fredag 9 september 2016

Tillström förklarar sin adepts mycket märkliga agerande


Reste sig i alla fall betydligt i tredje set
Det var upplagt för stormatch.
Det blev en antiklimax av stort format.
Fransmannen Gael Monfils drabbades av en mental blockering i kvällens US Open-semifinal mot Novak Djokovic och uppträdde i drygt två set så nonchalant och  oinspirerat att han buades ut av åskådarna på Arthur Ashe Stadium i New York.
Flera av Challenge läsare hörde under kvällen av sig till mig. De var förbannade och upprörda eftersom de ansåg att Monfils demonstrativt snuvade dem på det som skulle bli en tv-fest.
Jag var också förbannad men ännu mer undrande och direkt efter matchen sms:ade jag Monfils coach Mikael Tillström och frågade vad som egentligen hade hänt hans adept.
Tillström var självklart nedslagen efter förlusten- och framför allt sättet på vilket den kom -- men svarade mycket snabbt.
" Stress, han litade inte på det han har",  skrev Tillström.
Monfils stod rakt upp och ner då han skulle returnera, rörde sig ömkligt och det påminde starkt om 2012 års If Stockholm Open där fransmannen hjälpte Patrik Rosenholm att ta karriärens största skalp.
Den gången saknade Monfils vilja men med karriärens första Grand Slam-final inom räckhåll var det inte där det brast ikväll. Däremot på en rad andra ställen. Han hade inte tappat set fram till semifinalen och är i kanonform men ställd mot den motståndare mot vilken han hade 0-12 i matcher var det som om allt självförtroende rann ur honom.
6-3, 6-2, 3-6, 6-2 till den titelförsvarande världsettan som gick fram till 5-0 på runt en kvart.
- Han (Monfils) blev stressad av av djupet på Noles bollar och hade inget bra svar, säger Tillström.
Monfils såg ut som om han tänkte bryta matchen vilken sekund som helst och slog oerhört löst - vilket efter ett tag lönade sig. Han fick nämligen Djokovic helt ur rytmen och ett antal game i första set var rena parodin.
 Efter en helt oinspirerad och slätstruken insats fram till 0-2 i tredje set kvicknade världstolvan äntligen till.
Monfils är en av tenniscirkusens största publikfavoriter och det var som buropen nu fungerade som väckarklocka.
Han gjorde ett försök att i alla fall rädda ansiktet och lyfte sig åtskilliga klasser i tredje set.
"Tillis" led med sin adept
- Han hittade tillbaka men det tog mycket kraft, säger Tillström efter semifinalen som spelades i tryckande hetta.
Även Djokovic var klart plågad av den. Han hade även problem med axlarna och fick behandling i några sidbyten, han servade dåligt, hade en stark forehand och vann komfortabelt utan att storspela.
Jag känner starkt med Monfils coach Mikael Tillström som under deras knappt ett år långa samarbete gjort ett fantastiskt bra arbete och fått den tidigare helt oberäknelige fransmannen att fokusera mycket bättre. Det har resulterat i många framgångar.
Att det finns stort utrymme för fortsatt utveckling såg vi ikväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar