fredag 24 juni 2016

Därför är Celiks finalplats ett lite extra tungt styrkebesked


Färgstark fajter i final
Vissa spelare höjer sig på hemmaplan. Andra känner av en betungande press och presterar sämre än annars.
Att vara förstaseedad i en hemmaturnering sätter den mentala styrkan på extra hårda prov – och då i synnerhet för en spelare som saknar erfarenhet från en sådan situation.
Därför är Susanne Celiks finalplats i ITF-turneringen Swedish Ladies ett härligt och tungt styrkebesked.
På lördagen har den 21-åriga Sverigetrean möjlighet att ta säsongens tredje titel i en 25 000 dollar-turnering och hon har inte tappat set fram till finalen mot 32-åriga Akgul Amanmuradova från Uzbekistan. Hon är rankad 340 och låg 50 för åtta år sedan vilket visar på stor kapacitet.
Susanne Celik är inte hundra men tror att detta är första gången hon är förstaseedad i en ITF-turnering på svensk mark. Hur som helst har hon aldrig tidigare varit det där i en turnering av denna storlek.
Nyligen klättrade hon in på 200-bästa-listan och i frånvaro av Sverigeettan Johanna Larsson och tvåan Rebecca Peterson är hon det stora affischnamnet i Ystad.
Att klara den rollen på sättet hon gjort – och det oavsett hur finalen slutar – visar på mental styrka och att Susanne verkligen trivs i hetluften.
Det lovar gott för fortsättningen av hennes karriär.
*
Redan i dag fick vi se en svensk segrare i Ystad, nämligen Cornelia Lister som tog sin 15:e dubbeltitel på ITF-touren, denna gång i par med serbiskan Nina Stojanovic (som Celik semifinalbesegrade i singeln). Paret var förstaseedat och tappade inte ett set. 22-åriga Lister ligger 546 i singel och 208 i dubbel – lossnar det inte för henne i singel under de närmaste åren finns definitivt förutsättningar för en framgångsrik dubbelkarriär.
*
Det blir tyvärr ingen Grand Slam-debut för Rebecca Peterson i Wimbledon. I dag föll hon i raka set i kvalfinal mot förstaseedade Tatjana Maria. Men kvalfinal var i alla fall ett steg framåt för den 20-åriga Sverigetvåan som gjorde sitt fjärde raka Grand Slam-kval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar