söndag 13 december 2015

"Pim-Pim" störste förlorare då han nobbade SM-finalen

Joachim "Pim-Pim" Johansson

Tidigare världsnian Joachim "Pim-Pim" Johansson lyste med sin frånvaro då hans klubb Salk i går förlorade SM-finalen.
Ändå spelade "Pim-Pim" tennis i går. Men han valde att göra det i en uppvisningsmatch i Sundbybergs Rackethall...
Hans frånvaro i SM-finalen är ett bakslag för både Salk och för Elitserien men i mina ögon är ”Pim-Pim” den störste förloraren.
Det här ger hans belackare ytterligare argument i påståendet att Joachim Johansson gör vad som är bäst för honom och att han sätter jaget före laget.
Så är det utan tvivel i detta fall och sen kan man vrida och vända på saken hur mycket som helst.
Jag pratade nyss med ”Pim-Pim” som bestämt hävdar att han under inga omständigheter hade kunnat spela lördagens SM-final i Malmö mot Fair Play. ”Pim-Pim” har dragits med ett virus i 2.5 veckor och har inte kunnat träna de senaste tio dagarna.
Samtidigt betonar han att det inte var sjukdomen som fick honom att avstå SM-finalen.
Han valde alltså bort den för att spela uppvisningen.
Även om en uppvisning inte är tillnärmelsevis lika krävande som en tävlingsmatch skulle ”Pim-Pim” ha förstått vilka signaler hans beslut sänder ut.
Inte heller att ”Pim-Pim” redan tidigare flaggat för att han skulle avstå en eventuell SM-final för att spela uppvisning ser jag som ett bra skäl till att verkligen utebli när SM-finalen blev verklighet för Salk.
Okej, då hade ”Pim-Pim” istället tvingats tacka nej till arrangören av uppvisningsmatchen i Sundbyberg dit det på lördagskvällen kom runt 50 åskådare för att se ”Pim-Pim” spela mot Fred Simonsson.
Men jag tror nog att arrangören där hade haft överseende med om Joachim Johansson bett att få skjuta på uppvisningen eftersom hans klubb var i SM-final.
Hur ”Pim-Pim” än valt hade någon blivit besviken och det finns kanske många som tycker att han gjorde rätt val som ställde upp den uppvisning han tackade ja till redan för två månader sedan.
Jag menar alltså att han tog ett beslut som slår tillbaka mot honom själv.
Samtidigt är jag fullt medveten om att ”Pim-Pim” inte har någon plikt att spela Elitserien och att hans klubb inte kan ställa sådana krav på honom eftersom han som exproffs inte ingår i klubbens satsning.
Då ”Pim-Pim” just här på Challenge avslöjade att han skulle spela i årets Elitserie - Pim-Pim överraskar igen - gör comeback i Elitserien - kom det mängder av positiva reaktioner och nyheten fick stort genomslag.
”Det ska bli fantastiskt kul och jag hoppas kunna tillföra lite både på och utanför banan” sa ”Pim-Pim bland annat.
Han förband sig inte att spela alla matcher utan uttryckte till och med tveksamhet till hur mycket han skulle orka.
Han blev en krydda och har bidragit till Salk:s finalplats.
Ändå blir slutintrycket negativt.
Även om ”Pim-Pim” enligt egen utsago inte hade kunnat spela SM-finalen på grund av sjukdom skulle hans närvaro på bänken bakom Sverigeettan Elias Ymer och de andra Salk-spelarna visat att Joachim ”Pim-Pim” Johansson verkligen sätter laget före jaget.
Med det skulle ”Pim-Pim” ha gett sina belackare svar på tal.
Han valde att avstå den möjligheten.
Tyvärr men ändå föga förvånande.
*
Fotnot 1: "Pim-Pim" har regerat starkt på artikeln och vi har hörts av på telefon några gånger under dagen. Han säger att han inte uteblev från finalen på grund av sjukdom utan därför han åtagit sig uppdraget att spela en uppvisningsmatch. Med anledning av detta påpekande har jag ändrat artikeln på ett par ställen. På frågan om han var frisk nog att spela SM-finalen vidhåller "Pim-Pim" sitt nej.
Fotnot 2:  "Pim-Pim" utvecklar på sin hemsida förklaringen till beslutet att spela uppvisning istället för SM-final. Gällande mitt elitseriedeltagande 2015
Superlativerna räcker inte till för att beskriva Fair Play TK

Lagkaptenen Jörgen Windahl med bucklan och spelarna bakom SM-guldet

Vad mer kan man skriva om fantastiska Fair Play TK som inte redan har skrivits?
Malmöklubben är så dominant i svensk tennis att vi kommit till den där gränsen då Fair Plays eventuella bakslag kommer att få större uppmärksamhet än framgångarna.
Inför drygt 500 åskådare besegrade Fair Play i går Salk med 4-2 i SM-finalen. Pablo Figueroa, Isak Arvidsson, Ervin Eleskovic, Daniel Windahl och de danska förstärkningarna Frederik Nielsen och Martin Pedersen tog  tillbaka det SM-guld som Fair Play efter tre raka triumfer ifjol förlorade till då hårdsatsande Upsala TK.
Nykomlingen Solna TK var enda klubb som lyckades besegra Fair Play i grundserien, lägg därtill att Cornelia Lister & Co gick obesegrade igenom damernas Elitserie och Fair Plays suveränitet understryks ytterligare.
Stort Grattis till alla spelare, ledare och tränare!
Under seriens gång har debatten om Elitseriens framtid väckts till liv här på Challenge. KLTK:s sportchef Rickard Billing lyfte frågan att svensk tennis kanske skulle tjäna på om pengarna som läggs på Elitserien satsas på något annat med Solna TK:s sportchef PO Lindqvist menar att Elitserien har en viktig funktion att fylla.
Många läsare har hört av sig med synpunkter och förslag på vad som bör göras och jag hoppas att debatten fortsätter.
Senare i dag: Han gjorde ett val som upprör.