tisdag 10 november 2015

En Ymer ute och en går in


Slovaken Lukas Lacko blev som väntat för svår för Mikael Ymer då den 17-årige Sverigefyran i dag gjorde debut i en huvudturnering på Challengertouren.
Lacko vann med 6-4, 6-2 i första omgången i Bratislava men Ymer hade sina chanser i första set. Han lyckades då förvalta bara en av sina sex breakmöjligheter medan 121-rankade Lacko utnyttjade båda sina.
Den 28-årige slovaken har som bäst legat 44 på rankningen och har nio Challenger-titlar på meritlistan. Förlusten till trots kan Mikael vara nöjd med att han i sitt första försök lyckades kvala in till en turnering på en nivå där han sett till sin 615:e plats på rankningen ännu inte hör hemma.
På onsdagen går 19-årige Elias Ymer in i turneringen där han gör comeback efter runt en månads uppehåll på grund av axelskada. Elias möter 36-årige tjecken Radek Stepanek som var världsåtta 2006, idag är rankad 219 och som förlorat i första omgången i samtliga de fem Challengers han spelat i år.

DC-spel eller Swedish Open? Ymer & Co kan tvingas välja


Svensk herrtennis stora affischnamn
Ett reservbetonat svenskt Davis Cup-lag eller ett Skistar Swedish Open i Båstad utan affischnamnet Elias Ymer och
de andra bästa svenskarna.
Ett av dessa alternativ blir verklighet nästa sommar – OM Sverige i mars besegrar Ryssland i Davis Cups första omgång.
OS i Rio ställer nämligen till det ordentligt för en rad nationer under 2016.
Så här ser det ut i juli:
•250-turneringen i Båstad spelas samma vecka som Hamburgs 500-turnering på grus och 250-turneringen på gräs i Newport.
•Samma vecka spelas fredag-söndag också kvartsfinalerna i Davis Cups Elitdivision och i division I där Sverige hör hemma. Vid seger borta mot Ryssland i mars har Sverige under Båstad-veckan hemmamatch mot framflyttade Holland.
DC-lagen spikas vid torsdagens lottning och det innebär att Ymer och de andra måste vara utslagna ur Swedish Open senast på onsdagen för att kunna vara med i DC-matchen.
Dessutom: Till torsdagens lottning får bara två spelare bytas ut i den fyramannatrupp som nominerades tio dagar tidigare.
Ponera att DC-kapten Fredrik Rosengren då nominerat bröderna Elias och Mikael Ymer i singlarna samt Robert Lindstedt/Johan Brunström i dubbel och att alla fyra är kvar i Swedish Open på onsdagen...
Hur man än vrider och vänder på saken är det upplagt för stora problem som inte går att lösa så att båda parter får optimala förutsättningar.
Och vad föredrar spelarna? Att spela ATP-turneringen där de kan dra in en ansenslig summa prispengar – några av dem får också startpengar – och poäng eller Davis Cup där det handlar om ”bara” ära.
Risken är uppenbar att Sverige måste ställa upp med ett B-lag mot holländarna vilket i sin tur skulle innebära att möjligheten att avancera till kval till Elitdivisionen i praktiken går upp i rök.
Nu är det förstås långtifrån säkert att krocken inträffar. Sverige slår ur underläge i första omgången mot Ryssland och blir det förlust kan ett ovisst ödeskval vänta svenskarna även nästa år.  (Så blir fallet om Holland besegrar Ryssland).