söndag 12 juni 2016

Bergevi slår slag för college som väg till proffscirkusen


Proffsdrömmen lever i högsta grad för Filip
Titel och finalplats.
Se där Filip Bergevis imponerande inledning på årets sommartour.
Filip var en av landets bästa juniorer i sin åldersklass och tog sina första ATP-poäng redan för fyra år sedan.
Hur skulle han satsa för att förverkliga proffsdrömmen?
Istället för att kuska runt på Futures valde Filip collegetennis och det var fler än en i svensk tennis som ställde sig frågande till hans val.
Förhoppningsvis kan Bergevi  och de andra svenskar – Några av killarna här 
och  Några av tjejerna här - som går på college visa vägen dit för fler unga talanger. 
Challenge träffade den sympatiske 22-åringen efter helgens final i Audi Danderyd Open:


Därför slår svenska toppduon från underläge i Wimbledon


Sverigeettan Johanna Larsson och tvåan Rebecca Peterson har allt annat än optimala förutsättningar i Wimbledon som drar igång 27 juni.
Larsson tvingades tidigare i veckan på grund av skadekänning i ett lår bryta sin första match i WTA-turneringen i Rosmalen och Peterson har under en tid varit satt ur spel på grund av svåra problem med en visdomstand.
Larsson är rankad 55 och Sveriges enda direktkvalificerade spelare i singel. Hon gör sin sjätte raka start i Wimbledon och väntar fortfarande på första segern på gräset där hon med sina yviga svingar inte kommer till sin rätt. 
Hon är nu hemma och kör fys, coachen Mattias Arvidsson berättar för Challenge att de börjar tennisträningen - ”börja slå på bollen” - på tisdag och reser till Wimbledon nästa torsdag för 3.5 dagars grästräning innan allvaret börjar.
Peterson var på g då hon för en tid sedan fick problem med en visdomstand.
Besvären spred sig till halsen men tack och lov valde Rebecca att ta ett speluppehåll – och tio dagars penicillinkur - i så god tid att hon inte äventyrar sin hälsa.
Peterson är rankad 125 och kvalar till säsongens tredje Grand Slam-turnering. Gräs är inte hennes underlag och med tanke på uppehållet och att hon inte kommer ha så mycket grässpel i kroppen fram till sitt fjärde raka Grand Slam-kval är det inte mycket som talar för att 20-åringen från Järfälla för första gången ska slå sig in i huvudturneringen i dessa sammanhang.
Å andra sidan: spelare som av en eller annan anledning kan gå in helt utan press och förväntningar slår ibland både sig själv och omgivningen med häpnad.

"Ny" Murray att vänta efter återföreningen med Lendl


Här är det ingen tvekan vem som bestämmer
Andy Murray har vid flera tillfällen under de senaste åren försökt locka tillbaka coachen Ivan Lendl.
Men förgäves – fram till nu.
Med start i kommande veckas ATP-turnering i Queens kommer den åttafaldige Grand Slam-segraren att coacha Murray under den runt månadslånga grässäsongen.
Ett lär vara säkert: att Murray under den perioden inte kommer att håna och förnedra sitt team på sättet som han gjort med alla sina coacher – utom just Lendl.
Då de började samarbeta 2012 gjorde den tidigare världsettan klart att han skulle lämna jobbet i samma stund som Murray uppträdde respektlöst. Det skedde inte. Istället blev Murray en vinnare om än inte direkt. I Wimbledon åkte han på sin fjärde raka förlust i en Grand Slam-final, för övrigt lika många finalförluster som Lendl hade i dessa sammanhang innan han bröt sviten i Franska mästerskapet 1984.
Murray tog sin första Grand Slam-titel i US Open 2012, spelade samma år hem OS-guldet i London och blev året efter förste brittiske herrsegrare i Wimbledon på 77 år.
Våren 2014 bröt Ivan Lendl samarbetet eftersom han inte ville resa så mycket som Murray önskade. Efter brytningen har den 29-årige skotten förlorat samtliga de tre Grand Slam-finaler han varit uppe i. Senast skedde det i Franska mästerskapet och jag är övertygad om att Murray med Lendl på läktaren inte hade vikt ner sig på sättet som skedde mot Novak Djokovic.
Med det inte sagt att återföreningen bäddar för att Murray ska triumfera inför hemmapubliken. Överlägsne världsettan Djokovic spelar i en egen division och det krävs att han underpresterar för att inte ta årets tredje Grand Slam-titel.