måndag 26 september 2016

Därför har bröderna Ymer en otacksam sits i svensk tennis


Elias och Mikael har tiden för sig
Det verkar inte bli något av de där bröderna Ymer”.
Uttalandet kom i dag från en man som jag brukar träffa på gymet där vi i bastun snackar tennis, idrott i allmänhet och mycket annat.
Hur menar du frågade jag”.
Båda torskade ju när Sverige mötte Holland i Davis Cup och nu är de väl så gamla att de inte längre kan kallas framtidslöften”, sa mannen.
Elias är 20 år. Mikael är 18 år.
Mannens ord kom mig att fundera på hur många som tänker i samma banor. Förmodligen väldigt många av de som följer tennis bara lite sporadiskt och som inte sett utvecklingen.
Mannen häpnade då han fick höra att snittåldern för nya spelare på topp-100 är runt 23 år och att snittåldern för de hundra ligger på drygt 27 år. Ännu mer förvånad blev han då jag berättade att 19-årige tysken Alexander Zverev med gårdagens titel i St Petersburg blev förste tonåring att ta en titel sedan Marin Cilic i New Haven 2008.
Segern i går innebar för övrigt tredje gången gillt för den blondlockige flickidolen som förlorat de två tidigare finaler – båda i år – som han varit uppe i. Extra imponerande var förstås att han bröt världstrean Stan Wawrinkas två imponerande sviter, den ena på elva raka finalsegrar och den andra på tio matchvinster i följd.
Zverev besegrade i semifinalen världsnian Tomas Berdych och är den förste spelare sedan 2001 som på vägen till karriärens första titel besegrat två topptiospelare.
I ATP-turneringen i Metz tog 22-årige fransmannen Lucas Pouille sin första ATP-titel och klättrade till karriärbästa 16 på rankningen. Han har bara en yngre spelare (21-årige Nick Kyrgios) framför sig på listan där 24-rankade Alexander Zverev är ende tonåring bland de 40 främsta.
Zverev tog i igår sin första ATP-titel
Zverev och Pouille spelar båda if Stockholm Open i oktober och de färska titlarna höjer självklart deras värde som affischnamn i det starka startfältet.
Elias och Mikael Ymer är också affischnamn. På ett sätt naturligt eftersom de är hetast av de för turneringen så viktiga hemmaspelarna. Samtidigt riskerar det att ge en skev bild av var i karriären Ymer-bröderna i själva verket befinner sig.
Elias är rankad 159 och Mikael ligger 658.
Spelare på den nivån ska slippa allt vad förväntningar och press heter även i ATP-turneringar med betydligt svagare konkurrens än den som blir i Kungliga hallen.
Torskar Elias och Micke direkt är det säkert många av de mer allmänt idrottsintresserade som säger som mannen i bastun - ”det verkar inte bli något av bröderna Ymer”.
Om svensk herrtennis varit starkare än vad som nu är fallet hade Elias på plats 159 haft ett flertal landsmän att jaga och att sporras av. Nu är det han som är överlägsen Sverigeetta och med det ska dra lasset. Mikael har visserligen sex landsmän före sig men är genom sin ringa ålder ändå mer påpassad än fem av dem.
Även om bröderna  har en trygg omgivning är det förmodligen oundvikligt att de inte blir påverkade av vad som sägs och skrivs - i media och på nätet.
Naturligtvis finns en plussida med uppmärksamheten vilken bland annat ökar möjligheten att få sponsorer. Men där finns också en fara eftersom spelarna får ögonen på sig och med det följer säkert - medvetet eller omedvetet - en press att svara för resultat som de i själva verket ännu inte har kapacitet att motsvara. 
*
Förresten berättade jag inte för bastu-mannen  att Mikael efter att ha kvalat in i en Challenger i Rom i dag gick till andra omgången efter 6-4. 6-2 mot 374-rankade Maxime Janvier som också kvalat in. Det är en bra prestation av Micke  – men räcker förstås inte för att imponera på de som lever i tron att det ”inte blir något av” tonåringar som inte fått ett stort genombrott. 
*
Elias Ymer går in i Challengern på tisdagen då Adrian Ungur svarar för motståndet.