måndag 7 september 2015

Strävar strebrarna efter att sola sig i glansen av Ymer?

Överlägsen Sverigeetta
Sverigeettan Elias Ymer har spelat in närmare två miljoner kronor.
Han har sponsorer, egen agent och får stort ekonomiskt stöd från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
Därför är det inte utan att jag blir förbluffad när stiftelsen Streber Cup väljer att ge Elias 50 000 kronor i stipendium.
Runt om i tennis-Sverige vimlar det av unga talanger för vilka 50 000 kronor skulle göra enorm skillnad. Elias Ymer fanns för några år sedan i just den skaran spelare och det stipendium han då fick från Streber Cup hade stor betydelse för honom.
Men i år?
Inför US Open hade Ymer spelat in drygt 1,4 miljoner kronor i år och SOK står för hans coachkostnad.
Oavsett att Elias får betala tillbaka en del av SOK:s stöd om hans inspelade prispengar når en viss nivå har 19-åringen från Skara det långt bättre ekonomiskt förspänt än samtliga övriga svenska framtidshopp.
Majoriteten av dem kan satsa vidare endast tack vare stora ekonomiska uppoffringar från sina familjer.
Stiftelsen Streber Cup beskriver sin målsättning så här:
Målet är att ge stöd till ungdomar i åldern 14-20 år för att de ska kunna spela fler internationella tävlingar och därigenom förenkla övergången från junior- till seniorklass”.
Stiftelsen har sedan starten 2003 delat ut stipendier på 2.3 miljoner kronor. Carl Bennet, Michael Treschow och Claes Dahlbäck finns bland näringslivshöjdarna som genom stiftelsen gjort mycket för att hjälpa unga svenska talanger.
Det är värt all uppskattning. Min invändning mot beslutet att i år ta med Elias Ymer bland de tre spelare som tilldeles extrastipendium på 50 000 kronor ska absolut inte ses som kritik mot stiftelsen i sig och naturligtvis ska ingen skugga falla över Elias.
Men den fyra personer starka ”stipendiepatrull” som väljer ut kandidaterna får bakläxa. Syftet med stiftelsen är väl att stödja unga spelare som drömmer om att kunna gå i Elias Ymers fotspår?
Visst får kvartetten i ”stipendiepatrullen” nu sola sig i glansen av den överlägsna Sverigeettans framgångar men det kan ju knappast vara tanken bakom beslutet.
Eller?