tisdag 16 juni 2015

Ymer föll i gräsdebuten



Inte oväntat förlorade Elias Ymer i sin gräsdebut på proffstouren.
Andraseedade israelen Dudi Sela vann med 4-6, 6-4, 6-3 i Challengern i Ikley.
Efter söndagens Challenger-titel på grus i Italien hade den 19-årige Sverigeettan bara en dag på sig att ställa om till gräs och det fanns därför ingen anledning att ha stora förhoppningar på honom. Sett till förberedelserna gjorde Elias ändå en ok insats i en match som inte nådde någon höjd att tala om. Han fick bra utdelning på förstaserven och sin tunga forehand men var samtidigt sårbar på sin andraserve.
Noterbart 1: 30-årige Sela tog en skadetimeout vid 4-3-ledning i skilje och det var som om Elias då kom ur rytmen. Han tog bara en poäng på de två sista gamen.
Noterbart 2: Ymer räddade nio av de 14 breakbollar han hade mot sig, Sela räddade fem av åtta.
Nu har Elias Ymer drygt en vecka på sig att bli mer hemtam på gräset inför Wimbledon-kvalet.

I dag gör hete Elias Ymer gräsdebut på proffstouren


Här spelar Elias Ymer sin första gräsmatch på proffstouren
Det är mycket Elias Ymer nu.
Men så är den 19-årige Sverigeettan också het efter söndagens Challenger-titel i Italien.
Denna vecka spelar Elias en Challenger i England och det är tvära kast för honom.
Från grus till gräs.
Även om det sedan ett antal år inte är lika stor skillnad mellan underlagen som förr handlar det ändå om en ganska svår omställning och i synnerhet då om gräsbanan inte är sliten.
Dagens match i Ilkley mot andraseedade och rutinerade Dudi Sela utgör faktiskt Ymers gräsdebut på proffstouren.
Under juniorkarriären spelade han tio matcher (6-4) på underlaget, senast i Wimbledons pojksingel för två år sedan då han föll i första omgången mot tysken Alexander Zverev, nu rankad 81 och i likhet med Elias klar för sommarens SkiStar Swedish Open i Båstad.
Elias Ymers ringa erfarenhet av grässpel kan kanske till en del kompenseras av det stärkta självförtroende som följde med titeln i Caltanissetta.
Dagens motståndare, 30-årige Dudi Sela, är rankad 85 och var för sex år sedan i åttondelsfinal i Wimbledon där han vunnit bara en match på sina fem senaste starter.
 **
Norman vill dela äran med många andra
Vem ska äras för Elias snabba klättring på rankningen där han på en vecka gått från 171 till 130? Självklart är det först och främst hans egen förtjänst. Men utöver det? Det kan ligga nära till hands att lyfta fram Elias nye tränare Galo Blanco som förklaring till lyftet men det skulle vara att göra det alldeles för lätt för sig. Blanco har sin absolut sin del i det men vad vi ser nu är huvudsakligen resultat av det arbete Elias la ner under sina år på akademin Good to Great. Att Elias kunde slå sig in där berodde i sin tur på utvecklingen han gjorde under tränaren Per Erik Granaths ledning i Lidköping. Att Elias då var han en talang kan tillskrivas Dan Eklund som i flera år tränade Elias och hans yngre bror Mikael i Skara...
Allt annat än osökt kommer jag med detta in på den krönika Magnus Norman skrev på Good to Greats hemsida sedan Magnus höjts till skyarna då hans adept Stanislas Wawrinka spelade hem titeln i Franska mästerskapet. Det är kloka ord som vittnar om stor ödmjukhet.Här Normans reflektioner efter Paris-succén