tisdag 22 november 2016

Klart att Zlatan ska ha staty - men ställ den inte i AIK-land


Det är väl självklart att Zlatan ska hedras med en staty – lika självklart som att Björn Borg, Ingemar Stenmark, J-O Waldner, Annika Sörenstam och fler av Sveriges allra största idrottshjältar borde hedras på samma sätt.
Men nej, vi svenskar är dåliga på att hylla kvinnorna och männen som med sina extraordinära prestationer bjudit oss på så många oförglömliga ögonblick och som fått omvärlden att häpna över hur det lilla landet i norr kan fostra så många världsstjärnor i en rad olika idrotter.
Så att Svenska Fotbollförbundet nu beslutat att resa en staty över Zlatan Ibrahimovic välkomnas varmt.
Men var sak har sin plats. Att statyn ska placeras utanför Friends Arena i Solna visar att förbundsfolket antingen inte tänkt alls eller gravt underskattar fotbollssupportrarnas starka klubbkänsla.
Solna är AIK-land.
Visst, det är också där Nationalarenan finns men även om Solna-lagets starka och hängivna supporters värdesätter allt Zlatan gjort i landslaget gör det inte skåningen till AIK:are och kärleken till klubben går utanpå allt annat i Stockholmsförorten.
Vi ska inte heller glömma att egotrippade Zlatan med sin kontroversiella stil både på och utanför planen har många kritiker bland vilka det kan finnas personer som retar upp sig på att han överhuvudtaget får en staty.
Jag är absolut ingen beundrare av Zlatan men han är förmodligen Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna och det är klart killen ska ha en staty.
I Malmö.
Det borde vara lika givet som det är att Gunnar Grens staty finns i Göteborg, Rio-Kalle Svenssons i Helsingborg, Nacka Skoglunds på söder i Stockholm...
...och som att Kurre Hamrin får en staty utanför Friends.

1 kommentar:

  1. Oerhört fjantigt att upprätta en staty efter någon som fortfarande är aktiv. 2050 hade varit en lämplig tidpunkt.

    SvaraRadera