tisdag 12 januari 2016

Många svåra utmaningar väntar Ymer under 2016

Förra året klarade han fyra Grand Slam-kval

Fyra klarade Grand Slam-kval, en Challenger-titel och närmare 100 platsers klättring på rankningslistan.
Se där en kortkort summering av Elias Ymers 2015.
I år väntar flera tuffa utmaningar för den 19-årige Sverigeettan.
Den första kommer redan i morgon då kvalet till Australian Open inleds på Melbourne Park där fyra år äldre argentinske grusspecialisten Olivo Renzo svarar för motståndet i första omgången.
Förra året tappade Elias inte set på sina tre kvalmatcher i Melbourne där han i sin Grand Slam-debut föll efter fem set mot Go Soeda.
På papperet har Elias en ganska gynnsam kvallottning.
Ändå står han inför betydligt svårare uppgifter än motsvarande tid förra året.
Då var han ett oskrivet kort på väg upp och hade allt att vinna. Alla segrar på denna nivå placerades på bonuskontot och Elias kunde spela utan besvärande press.
Annat nu.
Han har 35 rankningspoäng att försvara i säsongens första Grand Slam-turnering och står plötsligt inför hotet att tappa ytterligare mark på rankningen. Elias föll fem placeringar – ligger nu 141 - efter årets första ATP-turnering då han föll i kvalet i Chennai där han hade 20 poäng att försvara.
Det ska bli mycket intressant att se hur Elias hanterar den för honom nya situationen och det finns flera anledningar till att hoppas att han redan nu visar sig mogen uppgiften.
Med ett bra resultat – minst att kvala in – i årets första Grand Slam-turnering skulle Elias slippa den där hämmande pressen som kan följa med en spelare som måste "ta igen" förlorade poäng. En bra start är också viktig för att ge Elias och coachen Fredrik Rosengren arbetsro.
Samarbetet är nytt och när en ny konstellation åker på bakslag i inledningen finns alltid risk för ifrågasättanden och tvivel från minst en av parterna.
*
Det trodde han inte efter fjolårets kvalförlust mot Ymer
När Benoit Paire föll mot Ymer i första kvalmatchen i fjolårets Australian Open kunde den då 135-rankade fransmannen nog inte ana vad som väntade under resten av året. Och vem kunde göra det? Paire valde att spela en Future (!) direkt efter Australian Open, tog därefter steget upp på Challengernivå och sedan rullade det på. I SkiStar Swedish Open tog Paire karriärens första titel (se bilden),  han inledde årets säsong med en kvartsfinal i Chennai och är rankad 18.