tisdag 22 november 2016

Fair Play klart för SM-final - Cornelia Lister håller nollan


Grattis Fair Play!
Lister ser fram mot ännu en SM-final
Ikväll blev de regerande mästarna klart för ytterligare en SM-final.
Finalplatsen säkrades genom 6-0 hemma i skånederbyt mot Helsingsborgs TK som med sex SM-guld fortfarande är 2000-talets dominant.
Men hur länge till? Fair Plays damer tog sitt första SM-guld 2011 och har två raka guld bakom sig. Klubben satsar oerhört hårt på elitserien och har en imponerande bredd.
Plus 26 i matchskillnad efter fem avverkade omgångar - det är bara att bocka och buga.
Ändå håller jag inte Fair Play som skyhög favorit i SM-finalen där förmodade motståndaren Salk i Susanne Celik och Jacqueline Cabaj Awad har en minst lika stark topp.
Salk har också full pott och plus 18 i matchskillnad, med det har Stockholmslaget råd med 2-4-förluster i de avslutande matcherna (mot Fair Play och Helsingborg) och ändå ta ta den andra finalbiljetten.
Även om Cornelia Lister och hennes lagkamrater ikväll säkrade finalplatsen lär Fair Play komma med starkast möjliga lag till lördagens seriefinal i Salk-hallen. Det är ju sannolikt just där det avgörs vilket av lagen som ska få hemmafavör i finalen.
Skriver sannolikt eftersom:
•Tabelltrean och fjolårsfinalisten GLTK fortfarande har en chans att gå till final. Laget är fyra poäng efter Salk och har 0 i matchskillnad.
•Saker kan förändras i sista omgången där Fair Play tar emot Upsala TK och Salk spelar borta mot Helsingborgs TK.
HTK saknade i kvällens skåndederby överlägsna Sverigeettan Johanna Larsson och Emilie Francati och fick inte ens med sig ett set.
Lister är - precis som Salks Susanne Celik – obesegrad efter fem singlar och lika många dubblar. Noterbart i Fair Play är också att tidigare Salk-spelaren Sandra Roma (årets Salkare 2005 och 2006) är obesegrad efter fem spelade dubblar.


Klart att Zlatan ska ha staty - men ställ den inte i AIK-land


Det är väl självklart att Zlatan ska hedras med en staty – lika självklart som att Björn Borg, Ingemar Stenmark, J-O Waldner, Annika Sörenstam och fler av Sveriges allra största idrottshjältar borde hedras på samma sätt.
Men nej, vi svenskar är dåliga på att hylla kvinnorna och männen som med sina extraordinära prestationer bjudit oss på så många oförglömliga ögonblick och som fått omvärlden att häpna över hur det lilla landet i norr kan fostra så många världsstjärnor i en rad olika idrotter.
Så att Svenska Fotbollförbundet nu beslutat att resa en staty över Zlatan Ibrahimovic välkomnas varmt.
Men var sak har sin plats. Att statyn ska placeras utanför Friends Arena i Solna visar att förbundsfolket antingen inte tänkt alls eller gravt underskattar fotbollssupportrarnas starka klubbkänsla.
Solna är AIK-land.
Visst, det är också där Nationalarenan finns men även om Solna-lagets starka och hängivna supporters värdesätter allt Zlatan gjort i landslaget gör det inte skåningen till AIK:are och kärleken till klubben går utanpå allt annat i Stockholmsförorten.
Vi ska inte heller glömma att egotrippade Zlatan med sin kontroversiella stil både på och utanför planen har många kritiker bland vilka det kan finnas personer som retar upp sig på att han överhuvudtaget får en staty.
Jag är absolut ingen beundrare av Zlatan men han är förmodligen Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna och det är klart killen ska ha en staty.
I Malmö.
Det borde vara lika givet som det är att Gunnar Grens staty finns i Göteborg, Rio-Kalle Svenssons i Helsingborg, Nacka Skoglunds på söder i Stockholm...
...och som att Kurre Hamrin får en staty utanför Friends.