fredag 24 juni 2016

Därför är Celiks finalplats ett lite extra tungt styrkebesked


Färgstark fajter i final
Vissa spelare höjer sig på hemmaplan. Andra känner av en betungande press och presterar sämre än annars.
Att vara förstaseedad i en hemmaturnering sätter den mentala styrkan på extra hårda prov – och då i synnerhet för en spelare som saknar erfarenhet från en sådan situation.
Därför är Susanne Celiks finalplats i ITF-turneringen Swedish Ladies ett härligt och tungt styrkebesked.
På lördagen har den 21-åriga Sverigetrean möjlighet att ta säsongens tredje titel i en 25 000 dollar-turnering och hon har inte tappat set fram till finalen mot 32-åriga Akgul Amanmuradova från Uzbekistan. Hon är rankad 340 och låg 50 för åtta år sedan vilket visar på stor kapacitet.
Susanne Celik är inte hundra men tror att detta är första gången hon är förstaseedad i en ITF-turnering på svensk mark. Hur som helst har hon aldrig tidigare varit det där i en turnering av denna storlek.
Nyligen klättrade hon in på 200-bästa-listan och i frånvaro av Sverigeettan Johanna Larsson och tvåan Rebecca Peterson är hon det stora affischnamnet i Ystad.
Att klara den rollen på sättet hon gjort – och det oavsett hur finalen slutar – visar på mental styrka och att Susanne verkligen trivs i hetluften.
Det lovar gott för fortsättningen av hennes karriär.
*
Redan i dag fick vi se en svensk segrare i Ystad, nämligen Cornelia Lister som tog sin 15:e dubbeltitel på ITF-touren, denna gång i par med serbiskan Nina Stojanovic (som Celik semifinalbesegrade i singeln). Paret var förstaseedat och tappade inte ett set. 22-åriga Lister ligger 546 i singel och 208 i dubbel – lossnar det inte för henne i singel under de närmaste åren finns definitivt förutsättningar för en framgångsrik dubbelkarriär.
*
Det blir tyvärr ingen Grand Slam-debut för Rebecca Peterson i Wimbledon. I dag föll hon i raka set i kvalfinal mot förstaseedade Tatjana Maria. Men kvalfinal var i alla fall ett steg framåt för den 20-åriga Sverigetvåan som gjorde sitt fjärde raka Grand Slam-kval.

Hon fick en gräslig lottning


Gör sitt sjätte raka Wimbledon
Sett till motståndarens rankning och årets resultat hade Johanna Larsson kunnat få en långt mycket svårare lottning i Wimbledon.
Ekaterina Makarova ligger 39 och har frånsett kvartsfinalen i den stjärnspäckade WTA-turneringen i Miami inte svarat för några riktigt imponerande resultat i år.
För två år sedan klättrade hon till åttonde plats på världsrankningen, dalade förra året då en benskada spolierade en stor del av säsongen och kräftgången har fortsatt i år.
Men: Den vänsterhänta ryskan är till skillnad från Larsson en mycket stark grässpelare och har visat prov på det  under veckans WTA-turnering i Eastbourne. I kvartsfinal tog resan slut för för Makarova som föll mot Johanna Konta – hemmafavoriten med förutsättningar att bli ett stort utropstecken i Wimbledon.
Makarova har en grästitel och var för två år sedan i kvartsfinal i Wimbledon där Larsson i sin sjätte start fortfarande väntar på första segern.
Segraren ställs mot Sorana Cirstea eller Petra Kvitova, den tjeckiska världselvan som har två Wimbledon-titlar (2011 och 2014) på meritlistan.