söndag 15 maj 2016

Bara att applådera Murray men Djokovic var sig inte lik


Fick revansch efter förra veckans förlust i Madridfinalen
Inte alls oväntat bröt Andy Murray idag några sviter för överlägsne världsettan Novak Djokovic.
Skotten firade sin 29:e födelsedag med att vinna finalen i Masterturneringen i Rom med klara 6-3, 6-3.
Det betydde bland annat:
•att han efter fyra raka förluster besegrade serben för första gången sedan fjolårets Masterturnering i Kanada.
•att han tog sin första seger på grus och med det reducerade till 1-5.
•att Djokovic inte nådde upp i 18 raka segrar mot topptiospelare.
•att världsettan inte tog sin tredje raka titel i årets tredje sista Masterturnering på grus.
Novak Djokovic var fysiskt men framför allt mentalt sliten efter lördagskvällens tre timmar långa holmgång i semin mot Kei Nishikori och saknade den sedvanliga skärpan. 
Reaktionen låg på lut och det kändes på förhand som att Murray här hade sin stora chans: Murray får inte bättre läge att äntligen spräcka nollan.
I början av andra set kom en klar uppryckning från Djokovic men då han inte lyckades utnyttja breakbollen fram till 3-1 pyste ytterligare luft ur honom.
Challenge i förmiddags
Han var irriterad över att domaren inte bröt matchen och menade att det stundtals ihärdiga regnandet gjort banan så hal att det fanns risk för skador.
Murray hade självklart några av sina vanliga trista utbrott mot teamet på läktaren men spelade överlag mycket koncentrerat och visade varför han blir Djokovic största hot i Franska mästerskapet.
Men finalen idag ska ses mot de vitt skilda förutsättningar spelarna hade och tar inte bort det minsta av Djokovic tunga favoritskap på Roland Garros.

Tredje titeln för succéparet


Segrarna flankerar Brunströms coach Damien Croisat
Succén fortsätter för dubbelparet Johan Brunström och Andreas Siljeström.
I dag tog paret sin tredje titel för året efter 6-1, 3-6, 10-4 mot förstaseedade argentinarna Guillermo Duran/Maximo Gonzalez i Challengern i Bordeaux.
I semifinalen besegrades det andraseedade paret så svenskduon har verkligen bekänt färg på vägen till titeln som inbringade 110 rankningspoäng.
Brunström och Siljeström har spelat sex Challengers tillsammans under säsongen då de tidigare tagit titlar i Bangkok och Barletta.
Nu väntar spel på ATP-touren och turneringen i Nice blir Brunströms och Siljeströms andra ihop på denna nivå. På gruset i 250-turneringen i Estoril blev det respass i första omgången. Denna gång väntar Andre Sa och Chris Guccione.
*
Det är inte bara ”Bruno” och ”Sillen” som nått dubbelframgångar i helgen. I ITF-turneringen i Båstad tog Markus Eriksson/Milos Sekulic titeln i herrklassen och på damsidan segrade Cornelia Lister (som också var i singelfinal) i par med danskan Emilie Francati. Anette Munozova nådde i ITF-turneringen i Sharm el Sheikh final ihop med Elini Kordolaimi från Grekland.
*

Murray får inte bättre läge att äntligen spräcka nollan


Djokovic har 23-9 inbördes och Murray vill spräcka nollan på grus
Andy Murray hade inte kunnat önska sig mycket bättre förutsättningar mot Novak Djokovic än de han får i Rom-finalen.
Vad han än ägnade lördagskvällen åt hade den skotske världstrean en långt behagligare tillvaro än Djokovic.
Ni som valde att kolla sångtävlingen i Globen gick miste om en tre timmars rysare av bästa märke då den överlägsne världsettan kämpade ner storspelande Kei Nishikori (2-6, 6-4, 7-6).
Djokovic slog med racket upp ett sår på foten redan i första gamet och hade fokus mer på skadan än på spelet en bit in i andra set. Han var irriterad, slog bollen mot en bollpojke och varnades av domaren Mohamed Lahyani som vid flera tillfällen fick svarta blickar av serben.
Skiljeset blev ytterst dramatiskt och välspelat. Djokovic hade möjligheter till dubbelbreak men befann sig plötsligt i 1-3-underläge i tiebreak.
Frågan är nu hur mycket Novak Djokovic påverkas av urladdningen till eftermiddagens final mot Murray. I Grand Slam-turneringar där det är match varannan dag hinner spelarna återhämta sig fullt ut efter sådana här holmgångar.
Men Djokovic får inte ens 20 timmar på sig att göra det och risken är att han vid en lång final tvingas betala priset.
Djokovic har 17 raka segrar mot topptiospelare, han har gått segrande från tolv av de 13 senaste mötena med Murray och allra senast då för en vecka sedan i finalen i Masterturneringen i Madrid.
De två spelade mot varandra redan som juniorer och det finns en ömsesidig respekt mellan de båda 28-åringarna vars drabbningar ska räknas in bland vad vi brukar kalla Kungamöten. Fortfarande är de inte i närheten av digniteten Borg-McEnroe, Sampras-Agassi eller Federer-Nadal men det skulle inte förvåna om de blir det en dag.
Lika lite skulle det förvåna om de två gör upp om titeln också i Franska mästerskapet som inleds om en vecka. Med nio titlar på Roland Garros och på uppgång efter lång svacka blir Rafael Nadal säkert att räkna med där. Men just nu är Murray det största hotet mot Djokovic som i Paris ska försöka ta den enda Grand Slam-titel som saknas i samlingen.
Jag både tror och hoppas att han lyckas. Tycker inte att det stora favoritskapet skulle minska om Murray i dag spräcker nollan på grus mot Djokovic som vunnit deras fem tidigare möten på underlaget.
*
Jonas Berg – själv duktig spelare – är alltid lysande som kommentator och bildar starkt par med expertkommentatorn Robert Lindstedt som bland annat berättar lite om vad som händer bakom kulisserna på tenniscirkusen. Kommentatorer ska fungera just så och ge tittarna en inblick i vad som händer också utanför banan.  Jag menar, en guide som pekar på Stadshuset och inte säger mer än ”det här är Stadshuset” kan vi ju klara oss utan.