torsdag 4 februari 2016

Oväntade förlusten i Fed Cup innebär risk för ödesmatch

Det räckte inte att Peterson tog sin första singelseger i FC
Efter dagens oväntade bakslag mot Portugal riskerar Sveriges Fed Cup-lag att komma sist i gruppen – något som skulle innebära att svenskorna kan åka ur division I.
Sverige var på papperet favorit mot Portugal men just eftersom laget är ungt och orutinerat lovade jag igår att inte plocka fram fiaskostämpeln vid förlust.
Konstaterar därför bara:
•325-rankade och matchotränade singeltvåan Susanne Celik föll med 6-3, 6-4 mot Maria Joao Koehler, 912:a på världsrankingen. Visst, för två år sedan var Koehler ytterst nära att ta sig in på topp-100 men de två senaste åren har hon utan framgång spelat främst på ITF-touren.
•Rebecca Peterson tog sin första singelseger i Fed Cup genom att besegra Michelle Larcher de Brito med 7-6, 6-4. 135-rankade Peterson är för första gången ankare i Fed Cup-laget och det var mycket starkt av henne att vinna måstematchen mot den betydligt mer rutinerade 196-rankade portugisiskan.
•Nu hjälpte inte det. Peterson och FC-debuterande Cornelia Lister föll i den avgörande dubbelmatchen med 6-3, 6-3 mot de Brito/Koehler.
Med tanke på att Portugal i onsdags inte tog ett set mot gruppens storfavorit Ukraina är det inget som talar för svenskorna i fredagens avslutande gruppspelsmatch mot Lesia Tsurenko & Co.
Kommer Sverige sist i grupp A väntar ödesmatch mot jumbon i grupp C och förloraren åker ner i division II. Det mesta talar för att Estland – med 91-trankade Anett Kontaveit - kommer sist i grupp C. Estländskorna har förlorat de två första gruppspelsmatcherna och har betydligt sämre matchkvot (1-5) än nästjumbon Turkiet som har en seger och 3-3 i matchkvot.

Världsnyhet att 1041-rankad spelare är klar för comeback


Att en spelare rankad 1041 gör comeback är inget som normalt väcker intresse.
Men eftersom det nu handlar om tidigare världsfyran Juan Martin del Potro är comebacken en världsnyhet.
Efter tre handledsoperationer och sju sorger och åtta bedrövelser säger den 27-årige argentinaren att han nu är redo att komma tillbaka.
Comebacken är planerad till ATP-turneringen i Delray Beach som startar 15 februari.
Den kraftfullt spelande sydamerikanen hade inte ens fyllt 21 år då han sensationellt spelade hem US Open-titeln 2009 efter finalseger mot Roger Federer. Då var det många som trodde att del Potro skulle bli främste utmanare till Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic.
Senare samma år gick del Potro till final i ATP-slutspelet i London efter en gastkramande semifinal mot Robin Söderling.
Men snart började skador att störa argentinaren som 2010 spelade bara sex matcher och de två senaste åren har varit så eländiga att han haft funderingar på att lägga av. Men trots bara sporadiskt spelande har han kunnat visa att kapaciteten finns kvar.
Det gjorde han bland annat genom att 2014 ta titeln i Sydney – en av hans bara fyra turneringar under säsongen.
Ifjol blev det bara två.
Hur många blir det i år?
- Var tålmodiga, att komma tillbaka till touren är en del i rehabprocessen, hälsar argentinaren till alla sina fans.