fredag 9 september 2016

Tillström förklarar sin adepts mycket märkliga agerande


Reste sig i alla fall betydligt i tredje set
Det var upplagt för stormatch.
Det blev en antiklimax av stort format.
Fransmannen Gael Monfils drabbades av en mental blockering i kvällens US Open-semifinal mot Novak Djokovic och uppträdde i drygt två set så nonchalant och  oinspirerat att han buades ut av åskådarna på Arthur Ashe Stadium i New York.
Flera av Challenge läsare hörde under kvällen av sig till mig. De var förbannade och upprörda eftersom de ansåg att Monfils demonstrativt snuvade dem på det som skulle bli en tv-fest.
Jag var också förbannad men ännu mer undrande och direkt efter matchen sms:ade jag Monfils coach Mikael Tillström och frågade vad som egentligen hade hänt hans adept.
Tillström var självklart nedslagen efter förlusten- och framför allt sättet på vilket den kom -- men svarade mycket snabbt.
" Stress, han litade inte på det han har",  skrev Tillström.
Monfils stod rakt upp och ner då han skulle returnera, rörde sig ömkligt och det påminde starkt om 2012 års If Stockholm Open där fransmannen hjälpte Patrik Rosenholm att ta karriärens största skalp.
Den gången saknade Monfils vilja men med karriärens första Grand Slam-final inom räckhåll var det inte där det brast ikväll. Däremot på en rad andra ställen. Han hade inte tappat set fram till semifinalen och är i kanonform men ställd mot den motståndare mot vilken han hade 0-12 i matcher var det som om allt självförtroende rann ur honom.
6-3, 6-2, 3-6, 6-2 till den titelförsvarande världsettan som gick fram till 5-0 på runt en kvart.
- Han (Monfils) blev stressad av av djupet på Noles bollar och hade inget bra svar, säger Tillström.
Monfils såg ut som om han tänkte bryta matchen vilken sekund som helst och slog oerhört löst - vilket efter ett tag lönade sig. Han fick nämligen Djokovic helt ur rytmen och ett antal game i första set var rena parodin.
 Efter en helt oinspirerad och slätstruken insats fram till 0-2 i tredje set kvicknade världstolvan äntligen till.
Monfils är en av tenniscirkusens största publikfavoriter och det var som buropen nu fungerade som väckarklocka.
Han gjorde ett försök att i alla fall rädda ansiktet och lyfte sig åtskilliga klasser i tredje set.
"Tillis" led med sin adept
- Han hittade tillbaka men det tog mycket kraft, säger Tillström efter semifinalen som spelades i tryckande hetta.
Även Djokovic var klart plågad av den. Han hade även problem med axlarna och fick behandling i några sidbyten, han servade dåligt, hade en stark forehand och vann komfortabelt utan att storspela.
Jag känner starkt med Monfils coach Mikael Tillström som under deras knappt ett år långa samarbete gjort ett fantastiskt bra arbete och fått den tidigare helt oberäknelige fransmannen att fokusera mycket bättre. Det har resulterat i många framgångar.
Att det finns stort utrymme för fortsatt utveckling såg vi ikväll.

Världsettan skulle betala för att se svenskens adept live


Om drygt två timmar (21.00) går Novak Djokovic in på Arthur Ashe Stadium på Flushing Meadows för att möta Gael Monfils i US Open-semifinal.
Och skulle han inte själv spelat hade den titelförsvarande världsettan säkert bänkat sig bland de närmare 24 000 åskådarna.
– Jag älskar att se Gael spela. Han är en av ytterst få spelare som jag definitivt skulle köpa biljett för att se, säger Djokovic.
Det är många som delar hans uppfattning och den 30-årige fransmannen lär få starkt publikstöd då han efter tidigare tolv förluster nu ska försöka spräcka nollan mot Djokovic och ta sig till karriärens första Grand Slam-final.
Monfils coachas sedan knappt ett år av Mikael Tillström och Djokovic menar att hans semifinalmotståndare lyft sig denna säsong.
- Han är mer fokuserad än någonsin tidigare. Speciellt på hardcourt spelar han sin kanske bästa tennis i karriären, säger Djokovic om färgstarke Monfils som har 40-11 i matchfacit i år,  19-2 under den amerikanska hardcourtsäongen och som i oktober spelar If Stockholm Open.

Med hjälp av Norman har han blivit unik - nästan...


Den framgångsrika  duon har en US Open-final inom räckhåll
Vad har en coach egentligen för betydelse ?
Hur mycket kan han eller hon påverka sin spelares utveckling?
Frågorna har naturligtvis inget givet svar och varierar dessutom kraftigt från fall till fall - bland annat beroende på var i karriären spelaren befinner sig.
Men så finns de där få solklara exemplen på hur en coach lyfter sin spelare till en nivå som denne tidigare bara kunnat drömma om att nå.
Magnus Norman är en sådan coach.
I natt svensk tid sitter den 40-årige värmlänningen på läktaren på Flushing Meadovs i New York för att följa sin adept Stan Wawrinkas US Open-semifinal mot Kei Nishikori.
Då Norman i början på 2013 tog sin an Wawrinka hade schweizaren fyllt 28 år och på sina 32 tidigare Grand Slam-turneringar två kvartsfinaler som främsta meriter.
Efter det ser hans GS-facit ut så här:
Två titlar, Australian Open 2014 och Franska mästerskapet 2015.
Fyra semifinaler (årets US Open inte inräknat)
På sammanlagt 14 turneringar har den nu 31-årige schweizaren vid bara fyra tillfällen fallit bort före kvarten.
Han har en av tennisen vackraste och mest effektiva backhand
Utöver det har Wawrinka på ATP-touren under samma period skördat oerhört mycket större framgångar sedan Norman kom in i bilden. Den nuvarande världstrean låg 17 på rankingen då samarbetet inleddes, en månad senare var han topptio och där har den nuvarande världstrean varit bofast undantaget en vecka i maj 2013.
Ett sådant lyft för en spelare som fyllt 28 år är unik..., tänkt skriva unikt men tog det säkra före det osäkra och kollade av med tennisoraklet Johan Porsborn som berättar att Bill Tilden var 27 år då han i början på 1920-talet tog sin första Grand Slam-titel vilken följdes av ytterligare nio.
Så ok, Wawrinka är unik - i modern tid.
Vad Magnus Norman rent speltekniskt tillfört Wawrinka har jag inte tillräckligt bra öga för att kunna bedöma men helhetsbilden är otvetydig: Wawrinka är fysiskt och mentalt många klasser starkare.
Att stärka hans fysik var prio ett då de började arbetet. Schweizaren hade redan spelet för att utmana de bästa men det hjälpte föga när han saknade orken för att göra det. Förlusten i fem set i åttondelsfinalen mot Novak Djokovic 2013 blev signalen som fick Wawrinka att kontakta Norman som tidigare coachat Thomas Johansson och som under åren tillsammans med Robin Söderling fick se denne spela final i Franska mästerskapet 2009 och 2010.
Med den starkare fysiken kom vinsterna och med det ett bättre självförtroendet. Men för att bli en stor mästare krävs också en hundraprocentig tilltro till den egna kapaciteteten och jag har känslan av att Norman lagt ner åtskilligt med tid för att få sin adept dit.
När Stan Wawrinka krånglat sig ur svåra situationer tittar han ibland upp mot svensken på
Måste hålla huvudet kallt även i natt
läktaren och pekar mot sitt huvud, kanske som en signal för att visa hur mentalt stark han blivit. Vi såg gesten tidigare i turneringen då Wawrinka efter att ha haft matchboll mot sig besegrade britten Daniel Evans.
I natt väntar Andy Murrays överman Kei Nishikori som nyligen vann deras möte i Masterturneringen i Toronto och med det reducerade till 2-3 i inbördes möten.