röst hörd på ett helt annat sätt än vad mindre namnkunniga ledare kan.
Han..., äh, det får räcka där eftersom Stefan ju ändå inte är aktuell.
Stefan Edberg stöttar sedan många år svensk tennis genom sin stiftelse och han driver tillsammans med Magnus Larsson och Carl-Axel Hageskog akademin Ready Play som i Växjö startat ett tennisuniversitet i samverkan med bland annat förbundet.
Eftersom du är så starkt involverad har du naturligtvis extra stort intresse av att förbundet har en bra ordförande och en bra styrelse. Har du några namn?
– Nej, inte så där rakt av. Styrelsen i sin helhet är nog så viktig. En ordförande ska ha kontakter, kanske vara ett namn och kunna agera också internationellt.
Idrottsrörelsen är under förändring, är det dags med en arbetande ordförande?
– Nja, det är nog inte nödvändigt. Det viktiga är att han eller hon har passion för tennis.
Du är alltid diplomatisk och försiktig med orden, hur har du tänkt kring att Stefan Dahlbo suttit kvar fyra år efter det att han delgavs misstanke om grov ekonomisk brottslighet? 
– Det finns ju olika aspekter på det. Jag känner Stefan, kanske inte riktigt väl, men jag känner honom. Han kan en hel del tennis och är intresserad av tennis och har kontakter där, så på den biten är det okej.
– Visst är det frågetecken med var han befunnit sig i HQ-fallet och det skapar en viss oro. Det är ett minus hur man än vrider och vänder på det. Så det finns både plus och minus. Kanske har det tidigare inte funnits någon ersättare. Men det har ju varit klart under en tid att Stefan ska avgå och ja, det är väl dags nu i alla fall.
 Till sist, hur ser ditt och Federers samarbete ut för resten av säsongen?
- Vi fortsätter som förra året, möjligen i något mindre omfattning. Vi har just avslutat Australian Open och inte gjort klart exakt vilka veckor vi kör resten av året.